Σε τι ωφέλησε η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν;
Ο Τύπος σχολιάζει εκτενώς την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Πελόζι στην Ταϊβάν. Στο επίκεντρο και η νέα πρόταση διαμεσολάβησης με τη Μόσχα του Γκ. Σρέντερ
Πλήθος σχολίων σήμερα στο γερμανικό Τύπο για τους λόγους και τoν ευρύτερο αντίκτυπο της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, με την Κίνα να εντείνει τις απειλές στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή.
Η εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει: «Η απειλούμενη, απομονωμένη αλλά σημαντική για πολλούς λόγους, Δημοκρατία της Ταϊβάν χρειάζεται υποστηρικτές και προσοχή. Η επεκτατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας– μια ματιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή στα σύνορα με την Ινδία αρκεί – χρειάζεται παγκόσμια δημοσιότητα, ώστε μόλις ‘οξυνθούν οι εντάσεις΄ να φαίνεται σαν να μην ήταν συνειδητή απόφαση αλλά ότι απάντησε αντανακλαστικά. Ήδη ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο απειλεί Βρετανούς βουλευτές που σχεδιάζουν ταξίδι. Τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου θα θελήσουν επίσης να επισκεφθούν ξανά την Ταϊβάν. Δεν πρέπει να κάνουν πίσω».
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Η Κίνα απειλεί το status quo με την στρατιωτική επιθετικότητά της (…) Η δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλη, οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν μειωθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα όλες οι πλευρές να ενδιαφέρονται για αποκλιμάκωση. Αρχικά, όπως εύστοχα το έθεσε ο Τζο Μπάιντεν, η επίσκεψη της Πελόζι ‘δεν ήταν καλή ιδέα τη δεδομένη στιγμή’. Μετά τη δημοσιοποίηση όμως του ταξιδιού, η Ουάσιγκτον δεν είχε πολλές επιλογές. Μια ακύρωση του ταξιδιού θα ενθάρρυνε την Κίνα να διεκδικήσει τα συμφέροντά της στο μέλλον με περισσότερες στρατιωτικές απειλές. Μετά την αποχώρησή της όμως η Δύση θα πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση για τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις. Το βασικό ερώτημα θα πρέπει να είναι: Τι είναι προς το συμφέρον της Ταιβάν».
Σρέντερ, o αυτοπροτεινόμενος διαπραγματευτής
Στην επανεμφάνιση του πρώην Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου και υψηλόβαθμου αξιωματούχου σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μέσω συνέντευξής του στο περιοδικό Stern και το δίκτυο RTL- ntv αναφέρονται επίσης σχόλια στον Τύπο. Στην επίμαχη συνέντευξη δηλώνει ουσιαστικά παρών για ανάληψη διαμεσολάβησης με τη Μόσχα, δεδομένου όπως λέει το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.
Το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND σχολιάζει: «Δεν είναι τραγικό μόνο για τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά για όλη τη χώρα, όταν ένας πρώην καγκελάριος θέλει να καπελώσει τον νυν καγκελάριο, αντί να χρησιμοποιήσει την αμφιλεγόμενη διασύνδεσή του με το Κρεμλίνο (προς όφελος της Γερμανίας). Δεν θέλει να πάρει από κανέναν τη δουλειά του διαμεσολαβητή, αλλά η Γερμανία δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, αναφέρει ο Σρέντερ. Αυτό δείχνει πόσο προσηλωμένος είναι στον Ρώσο πρόεδρο. Η μόνη σωστή λύση θα ήταν να τερματίσει ο Πούτιν τον πόλεμό του. Άνευ όρων. Αυτόν τον διαμεσολαβητικό ρόλο θα μπορούσε ήσυχα να αναλάβει ο Σρέντερ. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνος του».
Τέλος το περιοδικό Focus σχολιάζει: «Ο Σρέντερ δείχνει να ελπίζει ότι μια μέρα, χάρη στις καλές σχέσεις του με τον εγκληματία πολέμου Πούτιν, θα μπορέσει να ξεγλιστρήσει στον ρόλο του ειρηνοποιού: ‘Ίσως μπορέσω να γίνω ξανά χρήσιμος’. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι ο Πούτιν βλέπει πραγματικά τον Σρέντερ ως φίλο και όχι απλώς έναν χρήσιμο ηλίθιο. Ο Γκερντ θα επενδύσει όντως στη φιλία του όμως με τον Βλάντιμιρ; Όποιος αποκαλεί έναν τέτοιο άνθρωπο φίλο του, δεν μπορεί παρά να είναι για λύπηση».
Πηγή: Deutsche Welle
- Μπάμπης Κλάρας: Κρίση ανδρός δικαίου
- Golden Visa: Δόθηκε παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου – Τι εξυπηρετεί η ρύθμιση
- Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός
- MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Απόψε η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis
- Βουλή: Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για επαναπρόσληψη και χρονική διεύρυνση απασχόλησης των εποχικών πυροσβεστών
- Δημοφιλή κινεζικά router βρέθηκαν να συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις