Τι κρύβει η ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Μαξίμου
Με τους υψηλούς τόνους στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την ξεκάθαρη αξιακή διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία
γράφει η Μυρτώ Λιαλιούτη
Με τον τρόπο που η Χαριλάου Τρικούπη κινείται στην υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν βάλει στόχο την ανάδειξή τους ως τρίτο πόλο και εναλλακτική λύση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη αφορά την ξεκάθαρη αξιακή διαφοροποίησή του, με στόχο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει ένα ευρύ φάσμα κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόρων, αποκρούοντας την προσπάθεια διεμβολισμού τόσο από τις δύο πλευρές.
Διαβάστε επίσης – Ερευνα Prorata: Στο 5,5% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απασχολεί τους Ελληνες
Οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πολύ δεδομένες – τα δύο κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν την πρωτοκαθεδρία στον ίδιο χώρο και εδώ και χρόνια η άνοδος του ενός έχει συνδεθεί με την πτώση του άλλου.
Για τη ΝΔ, ωστόσο, τα στοιχεία που μέχρι τώρα υπήρχαν στη διάθεση της πασοκικής ηγεσίας έδειχναν μια διαφορετική ιστορία: ένα ποσοστό της βάσης του κόμματος, κρατώντας την αυτονομία του, θα προτιμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ -απόρροια, κι αυτό, του άτυπου πολέμου μεταξύ των δύο, αλλά και του κλίματος που διαμορφώθηκε πριν από τις εκλογές του 2019.
Στη δημοσκόπηση της ProRata το Σαββατοκύριακο («ΕφΣυν»), σε ποσοστό 46% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντούν πως σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας προτιμούν μια συνεργασία ανάμεσα στο κόμμα τους και τη ΝΔ. Μια μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με άλλες πρόσφατες έρευνες, αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώα – και είναι αυτή, εκτιμούν έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, που προσπαθεί να κερδίσει ο Μητσοτάκης, τόσο με τοποθετήσεις κεντροαριστερών στελεχών σε κρίσιμες κρατικές θέσεις όσο και με μεταρρυθμίσεις που αυτή η πλευρά βλέπει θετικά.
Η ατζέντα της διαφάνειας
Οι υψηλοί τόνοι στο ζήτημα των παρακολουθήσεων έχουν στόχο να αναδείξουν την ατζέντα της διαφάνειας, που θεωρείται προνομιακή για το ΠΑΣΟΚ.
«Είναι ένα προσωπικό ζήτημα που δεν είναι προσωπικό ζήτημα», είπε από τα Χανιά χθες ο Ανδρουλάκης για την υπόθεση Predator.
«Για μένα είναι ζήτημα δημοκρατίας να μην μπορεί κανείς, ούτε κράτος ούτε ολιγάρχης, να εκβιάσει. Μου προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμιστεί το θέμα. Δημιουργεί απορία και ερωτήματα», τόνισε, κάνοντας αναφορά σε εποχές «που το ΠΑΣΟΚ έκλεισε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «η θεσμική μου συμπεριφορά δεν δείχνει ότι είμαστε ευάλωτοι, αλλά έτοιμοι να πάρουμε το τιμόνι της χώρας στα χέρια μας (…) Θέλουμε καθαρές απαντήσεις».
Απέναντι στην κυβέρνηση
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ο Ανδρουλάκης έθεσε το κόμμα του απέναντι στην κυβέρνηση και αναφέροντας, για πρώτη φορά, πολλές φορές το όνομα «Μητσοτάκης»: «Θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας. Για να φύγει ο Μητσοτάκης από την εξουσία, εμείς πρέπει να γίνουμε πόλος ισχυρός και δημοκρατικός, με πρόγραμμα όχι με λαϊκισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή είναι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο και δεν υπάρχει ταβάνι. Ταβάνι είναι να πάρουμε εντολή διακυβέρνησης της χώρας. Ταβάνι είναι να υπάρξει μια πολιτική δύναμη που θα ανατρέψει τα πολιτικά κατεστημένα της χώρας».
Επιχειρώντας να χτυπήσει το φιλελεύθερο προφίλ του Μεγάρου Μαξίμου (που είναι αυτό που θεωρείται πως κάνει τη ΝΔ πιο ελκυστική στους κεντρώους ψηφοφόρους), μίλησε για μια «κλειστή παρέα που δεν θέλει να συζητάει» και δεν έχει «κανένα όραμα να κάνει την Ελλάδα μια χώρα ανθεκτική στις κρίσεις», ενώ σε αντίθεση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχεται να ανατρέψει «αυτή τη συντηρητική αντίληψη».
Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κυβέρνηση «σκληρή ελίτ», ο Ανδρουλάκης βασίστηκε στο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως το φθινόπωρο) για να το συγκρίνει με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και έκανε λόγο για «νέο πολιτικό ήθος» και τον «κανόνα του συγκεκριμένου και του αυτονόητου», με βάση τον οποίο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.
«Αυτή είναι η σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημόσια υγεία, μια από τις πιο εμβληματικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις