Ξάνθη: Μετανάστευσαν για εργασία και γύρισαν με δανεικά και απλήρωτοι
Από την Ξάνθη υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν 5.000 εργαζόμενοι
Ερημώνουν τα χωριά της Ξάνθης – κυρίως τα μειονοτικά- ανά περιόδους καθώς λόγω της μεγάλης ανεργίας πολλοί είναι οι εργάτες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης κυρίως για εποχικές δουλειές. Ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες και αρκετοί είναι αυτοί που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενώ σημειώνονται και εργατικά δυστυχήματα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με εργοδότες που αθετούν τις συμφωνίες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες μετανάστες να βρεθούν χωρίς χρήματα και χωρίς δουλειά και να χρειάζεται να δανειστούν χρήματα για να επιστρέψουν.
«Κάποιοι δεν είχαν ούτε τα έξοδα των εισιτηρίων τους να γυρίσουν πίσω» δήλωσε στο ertnews.gr ο κ. Μπεμπεκίδης και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν τέσσερις τέτοιες καταγγελίες. Η μία εκ των οποίων αφορούσε μια περίπτωση 35 εργαζομένων στην περιοχή του Βελγίου, όπου ο Έλληνας εργολάβος εργοδότης τους τους άφησε απλήρωτους.
Χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη διακρατικών συμφωνιών πριν τη φυγή, την παραμονή και την εργασία των εργαζομένων στο εξωτερικό για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, συμφωνίες που θα λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες. Αίτημα το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας. «Δυστυχώς ως Εργατικό Κέντρο είναι πολύ δύσκολο να συν-δράμουμε σε περιπτώσεις τέτοιες εκτός συνόρων» ανέφερε.
Από την Ξάνθη υπολογίζεται πως έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό 5000 εργαζόμενοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εργαζόμενους σε οικοδομές λόγω της πολύχρονης ανεργίας που μάστιζε και μαστίζει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο τους εντός συνόρων. «Από το χωριό Κένταυρο έχουν μεταναστεύσει για εργασία 300 οικοδόμοι, μεγάλος ο αριθμός και από τον οικισμό Κιμμέρια» ανέφερε ο κος Μπεμπεκίδης θέτοντας και το πολύ σοβαρό πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων. Μόνο το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, καταγράφτηκαν δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με θύματα μετανάστες από την Ξάνθη.
Οι μετανάστες για εργασία από την Ξάνθη, σύμφωνα με τον κο Μπεμπεκίδη, εργάστηκαν και εργάζονται σε χώρες όπως: το Κατάρ, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Φιλανδία κ..α με αρκετούς από το Κατάρ να έχουν επιστρέψει λόγω της ολοκλήρωσης των εκεί έργων ( κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων). «Μένουν για λίγο στα χωριά τους, στα σπίτια τους και μετά μεταναστεύουν και πάλι αναζητώντας εργασία» κατέληξε ο κος Μπεμπεκίδης μην κρύβοντας την ανησυχία του για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνουν κάποιοι από τους συναδέλφους του.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη