Στοργή: Οι λόγοι που ο σύντροφός σας δεν την εκφράζει
Ο σύντροφός σας δεν σας εκδηλώνει τρυφερότητα; Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Η «απουσία» στοργής είναι συνήθως μια καθαρά προσωπική υπόθεση.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Αισθάνεστε πως ο σύντροφός σας δεν σας δείχνει τρυφερότητα και στοργή; Μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας ή να ανησυχήσετε για την μεταξύ σας σχέση. Όταν τα «επίπεδα στοργής μειώνονται», πολλές φορές αυτό οφείλεται σε προβλήματα που ο ίδιος ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει και δεν σχετίζονται με εσάς.
Διαβάστε επίσης: Ποιοι «δολοφονούν» την αγάπη, τις σχέσεις, τον πραγματικό κόσμο μας;
Οι «κρυμμένες» αιτίες
- Το άγχος
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα και φυσικά να έχει επιπτώσεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Eric Goodman, το άγχος έχει την ικανότητα να μειώσει τη στοργή που δείχνουμε στον σύντροφό μας. «Η ίδια η φύση του άγχους κάνει τους ανθρώπους να επικεντρώνονται σε αρνητικές σκέψεις. Όταν το άγχος αυξάνεται, οι άνθρωποι εστιάζουν σε ό,τι αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα και σταματούν να απολαμβάνουν όσα συνήθως τους έκαναν ευτυχείς. Είναι δύσκολο να είμαστε στοργικοί με τους γύρω μας όταν νιώθουμε μια εσωτερική απειλή να μας κυριεύει», εξηγεί ο ίδιος.
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «ψυχαναγκασμοί» και είναι μία από τις πέντε πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις, οι οποίες προκαλούν σημαντική δυσλειτουργία στη ζωή των ανθρώπων. Εάν ο σύντροφός σας πάσχει από ΙΨΔ, εκφράζει διαφορετικά ή καθόλου τη στοργή του.
«Κάποιος με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να αδυνατεί να εκφράσει στοργή λόγω ανησυχίας μετάδοσης μολυσματικών ουσιών και σοβαρής ασθένειας είτε για τον ίδιο είτε για τον σύντροφό του. Οι άνθρωποι με ΙΨΔ έχουν συνήθως έμμονες ιδέες ότι μπορεί να βλάψουν τον σύντροφό τους και ως εκ τούτου συμπεριφέρονται με απόμακρο τρόπο για να τους προστατεύσουν», λέει ο Goodman.
- Διαφορετικές ανάγκες
Ανεξάρτητα από το πόσα κοινά έχετε εσείς και ο σύντροφός σας, υπάρχουν πάντα και όλα όσα «σας χωρίζουν» και κατ’ επέκταση «ξεχωρίζουν». Η στοργή μπορεί να είναι ένα από αυτά.
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη περισσότερης ή λιγότερης στοργής και αναλόγως την αποζητά και την μεταδίδει. Κάποιες φορές αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγαλώσαμε. Αν κάποιος για παράδειγμα έχει μεγαλώσει σε μια μη στοργική οικογένεια, είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει να δείξει ή να δεχθεί στοργή. Όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν το ίδιο επίπεδο ανάγκης για στοργή, τότε η σχέση κυλά ομαλά. Όταν έχουν διαφορετικό, προκύπτουν προβλήματα και τσακωμοί.
- Τι θα πει ο κόσμος
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ άνετα τόσο με τις ιδιωτικές όσο και με τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής. Άλλοι πάλι, όχι.
Αν σας αγκαλιάζει στο σπίτι ή όταν είστε μόνοι ενώ το αποφεύγει δημόσια, σημαίνει πως ο σύντροφός σας νιώθει πολύ άβολα να εκφραστεί μπροστά σε κόσμο σε γενικότερο επίπεδο. Οι σκέψεις πίσω από αυτήν την λειτουργία ποικίλλουν, επομένως θα ήταν καλό να το συζητήσετε για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει αυτή τη συμπεριφορά και να εστιάσει στους λόγους που την προκαλούν.
Διαβάστε επίσης: Αναρχική σχέση: Οι «αρχές» των αναρχικών συντρόφων
- Μεταβατικό στάδιο- απότομες αλλαγές
Μια δύσκολη απόφαση, μια «απαιτητική» μετάβαση, μια απρόσμενη αλλαγή, μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη τρυφερότητας στη σχέση.
Σύμφωνα με την θεραπεύτρια και σύμβουλο σχέσεων, Lauren Korshak, ο σύντροφός μας μπορεί να βιώνει αλλαγές στη ζωή του που δεν μπορεί να εκφράσει. «Σε περιόδους μετάβασης, όπως για παράδειγμα όταν μεγαλώνουμε σε ηλικία, είναι φυσικό να εστιάζουμε περισσότερο μέσα μας. Αξιολογούμε τις επιλογές μας στη ζωή, τα πιστεύω, τις αξίες μας. Αυτό συχνά οδηγεί σε αποστασιοποίηση και απώλεια έκφρασης στοργής.
- Κακή σωματική κατάσταση
Είτε πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, είτε για ένα απλό κρυολόγημα, όταν είμαστε άρρωστοι συχνά δεν θέλουμε να μιλήσουμε και να δούμε κανέναν. Οι επιπτώσεις του άγχους είναι παρόμοιες με εκείνες που βιώνουμε όταν δεν νιώθουμε καλά σωματικά ή και ψυχολογικά. Η λέξη ασθένεια παραπέμπει σε μια «ένταση» να διατηρήσουμε όση πιο πολλή ενέργεια και δύναμη μας απομένει για τον εαυτό μας. Έτσι, ένα «μέρος» της στοργής μας, «χάνεται» εντελώς.
- Κατάθλιψη
Εάν ο σύντροφός σας πάσχει από κατάθλιψη, τότε συνήθως είναι λιγότερο στοργικός απέναντι σας. Όπως και με άλλες μορφές ψυχικής και σωματικής ασθένειας, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απομόνωση και αποφυγή οποιονδήποτε κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Μην το παίρνετε προσωπικά. Όταν ο σύντροφός σας παλεύει με την κατάθλιψη, ουσιαστικά υποφέρει μέσα του και χρειάζεται την βοήθεια ειδικού για να το αντιμετωπίσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις