Τουρισμός: Το ολικό comeback της «βαριάς βιομηχανίας»
Η αντεπίθεση του τουρισμού σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλα δείχνουν πως τα έσοδα θα ξεπεράσουν αυτά της χρόνιας – ρεκόρ του 2019
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η αντεπίθεση του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλα δείχνουν πως τα έσοδα θα ξεπεράσουν αυτά της χρόνιας – ρεκόρ του 2019. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις -σύμφωνα με φορείς του κλάδου- μπορούν να φτάσουν και τα 20 δισ. ευρώ, ποσό που ακόμη και ο πιο αισιόδοξος δεν θα περίμενε.
Ηδη πολλοί προορισμοί επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου μετά από δύο δύσκολα χρόνια, με τα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο στόχος της προσέγγισης των αποτελεσμάτων του 2019 έχει ήδη επιτευχθεί και πλέον καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Δωδεκάνησα
Η Ρόδος υπερδιπλασίασε το ποσοστό αύξησης που σημείωνε κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν σε 18% με 173.205 επιβάτες, έναντι 146.605 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2019. Κατά 13% ξεπέρασε και η Κως, τις επιδόσεις του 2019 για το αντίστοιχο διάστημα, προσελκύοντας 83.667 σε μόλις δέκα ημέρες, από 73.766 τη χρονιά πριν την πανδημία.
Όπως μεταδίδει το dimokratiki.gr, τα στοιχεία από τα δύο διεθνή αεροδρόμια των Δωδεκανήσων δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Με 2.403 συνολικά πτήσεις μέσα μόνο στις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, η Ρόδος υποδέχεται κατά μέσο όρο ανά ημέρα 106 αεροσκάφη, η Κως 54, μένοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες από τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα διεθνή αεροδρόμια του εξωτερικού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 854 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 56 χιλ. ή 7,0%. Τα εντυπωσιακά νούμερα μάλιστα δεν περιλαμβάνουν τις αφίξεις με ανταπόκριση από τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Κυκλάδες
Με ρυθμούς που ξεπερνάνε τα μεγέθη του 2019 τρέχει η τουριστική κίνηση στα νησιά των Κυκλάδων εφέτος, με τον Αύγουστο να σφραγίζει τη χρονιά ρεκόρ για αυτά, αλλά και συνολικά για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνουν σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φορείς των νησιών, με τον Αύγουστο να αποτελεί την κορύφωση του τουριστικού ρεύματος για τα ελληνικά νησιά.
Εστιάζοντας στα νησιά των Κυκλάδων, αυτά αποτελούν πόλο έλξης για όλες σχεδόν τις βασικές αγορές της χώρας. Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, αλλά και Αμερικάνοι έχουν κατακλύσει φέτος τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ και οι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτά. Μύκονος και Σαντορίνη είναι τα νησιά που κάθε χρόνο αποτελούν σημείο αναφοράς για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. φέτος μάλιστα πρωταγωνιστούν στις αφίξεις τουριστών και ειδικά τον Αύγουστο η εύρεση ελεύθερου δωματίου σε αυτά αποτελεί δύσκολη υπόθεση.
Ο Ιούλιος του 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο για την Μύκονο. Τόσο από την σκοπιά της επισκεψιμότητας όσο και από τα επίπεδα κρατήσεων, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Μύκονος έχει κατακτήσει σε αξιοσημείωτο ποσοστό το στοίχημα του quick recovery μετά την πανδημία. Ο Αύγουστος πάλι, είναι ο μήνας των last minute κρατήσεων για το νησί. Αυτή η τάση έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και την επόμενη στιγμή απορροφώνται.
Την ίδια ώρα, με την πληρότητα να προσεγγίζει το 100% τον Αύγουστο η Σαντορίνη αποτελεί σταθερή αξία στον τομέα του τουρισμού, αφού κατόρθωσε όχι μόνο να κρατήσει δυνάμεις, αλλά και να σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση συγκριτικά με το πολύ καλό σε επιδόσεις έτος 2019. Απέδειξε ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά πράγμα που φάνηκε από τις εξαιρετικές επιδόσεις της τα «δύσκολα» για τον τουρισμό χρόνια, 2020 και 2021, αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Αντώνης Σιγάλας.
«Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι να ενισχύσουμε την θέση της Σαντορίνης ως luxury προορισμό και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του ειδικού τουρισμού», ανάφερε μεταξύ άλλων. Τα δικά τους κοινά εντός και εκτός Ελλάδας διαθέτουν τόσο η Νάξος όσο και η Πάρος, που και πέρυσι κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο σκέλος των αφίξεων, ενώ φέτος και αυτά βαδίζουν σε νέον ρεκόρ αφίξεων.
Κρήτη
Από τα έως τώρα στοιχεία των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου φαίνεται ότι η κρουαζιέρα «επιστρέφει» στα Χανιά, με τη δυναμική της προ πανδημίας περιόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος συνολικά το 2021 στα Χανιά, καταγράφηκαν 76 αφίξεις με 45.619 επιβάτες, το 2020 μόλις 10 αφίξεις με 105 επιβάτες , το 2019 είχαν καταγραφεί 132 αφίξεις με 265.956 επιβάτες.
Το 2018 στη Σούδα είχαν αφιχθεί 78 πλοία με 139.944 επιβάτες, το 2017 ο αριθμός των πλοίων ήταν 84 και οι επιβάτες 128.067. Το 2016 αφίχθησαν 86 πλοία με 147.915 επιβάτες και το 2015, οι αφίξεις ήταν 59 και οι επιβάτες 96.612.
Στο μεταξύ, ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών για τον μήνα Ιούλιο κατέγραψε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», με αφίξεις εξωτερικού που ξεπέρασαν αυτές του 2019, ενώ θεαματικός προδιαγράφεται και ο Αύγουστος, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι οι αφίξεις θα κυμανθούν στις 600.000. Την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και οι κρατήσεις δείχνουν ότι μέχρι τον Οκτώβριο είναι πιθανό να έχει καλυφθεί η απώλεια των ρώσων και ουκρανών τουριστών και να “αγγίξουν” τα επίπεδα του 2019.
Στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας, τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκαν 692.591 αφίξεις εξωτερικού και 64.129 εσωτερικού, αριθμοί αυξημένοι κατά 7% και περίπου 1,5% σε σχέση με το 2019, όταν τον αντίστοιχο μήνα είχαμε 646.822 αφίξεις εξωτερικού και 62.524 αφίξεις εσωτερικού. Η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι σαφώς πιο αυξημένη, σε ποσοστά 42% και 35%, αντιστοίχως, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, όταν σημειώθηκαν 514.848 αφίξεις εξωτερικού και 49.672 πτήσεις εσωτερικού.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκας, το 2022, μέχρι τώρα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είχαμε 1.810.793 αφίξεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις αντίστοιχες του 2019, ενώ προηγούμενος μήνας έφερε αφίξεις – ρεκόρ στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, τον τρέχοντα Αύγουστο, οι προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις εξωτερικού είναι 876.000. Αν, πρόσθεσε, υποθέσουμε ότι οι πληρότητες στις πτήσεις φτάσουν στο 75% – 80%, τότε υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε άλλες 600.000 αφίξεις.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις