Καρκίνος: Το κρύο δείχνει να φρενάρει τους όγκους, βάσει μελέτης σε πειραματόζωα
Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν το λεγόμενο καφέ λίπος, το οποίο με τη σειρά του στερεί από τα καρκινικά κύτταρα το βασικό καύσιμό τους.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η πολύωρη παραμονή σε κρύους χώρους καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αποκαλύπτει πείραμα στο διάσημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, με τους ερευνητές να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το κρύο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως συμπληρωματική αντικαρκινική αγωγή.
Ποντίκια με διάφορες μορφές καρκίνου έζησαν για διπλάσιο χρονικό διάστημα όταν εγκλιματίστηκαν σε θερμοκρασία ψυγείου, αναφέρουν οι ερευνητές στο έγκριτο περιοδικό Nature.
Το φαινόμενο οφείλεται στο λεγόμενο καφέ λίπος, το οποίο περιβάλλει ορισμένα οστά όλων των θηλαστικών και ενεργοποιείται για να παραγάγει επιπλέον θερμότητα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει.
Τα κύτταρα του ενεργοποιημένου καφέ λίπους καταναλώνουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και στερούν έτσι από τους καρκινικούς όγκους την κύρια πηγή ενέργειας για την αύξησή τους.
«Διαπιστώσαμε πως όταν ο καφέ λιπώδης ιστός ενεργοποιείται από το κρύο ανταγωνίζεται τους όγκους για γλυκόζη και μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της αύξησης των όγκων στα ποντίκια» δήλωσε ο Γιχάι Κάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Καρολίνσκα.
«Υποσχόμενη προσέγγιση»
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να είναι μια υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες.
Η μελέτη συγκρίνει την αύξηση των όγκων και την πιθανότητα επιβίωσης σε ποντίκια με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος, τα οποία εκτέθηκαν σε κανονικές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα ποντίκια που ζούσαν σε θερμοκρασία 4 βαθμών παρουσίαζαν μικρότερους όγκους και έζησαν για σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σχέση με πειραματόζωα που ζούσαν στους 30 βαθμούς, αναφέρουν οι ερευνητές.
Απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την απορρόφηση γλυκόζης από το καφέ λίπος και την περιορίζουν στους ίδιους τους όγκους.
Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν το καφέ λίπος των ζώων ή μπλόκαραν μια πρωτεΐνη που απαιτείται για τον μεταβολισμό της, οι θετικές επιδράσεις εξαφανίστηκαν, διαπίστωση που επιβεβαιώνει τις αρχικές ενδείξεις. Επιπλέον, η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης επίσης εκμηδένισε το όφελος.
Σε μια πρώτη προσπάθεια να μελετήσουν το φαινόμενο στον άνθρωπο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) σε έξι υγιείς εθελοντές, οι οποίοι παρέμεναν στη δροσερή θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου για έξι ώρες την ημέρα επί δύο εβδομάδες, φορώντας μόνο φανελάκι και σορτσάκι. Σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους βρέθηκαν να ενεργοποιούνται στον λαιμό, το στήθος και τη σπονδυλική στήλη.
Η μελέτη εξετάζει επίσης την περίπτωση ενός ασθενή με καρκίνο, ο οποίος εκτέθηκε σε θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου για μια εβδομάδα και σε θερμοκρασία 28 βαθμών επί τέσσερις ημέρες.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ενεργοποίηση του καφέ λίπους και μείωση της κατανάλωση γλυκόζης από τους όγκους.
«Οι θερμοκρασίες αυτές θεωρούνται ανεκτές από τους περισσότερους ανθρώπους» λέει ο Γιχάι Κάο. «Είμαστε επομένως αισιόδοξοι ότι η θεραπεία με κρύο και η ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού με άλλες προσεγγίσεις, όπως τα φάρμακα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις