Κατεχόμενα: Σε απελπισία η τουρκοκυπριακή κοινότητα – Τους κόβουν και το ρεύμα
Τα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κατεχόμενα παρακολουθούν με απελπισία τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών αλλά και τον πολλαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος στους τελευταίους λογαριασμούς.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998 έφτασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, με την εξέλιξη να προμηνύει νέα δεινά για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και με ακαδημαϊκούς στην Τουρκία να υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι σχεδόν τριπλάσιος.
Χειρότερες εξελίξεις
Την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι παρακολουθούν με απελπισία πια τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών – συνεπεία της οικονομικής κρίσης η οποία ξεκίνησε στην Τουρκία το 2018 και κλιμακώνεται με τη συνεχή κατρακύλα έκτοτε της τουρκικής λίρας – αλλά και τον πολλαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος στους τελευταίους λογαριασμούς, ακόμη χειρότερες εξελίξεις καταγράφονται στην ίδια την Τουρκία.
Δείτε ακόμα – Κατεχόμενα: Το 80,9% υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Αναπόφευκτα και αυτές θα πλήξουν άμεσα την οικονομία των Τουρκοκυπρίων η οποία, άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τουρκική.
Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) ανακοίνωσε προχθές ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, είναι, δηλαδή, ψηλότερος και από τα επίπεδα των ημερών του 2001 και του κραχ που είχε σημειωθεί τότε, παρόλο που τα χαρακτηριστικά της τότε κρίσης διαφέρουν σε πολλά σημεία από αυτά της σημερινής.
Στοιχεία-σοκ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του TurkStat, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 79,6%, ο δε μηνιαίος 2,37%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοδική τάση του ετήσιου πληθωρισμού συνεχίστηκε για 14ο μήνα.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 79,60% τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ετσι, ο ετήσιος πληθωρισμός των καταναλωτών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.
Με αυτό το 79,60% και με όσα ανακοίνωσε το TurkStat η Tουρκία παραμένει επίσης – με διαφορά – η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της G-20, ακολουθούμενη από την Αργεντινή με 64% και τη Ρωσία με 15,9%.
Ενα πρόσθετο στοιχείο, το οποίο μάλιστα αυξάνει την αποδόμηση του Ερντογάν στα μάτια των ψηφοφόρων, είναι το ότι οι πολίτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στο μεγάλο τους μέρος και κρίνοντας από το μέγεθος των δυσκολιών που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, δεν πιστεύουν ότι τα στοιχεία, ακόμα και αυτά τα τραγικά τα οποία επίσημα παρουσιάζονται, είναι πραγματικά και θεωρούν ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Και δεν είναι οι μόνοι που το πιστεύουν. Τη Δευτέρα, ένας επιχειρηματικός όμιλος ανέφερε ετήσια αύξηση 99,1% στο κόστος ζωής στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα σε σύγκριση με 94,2% τον Ιούνιο.
Ο Ομιλος ENAG, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς οι οποίοι λένε ότι υπολογίζουν τον πληθωρισμό με την ακριβώς ίδια μέθοδο που το κάνει η κυβέρνηση, υποστήριξαν χθες ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα δεν έφτασε στο 79,6%, αλλά στο 176%.
Κόβουν το ρεύμα
Οποια και να είναι η πραγματική εικόνα, ακόμα και τα «καλύτερα» σενάρια προμηνύουν νέα δεινά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την ώρα, μάλιστα, που η παράνομη διοίκηση υπό τον Ερσίν Τατάρ, αλλά και η λεγόμενη κυβέρνηση, συμπεριφέρονται ωσάν να ζουν σε ένα παράλληλο και σίγουρα μακράν της πραγματικότητας για την κοινωνία, σύμπαν.
Προχθές, την ίδια μέρα που η «Τουρκοκυπριακή Αρχή Ηλεκτρισμού» KIB-TEK ανακοίνωσε ότι χθες Πέμπτη θα προχωρούσε στην άμεση αποκοπή όλων των ανεξόφλητων οικιακών και εμπορικών παροχών ρεύματος μεγαλύτερων των 675 τουρκικών λιρών, δηλαδή 37 ευρώ, ο Ερσίν Τατάρ υποδεχόταν τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Συνεταιρισμών Πιστωτικών και Εγγυητικών Συνεταιρισμών Τούρκων Εμπόρων και Βιοτεχνών (TESKOMB) και την αντιπροσωπεία του σε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο.
Και δήλωσε χωρίς όμως να εξηγήσει πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι είναι πεπεισμένος πως «οι οικονομικές δυσκολίες και τα αρνητικά στοιχεία θα ξεπεραστούν με τα μέτρα που λαμβάνονται και την υποστήριξη της Τουρκίας».
Ο Τατάρ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η ενίσχυση της οικονομικής δομής της ΤΔΒΚ είναι ο μεγαλύτερος στόχος και η μεγαλύτερη επιθυμία μας», χωρίς να δώσει κάποια ένδειξη ως προς το πώς θα ξεπεραστεί πρώτα η κρίση η οποία έχει γονατίσει στην κυριολεξία τα τουρκοκυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όσες δεν έκλεισαν ήδη.
Πηγή: politis.com.cy
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις