Πετρέλαιο: Σημαντική αύξηση στις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού ντίζελ – Ερωτηματικά για την εφαρμογή του εμπάργκο
Η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 700.000 βαρέλια καυσίμων την ημέρα από τη Ρωσία, τον Ιούλιο, ποσότητα κατά 22% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Σε αύξηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ντίζελ κατά τουλάχιστον ένα πέμπτο προχώρησε η Ευρώπη τον Ιούλιο, γεγονός που αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η περιοχή στην προσπάθεια της να απεξαρτηθεί από τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία, που διασφαλίζουν πολύτιμα κεφάλαια στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο που συνεχίζει να διεξάγει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται στοιχεία από την εταιρεία του κλάδου Vortexa, η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 700.000 βαρέλια καυσίμων την ημέρα από τη Ρωσία, μόνο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για ποσότητα πετρελαίου αρκετά υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούνιο και κατά 22% μεγαλύτερη σε σχέση με τα επίπεδα εισαγωγών τον Ιούλιο του 2021.
Διαβάστε επίσης – Moody’s: Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες
Τα νούμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν την τεράστια δυσκολία που έχει η Ευρώπη να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία και βέβαια να εφαρμόσει την απόφαση που έχει λάβει, σύμφωνα με την οποία οι εισαγωγές θα πρέπει να μειωθούν κατά 90% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
«Η Ευρώπη είναι πολύ μακριά από το στόχο της αντικατάστασης του ρωσικού ντίζελ» σχολίασε ο κορυφαίος οικονομολόγος της Vortexa, Ντέιβιντ Γουές, εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να εφαρμόσουν το εμπάργκο που έχουν ανακοινώσει.
Βήματα πίσω
Βέβαια, υπάρχουν σημάδια πως το ίδιο έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται και στις Βρυξέλλες. Τον περασμένο μήνα, η Ε.Ε. χαλάρωσε κάποιες από τις κυρώσεις που είχε αποφασίσει κατά ρωσικών ομίλων όπως η Rosneft, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να προχωρούν σε συναλλαγές μαζί τους για πετρέλαιο που έχει προορισμό τρίτες χώρες.
Αναλόγως ανακρούει πρύμναν για το επίμαχο ζήτημα που είχε να κάνει με τον αποκλεισμό της Μόσχας από την αγορά των ναυτασφαλίσεων (Lloyd’s of London). Η Ε.Ε. είχε ανακοινώσει τον αποκλεισμό πριν από δύο μήνες, περιμένοντας και τη συνεργασία της βρετανικής κυβέρνησης. Όμως, τελικά το Λονδίνο δίστασε να προχωρήσει και χωρίς την συνεργασία του, έμπαινε σε αμφιβολία η αποτελεσματικότητα του σχεδίου.
Με την αγορά του φυσικού αερίου να πιέζεται έντονα προκαλώντας τεράστιο πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις, δεν είναι πλέον εύκολο να απορροφηθούν και οι πιέσεις στον πετρελαϊκό κλάδο. Ειδικά στο υφεσιακό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, με την επιβράδυνση των οικονομιών της περιοχής να έχει ήδη ξεκινήσει και ουδείς να μην είναι βέβαιος που θα σταματήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις