Ρωσία: Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας
Η συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν έγινε στο Σότσι της Ρωσίας.
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» - Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν σήμερα να ενισχύσουν την ενεργειακή και την οικονομική συνεργασία, στο τέλος της συνάντησής τους στο Σότσι (Ρωσία), στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των χωρών τους και «να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας», σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη μεσολάβηση στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά
«Συγκεκριμένα μέτρα»
Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν «την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Το «ευχαριστώ» του Πούτιν
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό», δήλωσε.
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν.
Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να «πληρώνονται εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ, χαιρετίζοντας ένα «νέο στάδιο και νέες ευκαιρίες».
Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ήλπιζε η συνάντησή του με τον Πούτιν να «ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Για τη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει επίσης ότι ήθελε να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών ομάδων που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα. «Η συζήτηση με την ευκαιρία αυτή για τις εξελίξεις στη Συρία θα επιτρέψει να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε δηλώσει επίσης πως ήθελε να διασφαλίσει ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου από τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό Rosatom, στη νότια Τουρκία, θα τηρούσε το «καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», καθώς μια αντιδικία είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις σε αυτό έργο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις