Τουρκία: Ρεκόρ εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει
Σε νέο υψηλό επίπεδο 24 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία που έφτασε το 79,6% τον Ιούλιο
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οικονομία. Η σοβαρότερη και διαρκέστερη απειλή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τον «γέννησε». Και αυτή απειλεί να τον καταστρέψει. Όπως άλλωστε εξαφάνισε από τον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας την προηγούμενη κυβέρνηση και έχρισε τον ίδιο «σουλτάνο» από τις εκλογές του 2002 και μετά.
Σε αυτή την κατεύθυνση τουρκικά ΜΜΕ παίρνουν γραμμή από το Ακ Σαράι και επιχειρούν μερική αντιστροφή του κλίματος, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας. Καθώς μπορεί τα στοιχεία να ευημερούν, ωστόσο η αγοραστική δύναμη των τούρκων πολιτών εξαφανίζεται και η δυσαρέσκεια αυξάνεται.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Αυξήσεις-σοκ στις τιμές βασικών ειδών
Τα στοιχεία των εξαγωγέων
Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων, ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 19,1% το επτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, φτάνοντας τα 144 δισ. 416 εκατ. δολάρια.
Την εν λόγω περίοδο, ο γεωργικός τομέας σημείωσε, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τις υψηλότερες εξαγωγές Ιανουαρίου-Ιουλίου στην ιστορία της Δημοκρατίας με 18 δισ. 790 εκατ. δολάρια.
Ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 20,4% το επτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Καλπάζει ο πληθωρισμός
Ακόμα και αν οι εξαγωγές καταγράφουν ρεκόρ, καλπάζει παράλληλα και ο πληθωρισμός στην Τουρκία που αυξήθηκε στο νέο υψηλό επίπεδο 24 ετών του 79,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, καθώς η αδυναμία της λίρας και το παγκόσμιο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων οδήγησε σε άνοδο τις τιμές.
Ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα σημείωσε βουτιά, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 14%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,37% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 2,9% σε έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 80,5%.
Η λίρα ήταν αμετάβλητη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στις 17,9560 έναντι του δολαρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις