Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Άρτσι Μπάτερσμπι: «Κάναμε όλα όσα υποσχέθηκα στο αγόρι μου ότι θα έκανα»!

Άρτσι Μπάτερσμπι: «Κάναμε όλα όσα υποσχέθηκα στο αγόρι μου ότι θα έκανα»!

Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Άρτσι Μπάτερσμπι, Χόλι Ντανς, από τη Βρετανία, αναφέρει πως οι γιατροί αποσύνδεσαν το μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή.

γράφει η Νικολέτα Πετανίδου*

Ο Άρτσι Μπάτερσμπι, το εγκεφαλικά νεκρό 12χρονο αγόρι από τη Βρετανία που ήταν σε μηχανική υποστήριξη, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού οι γιατροί αποσύνεδεσαν τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή.

Η ιστορία του 12χρονου έχει προκαλέσει τη συγκίνηση των Βρετανών με τους γονείς του να δίνουν ένα μακρύ νομικό αγώνα. Αρχικά είχαν παλέψει ενάντια στην απόφαση να διακοπεί η υποστήριξη και έπειτα να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν το αγόρι σε κέντρο ανακούφισης, στο οποίο θα είχε ένα «αξιοπρεπές τέλος».

Διαβάστε επίσης: Οι τελευταίες στιγμές του 12χρονου Άρτσι – Συγκλονίζει η περιγραφή της μητέρας του

Συνήθως θεωρούμε πως τις αποφάσεις της ζωής μας τις παίρνουμε εμείς. Μήπως τελικά μερικές φορές επιλέγουν οι άλλοι για εμάς χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η προώθηση συγκεκριμένων ιδεών και προσώπων είναι το εργαλείο του σήμερα

Η μητέρα του 12χρονου Άρτσι Μπάτερσμπι είχε δηλώσει πως: «Έκανα όλα όσα είχα υποσχεθεί στον γιο μου».. Ένα γεγονός που συγκλόνισε όλον τον πλανήτη, πήρε μια τροπή η οποία δεν έβρισκε σύμφωνη την οικογένεια.

Οι γονείς του Άρτσι έκαναν μια ανεπιτυχή έκκληση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το βράδυ της Παρασκευής, με σκοπό να παρέμβει μετά την προσπάθειά τους να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης να παραμείνει ο 12χρονος στο Νοσοκομείο. Οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου είπαν στην οικογένεια του 12χρονου, πως θα διέκοπταν τη μηχανική υποστήριξη στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Ποιος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη ζωή και τον θάνατο

Είναι τραγικό το γεγονός ότι για έναν μικρό αριθμό παιδιών που αρρωσταίνουν βαριά κάθε χρόνο, «η ιατρική φτάνει στα όριά της», τονίζει ο Ντομινίκ Γουίλκισον, ειδικός στην ιατρική δεοντολογία και σύμβουλος νεογνολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Για παιδιά όπως ο Archie, οι γιατροί δεν μπορούν να τα κάνουν καλύτερα, και οι προηγμένες ιατρικές τεχνικές και τεχνολογίες μπορεί να καταλήξουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Μερικές φορές, το μόνο που μπορεί να κάνει η ιατρική είναι να παρατείνει το αναπόφευκτο».

Μερικές φορές οι ιατρικές ομάδες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για να καταλήξουν σε συμφωνία

Ο καθηγητής Γουίλκισον λέει ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, γονείς και γιατροί μπορούν να συναντηθούν για να συμφωνήσουν για το τι θα ήταν καλύτερο για ένα σοβαρά άρρωστο παιδί.

«Για παράδειγμα, μπορεί να βασιστούν σε μια επιτροπή κλινικής δεοντολογίας ή σε ανεξάρτητη διαμεσολάβηση ή να ζητήσουν δεύτερες γνώμες από ειδικούς σε άλλα νοσοκομεία.

«Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, εάν οι γονείς και οι γιατροί δεν μπορούν να συμφωνήσουν τι θα ήταν καλύτερο για ένα παιδί που έχει κολλήσει με υποστήριξη ζωής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το σωστό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του δικαστηρίου».

Το δικαστήριο δεν συμμερίζεται ούτε τους γιατρούς ούτε τους γονείς

Η υπόθεση του μικρού Άρτσι είχε εκδικαστεί σε πολλά ανώτατα δικαστήρια. Οι γιατροί του είχαν πει ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να διακοπεί η θεραπεία. Ο 12χρονος είχε περάσει μήνες στο νοσοκομείο με μηχανική υποστήριξη, από τότε που ανακαλύφθηκε αναίσθητος στο σπίτι του τον Απρίλιο. Οι γιατροί που τον περιέθαλψαν στο The Royal London Hospital στο Whitechapel είπαν ότι είχε υποστεί τόσο καταστροφική εγκεφαλική βλάβη τη στιγμή του συμβάντος που δεν υπήρχε περίπτωση να αναρρώσει.

«Η σύγκρουση αντιπάλου δεν βοηθά κανέναν»

Η καθηγήτρια Παρηγορητικής Φροντίδας, Βαρόνη Φίνλεϊ του Λάνταφ, ελπίζει ότι οι ανεξάρτητοι διαμεσολαβητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον καθώς «η σύγκρουση αντιπάλου δεν βοηθά κανέναν».

Μιλώντας στο Times Radio, είπε: «Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε μια έρευνα για διαφορετικούς τρόπους χειρισμού αυτών των πολύ, πολύ δύσκολων υποθέσεων, ώστε να υπάρξει ανεξάρτητη διαμεσολάβηση.«Και λέω ανεξάρτητη γιατί, αν παρέχεται από το νοσοκομείο ή παρέχεται από τους γονείς, η μία πλευρά μπορεί να αισθάνεται δυσπιστία προς την άλλη.

«Αλλά το να βρίσκεσαι σε κατάσταση αντιπαλότητας δεν βοηθά κανέναν. Οι γονείς δεν θέλουν να πάνε στο δικαστήριο. Οι γιατροί δεν θέλουν να πάνε στο δικαστήριο. Οι διευθυντές δεν θέλουν να πάνε στο δικαστήριο.«Η ανησυχία μου είναι ότι αυτές οι υποθέσεις οδηγούνται στο δικαστήριο πολύ γρήγορα και πολύ νωρίς και ότι χρειαζόμαστε έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών και των γονέων, και μερικές φορές και άλλων στην οικογένεια».

Τα δικαστήρια πρέπει να είναι ο ανεξάρτητος δικαστής

Ο Δρ Daniel Sokol, ιατρός δεοντολόγος και δικηγόρος, είπε ότι μερικές φορές τα δικαστήρια πρέπει να είναι ο ανεξάρτητος δικαστής. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κοινωνία να βγάζει κρίσεις. «Όταν αυτές οι περιπτώσεις φτάνουν στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχηματίζεται μια παραμορφωμένη, μερικές φορές μονόπλευρη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει», είπε ο Δρ Σοκόλ.

«Χωρίς να διαβάσουν τις δικαστικές αποφάσεις ή να γνωρίζουν τις πλήρεις λεπτομέρειες, οι άνθρωποι γίνονται ξαφνικά ειδικοί στην ιατρική δεοντολογία, σχολιάζοντας επιθετικά τα δικαιώματα και τα λάθη της υπόθεσης, κατηγορώντας τους κλινικούς γιατρούς, το νοσοκομείο, τους συγγενείς ή όποιον έχει διαφορετική θέση από τη δική τους.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματική βλάβη στους στόχους της κακοποίησής τους και μπορεί να αποτρέψει τους κλινικούς ιατρούς από το να προκαλέσουν γονείς στο μέλλον, παρόλο που οι τελευταίοι μπορεί να λαμβάνουν αποφάσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα των ευάλωτων ασθενών».

Το τέλος του 12χρονου Άρτσι

Ο Άρτσι ήταν σε κώμα από τις 7 Απριλίου, πιθανόν γιατί είχε λάβει μέρος σε διαδικτυακή πρόκληση. Οι γιατροί θεωρούν ότι δεν είχε καμία ελπίδα ανάρρωσης.Χωρίς να έχουν πλέον άλλη νομική δυνατότητα, οι γονείς του Άρτσι Μπάτερσμπι ειδοποιήθηκαν ότι θα τερματιζόταν η μηχανική υποστήριξη στον εγκεφαλικά νεκρό γιο τους από τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου.

**Η Νικολέτα Πετανίδου σπουδάζει στη New Media Studies

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024