Μεταναστευτικό: Μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στην Μεσόγειο καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναλάβει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στον πολλαπλασιασμό των μεταναστών κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.
Προ των ευθυνών της θέτουν (και) οι μη κυβερνητικές οργανώσεις την Κομισιόν σχετικά με τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο τη «φονικότερη θαλάσσια διαδρομή στον κόσμο» όπως χαρακτηριστικά λένε, κατηγορώντας την εμμέσως πλην σαφώς ότι κρύβεται πίσω από τα κράτη-μέλη.
Η διάσωση των μεταναστών επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών τονίζουν οι ΜΚΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και ενίοτε κατήγορου προς χώρες που λόγω γεωγραφικής θέσης, χρόνια τώρα δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις μετατροπή τους σε αποθήκη ψυχών.
Διαβάστε επίσης – Μπέρμποκ: Στο μεταναστευτικό υπήρξαμε μη αλληλέγγυοι και αφελείς
Ζητούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στην Μεσόγειο καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναλάβει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στον πολλαπλασιασμό των μεταναστών κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.
Οι SOS Méditerranée, Médecins Sans Frontières (MSF) και Sea-Watch έχουν διασώσει τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους σε επισφαλή σκάφη που πλέουν στην κεντρική Μεσόγειο ανάμεσα στην βόρεια Αφρική και την Ιταλία.
Without the presence of civil assets in the #CentralMed, the people rescued during #lifesaving operations would have been left to their fate on the world deadliest sea migration route since 2014.
Read our joint press release with @MSF_Sea & @seawatch_intlhttps://t.co/Nw0hdmtkfn
— SOS MEDITERRANEE (@SOSMedIntl) August 3, 2022
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αυτές ζητούν από τα κράτη- μέλη και τις συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες να αναπτύξουν στόλο έρευνας και διάσωσης, υπό την ηγεσία των κρατών, ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα και καταλλήλως σε όλα τα σήματα κινδύνου και να οργανώσουν μηχανισμό αποβίβασης των διασωζομένων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έβαλε τέλος στην επίμαχη επιχείρηση καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων στην Μεσόγειο το 2020, αντικαθιστώντας την με την επιχείρηση Irini (Ειρήνη), που επικεντρώνεται στην περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη του ΟΗΕ.
Εκτοτε, η διάσωση των μεταναστών επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των κρατών, αλλά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι χώρες αγνοούν τα σήματα κινδύνου ή ακόμη και συνεργάζονται με τις λιβυκές αρχές για την επαναπροώθηση των μεταναστών.
Η φονικότερη θαλάσσια διαδρομή
Η κεντρική Μεσόγειος είναι η φονικότερη θαλάσσια διαδρομή στον κόσμο, με 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρει αυτήν την στιγμή 659 ανθρώπους, αλλά παρά τα αιτήματα που έχουν απευθυνθεί προς την Ιταλία και την Μάλτα, δεν έχει ορισθεί κανένα λιμάνι υποδοχής.
Το Ocean Viking, ναυλωμένο από την SOS Méditerranée, έχει αποβιβάσει 387 άτομα στο ιταλικό λιμάνι του Σαλέρνο, ενώ το πλοίο Sea-Watch 3 αποβίβασε το Σάββατο 438 άτομα στον Τάραντα, έπειτα από αναμονή ημερών.
Η Ιταλία έχει καταγράψει 42.000 αποβιβάσεις από την 1η Ιανουαρίου, έναντι 30.000 κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία
Τα κόμματα της άκρας δεξιάς, που έχουν συμμαχήσει με την ιταλική δεξιά, ενδεχομένως να κερδίσουν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία και ζητούν την εφαρμογή «ναυτικού αποκλεισμού» για να εμποδίσουν την αποβίβαση μεταναστών.
Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς, λαϊκιστικής, αντιμεταναστευτικής Λέγκα, αναμένεται αύριο στο νησί της Λαμπεντούζα, σημείο άφιξης πληθώρας πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν διωχθεί στην Ιταλία, ενώ τα πλοία τους κατάσχονται συστηματικά για την μη τήρηση τεχνικών κανόνων.
Σε υπόθεση στην οποία μπλέκεται στο Sea-Watch, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε ότι τα λιμάνια δεν μπορούν να κατακρατούν τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την μεταφορά μεγαλύτερου του προβλεπομένου αριθμού ανθρώπων, επιμένοντας στην αρχή της συνδρομής ανθρώπων που κινδυνεύουν στην θάλασσα.
Η οργάνωση με έδρα την Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση: «Τα πλοία θα συνεχίσουν κατά συνέπεια να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να σώζουν ανθρώπους, αντί να είναι αυθαιρέτως εγκλωβισμένα στο λιμάνι».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
- Βενεζουέλα: «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα – Σε ποιον έπεσε το φλουρί
- Mε αγάπη, Μέγκαν Μαρκλ: Με νέα εκπομπή στο Netflix για μια «καλύτερη ζωή»
- Ολυμπιακός: Το συμβόλαιο του Μιλουτίνοφ και η ομάδα που παραμονεύει…
- Συρία: Έφτασαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας – Θα συναντηθούν με τον αλ Σάρα