Φήμες για τον κατώτατο μισθό – Στη ΔΕΘ οι εξαγγελίες
Επίσπευση της διαδικασίας για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Μπορεί οι περισσότεροι πολιτικοί μας να κάνουν τα δικά τους… «μπάνια του λαού», όμως, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη ΔΕΘ. Στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός, με φόντο την πρωτοφανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.
Ακόμη κι αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος (ή δεν άνοιγε ουσιαστικά από τη ΔΕΘ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει ένα γενναίο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την προαναγγελία για τα μέτρα την έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Στη ΔΕΘ, αφού μετρήσουμε σωστά και ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα, ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η κοινωνία. Κρατώντας εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών»,
Όπως αντιλαμβάνεστε, το πακέτο δεν είναι ακόμη έτοιμο και δεν θα είναι, μέχρι να πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός τα στοιχεία για τα έσοδα και για τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει. Κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.
Σενάριο για νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν βεβαίως. Τα μέτρα που διαρρέονται ή που κάποιοι θα ήθελαν να ανακοινωθούν, είναι πολλά.
Ένα πιθανό ενδεχόμενο, που δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, είναι μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαίου ισχύει μικτός κατώτατος μισθός στα 713 ευρώ και ευνοήθηκαν περί τους 600 χιλιάδες εργαζόμενους που παίρνουν τον χαμηλότερο μισθό.
Βεβαίως, οι φήμες που διακινούνται δεν κάνουν λόγο για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά για επίσπευση των αποφάσεων. Ίσως μέσα στο 2022 ή να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2023.
Αν ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει μια τέτοια ανακοίνωση στη ΔΕΘ, ασφαλώς θα έχει θετικό αντίκτυπο, έστω κι αν αύξηση στις αποδοχές τους δουν οι εργαζόμενοι πολλούς μήνες αργότερα.
Πόση θα είναι αυτή η αύξηση; Ενδεχομένως να πάει ο κατώτατος μισθός (μικτός) στα… προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ ή και λίγο παραπάνω, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 6%-7%, και ανάλογα με τον πληθωρισμό.
Ασφαλώς πολλά θα κριθούν από την ανάπτυξη του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά και τις προβλέψεις για την επόμενη, αλλά και από τις αντοχές του ιδιωτικού τομέα. Διότι είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, ειδικά τώρα που το λειτουργικό κόστος είναι εξαιρετικά αυξημένο.
Όμως, αυτό που προκρίνεται είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, κάτι που εν μέσω προεκλογικής περιόδου, γίνεται πιο επιτακτικό για την κυβέρνηση.
Πηγή: ΟΤ
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε