Κοροναϊός: Γιατί χάνουμε τόσους ανθρώπους κάθε μέρα; – Κυνηγάμε την «ουρά» μας με την πανδημία;
Με 50 νεκρούς τη μέρα από κοροναϊό και τα ενεργά κρούσματα να αγγίζουν, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τις 400.000, η ένταση του έκτου κύματος της πανδημίας τρομάζει τους επιστήμονες.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με το έκτο κύμα του κοροναϊού να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η χαράρωση των περιοριστικών μέτρων και οι καλοκαιρινοί ρυθμοί, σε συνδυασμό με την πολυκοσμία, που δεν οφείλεται μόνο στον τουρισμό, έφεραν αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο, δυστυχώς, και στους θανάτους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, συνιστώντας πρωτίστως τη διατήρηση των μέτρων προστασίας – χρήση μάσκας, κανόνες υγιεινής, αποφυγή χώρων με συνωστισμό – και δευτερευόντως τον εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική δόση, την γνωστή και ως τέταρτη δόση, των ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Σαρηγιάννης: «Έρχεται κορύφωση θανάτων αλλά και αποκλιμάκωση κρουσμάτων»
Για την αύξηση των θανάτων, παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι αυτό είναι αναμενόμενο, με δεδομένη τη μεγάλη διασπορά που είχαμε στα μέσα Ιουλίου.
«Περιμέναμε έτσι και αλλιώς να έχουμε αυτή την αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Στις επόμενες ημέρες, θα δούμε μια κορύφωση των θανάτων και των διασωληνώσεων», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.
Και προσέθεσε ότι οι επιστήμονες ευελπιστούν σε μια μείωση των κρουσμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η επίτευξη του στόχου της αποκλιμάκωσης δυστυχώς έχει γίνει με λάθος τρόπο, όπως το να αυξήσουμε πολύ τη διασπορά και να δημιουργήσουμε τοπικά φυσική ανοσία».
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή δεν είναι «η σωστή επιλογή από άποψη δημόσιας υγείας», επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν ακολουθούνται μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού.
Μιλώντας για το έκτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι εξελίσσεται στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές.
«Στην Αττική υπάρχει αποκλιμάκωση, όπως και στην Χαλκιδική. Ωστόσο σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας είναι σε φάση αυξητική».
Η διαφοροποίηση αυτή στην εξέλιξη της πανδημίας οφείλεται στο πότε ξεκίνησε το κύμα της πανδημίας τοπικά και στη μετακινήση του πληθυσμού, όπως διευκρίνισε.
Ο καθηγητής κάλεσε τον κόσμο να δείξει σύνεση, να προσέχει τις συναναστροφές του και να εμβολιαστεί για να προφυλαχθεί από τον ιό.
Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θανάτων
Πολλοί είναι οι ειδικοί, πάντως, που ανησυχούν για το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «είμαστε στην κορυφή αυτού του επιδημικού κύματος», ενώ εκτίμησε ότι από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει μια βραδεία αποκλιμάκωση» στα κρούσματα του κοροναϊού.
Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα τον Ιούλιο, αποκάλυψε ότι φτάσαμε να έχουμε 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι πολλές για καλοκαίρι.
Κινδυνεύουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία
«Έχουμε δυστυχώς πολλούς θανάτους ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα, εν πολλοίς ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι με τις αναμνηστικές δόσεις», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας, όπως είπε, «ο κοροναϊός δεν έφυγε δυστυχώς, παρά τον παγκόσμιο ενθουσιασμό στα τέλη της άνοιξης ότι τελειώσαμε. Ο ιός εξελίσσεται. Θα μάθουμε να ζούμε για κάποιο διάστημα με αυτόν».
Μιλώντας για τι πρέπει να αναμένουμε όταν ανοίξουν τα σχολεία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εστίασε στο γεγονός ότι το κλίμα στην Ελλάδα μάς ευνοεί σε σχέση με άλλες χώρες.
Να εμβολιαστούν με 4η δόση οι άνω των 50 ετών
«Η ελπίδα μέχρι τότε», σημείωσε ο καθηγητής, «είναι ότι θα έχουν υπάρξει τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Αν τώρα όσοι είναι πάνω από 50 ετών κάνουν την αναμνηστική τρίτη ή τέταρτη δόση, το φθινόπωρο θα μας βρει πολύ πιο θωρακισμένους», όπως είπε.
Σχετικά με τα επικαιροποποιημένα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι μισό καινούργιο, μισό παλιό.
Μάλιστα, καυτηρίασε το γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά να εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, ενώ δείχνει να μην προβληματίζεται για τους 35 – 40 νεκρούς καθημερινά.
Γιατί χάνουμε 54 ανθρώπους τη μέρα
Η ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού δημιουργεί συνεχώς νέες παραλλαγές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Έτσι, χρειαζόμαστε νέα εμβόλια, τα οποία όμως θα έχουν άγνωστη αποτελεσματικότητα όταν θα κυκλοφορήσουν, καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξελίσσεται ταχύτατα, και μάλιστα με τρόπο καθόλου προβλέψιμο.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Walden, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, Βασίλειος Μαργαρίτης, μιλώντας στο iatronet, περιγράφει με αυτό τον τρόπο τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε εισέλθει, «κυνηγώντας την ουρά μας», όπως λέει χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού.
Ο ίδιος παραθέτει τρεις βασικούς λόγους για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 54 θανάτους την ημέρα εν μέσω καλοκαιριού, ενώ σχολιάζει δηκτικά τη συζήτηση για θανάτους «από» ή «με» κοροναϊό, επισημαίνοντας πως επιχειρείται σκοπίμως σύγχυση για ένα θέμα που έχει λυθεί από το 2020.
Οι αιτίες
Ανεξέλεγκτη διασπορά, ποιότητα περίθαλψης και ηλικιακό – εμβολιαστικό προφίλ των ασθενών δημιουργούν σύμφωνα με τον καθηγητή το «κοκτέιλ», που οδηγεί στον αδικαιολόγητα αυξημένο αριθμό θανάτων.
«Φταίει κατ’ αρχάς ότι οι άνθρωποι μολύνονται, ότι έχουμε αφήσει ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού.
»Δεύτερο, η περίθαλψη που λαμβάνει κάποιος. Ένας άνθρωπος ευάλωτος που κολλάει κοροναϊό πεθαίνει αυτομάτως; Τότε έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι νομίζουμε. Έχει την περίθαλψη που πρέπει; Η πρωτοβάθμια και το νοσοκομείο ανταποκρίνονται;
»Τρίτον, η ηλικία και το στάτους εμβολιασμού, πχ αριθμός επαναληπτικών δόσεων του ασθενή», σημειώνει.
Ο ίδιος απορρίπτει την θεωρία περί «ηπιότητας» της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, τονίζοντας πως «ηπιότητα δεν υπάρχει με τόσους θανάτους».
«Η Ελλάδα – όπως και οι ΗΠΑ που παρακολουθώ τα δεδομένα τους», δήλωσε στο iatronet – «έχουν πολύ περισσότερους θανάτους σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα».
«Με» ή «από» κοροναϊό;
Παράλληλα, χαρακτηρίζει ακατανόητη την επαναφορά της σύγχυσης σε ένα θέμα που έχει λυθεί – όπως λέει – από το 2020, για το αν οι θάνατοι είναι «από COVID» ή «με COVID».
Και εξηγεί: «Όταν ένας ασθενής έχει σοβαρά, άλλα νοσήματα, αν νοσήσει από COVID, θα περιπλακεί η νόσος του. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι ο ιός δεν έπαιξε ρόλο σε έναν ασθενή που έπαθε εγκεφαλικό, νόσησε και σε ένα μήνα πέθανε. Αν αυτό μπορούν να το αποδείξουν ας το αποδείξουν».
Και παραπέμπει στις πολύ συγκεκριμένες οδηγίες του ΠΟΥ, που ακολουθεί και η Ελλάδα, αναφορικά με το ζήτημα.
«Το ‘με’ και ‘από’ έχει λυθεί από το 2020. Γίνεται σκοπίμως αυτή η σύγχυση, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε πολλές χώρες», καταλήγει.
Το «κυνήγι της ουράς μας» και τα νέα εμβόλια
Αξιολογώντας τη σημερινή συγκυρία, υποστηρίζει πως έχουμε μπει στον φαύλο κύκλο που φοβόμασταν εξ αρχής: η ανεξέλεγκτη διασπορά αυξάνει τις παραλλαγές, μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θέλουμε καινούργια εμβόλια.
«Εδώ αρχίζει το κυνήγι της ουράς μας. Οι εταιρίες είναι ‘ημιέτοιμες’, να το πω έτσι, αλλά είναι και επιφυλακτικές. Γιατί με την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού δεν γνωρίζουν πού θα βρισκόμαστε όταν πάρουν την άδεια».
Για τα μέτρα
Ο κ. Μαργαρίτης, ενόψει του Σεπτεμβρίου, παρατηρεί πως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
«Παραμένει η έκπληξή μου – και θα δούμε για τον Σεπτέμβριο – γιατί αφαιρέθηκε η μάσκα από τα σχολεία 1η Ιουνίου. Ήταν ένα πείραμα; Αν ναι, το πείραμα απέτυχε, κόλλησαν πάρα πολλά παιδιά. Τι μάθημα πήραμε;» διερωτάται χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτηρίζει ως μεγάλη αποτυχία του συστήματος τη μη λήψη μέριμνας για τον αποτελεσματικό αερισμό των χώρων.
«Όταν π.χ. μια τράπεζα, που έχει τόσους συνταξιούχους μέσα χωρίς μάσκα, γιατί να μην της επιβάλλει το κράτος να βάλει σύστημα αερισμού; Μαζικά δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι θέμα χρημάτων, αλλά ας ξεκινήσουμε από κάπου. Γιατί ένα ΕΣΠΑ τώρα να δίνεται για να αλλάξεις το ψυγείο σου και να μην κάνεις βελτίωση του αερισμού;», σημείωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις