Πάπας Φραγκίσκος: Τι θα σήμαινε για την Καθολική Εκκλησία ενδεχόμενη παραίτησή του;
Θα ακολουθήσει ο ποντίφικας το παράδειγμα του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’;
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Σχεδόν μια δεκαετία έχει περάσει από τότε που ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ έγινε ο πρώτος ποντίφικας εδώ και 600 χρόνια που παραιτείται από το αξίωμα αντί να πεθάνει στον θρόνο.
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ έγινε έτσι επίτιμος πάπας, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε επίσημα το ρόλο του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Τώρα, όμως, το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν τρεις πάπες ταυτόχρονα ανοίγει και επίσημα, μετά τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή» για την παραίτησή του. Μια τέτοια κίνηση δεν θα έφερνε την καταστροφή, είπε στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στη Ρώμη από τον Καναδά.
Διαβάστε επίσης: Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγχώρεση για την κακοποίηση παιδιών σε καθολικά σχολεία του Καναδά
Τα σχόλιά του ήρθαν έπειτα από μια κουραστική εξαήμερη περιοδεία κατά την οποία εθεάθη σε αναπηρικό αμαξίδιο, με «π» και με μπαστούνι, επισημαίνει o Guardian.
Επιβαρυμένη υγεία
Δεν ήταν εξάλλου και η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος έκανε λόγο για ενδεχόμενη αποχώρησή του.
Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του τον Μάρτιο του 2013, σε ηλικία 76 ετών, είχε αναφερθεί στην εποχή που δεν θα ήταν πια πάπας –είτε λόγω θανάτου είτε λόγω παραίτησης.
Η υγεία του ήταν ανέκαθεν πηγή ανησυχίας, δεδομένου ότι είχε χάσει έναν πνεύμονα από την εποχή που ήταν έφηβος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει επιδεινωθεί.
Πάσχει από ισχιαλγία και πέρυσι υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Παρέμεινε έξι ώρες σε γενική αναισθησία και συνολικά 12 ημέρες στο νοσοκομείο, μια ταλαιπωρία στην οποία απέδωσε την απροθυμία του να χειρουργηθεί σε έναν προβληματικό, επώδυνο τένοντα στο δεξί γόνατο.
«Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του, ο Φραγκίσκος είπε ότι η παραίτηση του πάπα Βενέδικτου είχε αλλάξει τον θεσμό του πάπα και στο εξής όλοι οι πάπες θα πρέπει να σκέφτονται αν θα πρέπει να αποχωρήσουν για λόγους υγείας» σχολίασε ο βιογράφος του Όστεν Άιβερεϊ.
«Οι σύγχρονοι πάπες κάνουν πολλά απαιτητικά ταξίδια. Η εξωστρεφής φύση του ρόλου τους σημαίνει ατελείωτες συναντήσεις και συγκεντρώσεις, κάτι για το οποίο απαιτείται ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης».
«Εξάλλου, η σύγχρονη ιατρική σού επιτρέπει να συνεχίσεις να ζεις σε μια κατάσταση εύθραυστης υγείας, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν».
Επίτιμος αρχιεπίσκοπος;
Μετά την παραίτησή του ο Βενέδικτος πήρε τον τίτλο του επίτιμου πάπα, ενώ ο Φραγκίσκος έχει υπονοήσει ότι θα προτιμούσε τον ρόλο του επίτιμου αρχιεπισκόπου της Ρώμης, κάτι που θα σήμαινε ότι θα ζούσε εκτός Βατικανού.
Η συνύπαρξη των δύο παπών δεν ήταν πάντα εύκολη, επισημαίνει ο Άιβερεϊ. «Όταν δημιουργήθηκε η θέση του επίτιμου πάπα, ουσιαστικά ένας νέος θεσμός, υπήρχε ο φόβος ότι η νέα κατάσταση θα προκαλούσε σύγχυση, καθώς θα μπορούσε να αναδείξει διαφωνίες ή αντιθέσεις με τον νυν πάπα».
«Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος ο Βενέδικτος έκανε κάτι για να τροφοδοτήσει αυτή την αντιπαλότητα. Πιστεύω όμως ότι επέτρεψε να συγκεντρωθεί γύρω του ένα είδος αυλής. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ο επίτιμος πάπας ουσιαστικά χειραγωγήθηκε προς όφελος της ατζέντας των συντηρητικών. Δημιουργεί μια αίσθηση αντιπαλότητας».
«Ο Φραγκίσκος ήταν πάντα εξαιρετικά υπομονετικός σχετικά με αυτό και δεν δείχνει να ενοχλείται. Πιστεύω όμως ότι σίγουρα το έχει προσέξει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις