Διονύσης Σιμόπουλος: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον διάσημο αστροφυσικό
Η ταφή του θα γίνει – όπως είχε ζητήσει ο ίδιος – στον τόπο καταγωγής του, τον Γρύλλο Ηλείας.
Το τελευταίο «αντίο» είπαν φίλοι και συγγενείς στον σπουδαίο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, καθώς σήμερα ήταν η κηδεία του.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος, που έφυγε χτυπημένος από τον καρκίνο, είχε μια μακρά και σπουδαία πορεία στο χώρο της αστρονομίας – αστροφυσικής, ενώ ήταν επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
- Διαβάστε επίσης: Έτσι είπε «αντίο» στους φίλους του ο Διονύσης Σιμόπουλος
Να σημειωθεί πως σήμερα ήταν μόνο η κηδεία, ενώ η ταφή του θα γίνει – όπως είχε ζητήσει ο ίδιος – στον τόπο καταγωγής του, τον Γρύλλο Ηλείας.
Δείτε τις εικόνες από την κηδεία
Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος
Ο Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 (καταγωγή Γρύλλος, Ηλείας) αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία (Ιαν. 1963 – Δεκ. 1972) στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ) στο Μπατόν Ρουζ, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας. Είναι παντρεμένος (1968) με την Κάρεν-Λουϊζα Πήτερσον και έχουν μια κόρη (1974) και δύο γιους (1976, 1978).
Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973). Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014).
Είχε διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, είχε παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του και είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.
Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (ΕΑΑΕ – European Association for Astronomy Education) (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.
Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για την συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».
- Επέστρεψαν οι τροχονόμοι σε βαρέλι στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο
- H εταιρεία επενδύσεων ακινήτων του Μέσι μπήκε στο χρηματιστήριο
- Θεσσαλονίκη: Ατελείωτο πάρτι στην πόλη – Άναψε το γλέντι στη Β. Ηρακλείου
- Η εφημερίδα, η μπάλα κι ένας οραματιστής: Όσα έκαναν την Times Square της Νέας Υόρκης «πρωτεύουσα» της Πρωτοχρονιάς
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Ηρέμησε η ψυχή μου» – Τι λέει για τα αποτελέσματα των ιστολογικών του Παναγιωτάκη
- Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Γιατί ο Γιάννης των Απαράδεκτων δεν θα το μάθει ποτέ