Γυναίκες: Η ανηθικότητα του εργασιακού μεσαίωνα δεν έφυγε ποτέ
Απογοητεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών στο ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στον εργασιακό χώρο.
Συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού προκαλούν οι αναχρονιστικές και παράνομες δράσεις σε βάρος των γυναικών στα εργασιακά περιβάλλοντα.
Περίπου το 55% των εργαζόμενων γυναικών στην Ιταλία έχει πέσει θύμα διακρίσεων ή παρενόχλησης στον εργασιακό του χώρο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα του «Ιδρύματος Λιβελούλα» βασίστηκε στις συνεντεύξεις 4.300 γυναικών σε όλη την Ιταλία και διαπίστωσε ότι η παρενόχληση «έπαιρνε διάφορες μορφές», από σεξουαλικό εκβιασμό μέχρι ανεπιθύμητα μηνύματα και σχόλια με υπονοούμενα ή αστεία σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση των θυμάτων.
Παραδείγματα διακρίσεων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, αφορούν επίσης την προαγωγή ανδρών εργαζομένων, όταν γυναίκες συνάδελφοί τους έκαναν χρήση άδειας μητρότητας.
Δυστυχώς και η Ελλάδα αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της εργασιακής ασυδοσίας σε βάρος κυρίως των γυναικών και οι αριθμοί, ως γνωστόν δεν ψεύδονται ποτέ, είναι αποκαλυπτικοί.
Αποκαλυπτικοί, γιατί «φωτίζουν» το σκοτεινό δρόμο της παρενόχλησης που τελικά, μάλλον τόσα χρόνια ήταν στην αθέατη πλευρά, αφήνοντας ανενόχλητους τους δράστες να εκφοβίζουν τις γυναίκες.
Ελλάδα: Έρευνα ΑΔΕΔΥ – Το εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο ευνοεί την σεξουαλική παρενόχληση.
Σε έρευνα που έκανε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων στην χώρα μας, τα αποτελέσματά της κατέρριψαν μεν μύθους, με ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο δε.
Κι αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς και τα ποσοστά της έρευνας. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν αρχικά ότι ακόμα και σήμερα υφίσταται η σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο τομέα εργασίας.
Σε δεύτερο επίπεδο επιβεβαιώνεται ο άγραφος νόμος του «κουκουλώματος». Η έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο δεν καταγγέλλεται η παρενόχληση, άλλα υπάρχει και ο φόβος του ρεβανσισμού απέναντι στα θύματα με έντονα το στοιχείο των αντιποίνων από των δράστη σε περίπτωση που το θύμα επιλέξει να μιλήσει για το συμβάν.
Σε ποσοστό 7,6% των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, το 9,5% ανέφερε ότι οι ανώτεροί τους γνωρίζουν την παρενόχληση και «κάνουν τα στραβά μάτια», ενώ το 12,5% δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από την εργασία τους.
Ο πρόεδρος, μάλιστα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Μπράτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα MEGA», παραδέχθηκε: «Σε μεγάλο βαθμό πριν από την έρευνα δεν είχαμε την μεγάλη εικόνα για αυτή την κατάσταση».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ακόμα μεγαλύτερη εικόνα, εάν εξετάσουμε και τα δεδομένα μέσα από ένα πιο «ευρυγώνιο φακό».
Νεώτερα ερευνητικά ευρήματα
Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες (52%) και σχεδόν τα 2/3 (63%) των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 από το Trades Union Congress.
Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Jane Pillinger. Στην έρευνα συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός Βρετανών ενήλικων γυναικών (1533), όπου ορισμένες εξ’ αυτών, είτε στην παρούσα θέση της εργασίας τους είτε κατά το παρελθόν, υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.
Ορισμένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα αναλύονται στη συνέχεια:
- Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες (32%), έχει έρθει αντιμέτωπη με ανεπιθύμητα αστεία σεξουαλικού χαρακτήρα στον χώρο της εργασίας της.
- Το 28% των γυναικών έχουν γίνει αντικείμενο σεξουαλικού σχολιασμού στη δουλειά τους, σχετικά με το σώμα ή με τα ρούχα τους
- Το 1/4 των γυναικών (23%) έχει βιώσει κάποιο ανεπιθύμητο άγγιγμα στο χέρι, στο γόνατο ή στο κάτω μέρος της πλάτης, εντός του πλαισίου της εργασίας τους.
- Το 20% των γυναικών έχει δεχθεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις στον χώρο εργασίας.
- Ενώ, μόλις το 12% των γυναικών έχει εμπλακεί σε κάποια καταναγκαστική σεξουαλική επαφή ή έχει δεχθεί κάποιο ερωτικό φιλί στον εργασιακό χώρο.
Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας μπορεί να λάβει πολλές μορφές, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι υποτιμητικές παρατηρήσεις με σκοπό τον εκφοβισμό και την ενοχοποίηση του εργαζόμενου ατόμου σχετικά με την αποδοτικότητά του.
Άλλες μορφές είναι επίσης τα αδιάκριτα σχόλια αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή ενός εργαζόμενου, η διακίνηση αυστηρώς προσωπικών ερωτικών στιγμιότυπων ενός εργαζόμενου, τα αιτήματα για σεξουαλική συνεύρεση ή η αναζήτηση σεξουαλικής ικανοποίησης από έναν συνάδελφο μέσα από αδιάκριτα ερωτικά αγγίγματα ή φιλιά.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (88%), ο δράστης της σεξουαλικής παρενόχλησης τείνει να είναι άνδρας, ενώ 1 στις 5 γυναίκες (17%) αναφέρει ότι επρόκειτο για κάποιον προϊστάμενό της ή για κάποιον που ασκούσε άμεση εξουσία πάνω της.
Επίσης, πιο επιρρεπείς στη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, φάνηκε να είναι οι νεαρότερες σε ηλικία γυναίκες, καθώς και εκείνες που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις.
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς