Η μύγα της Μεσογείου μοιάζει με το δάκο (συγγενικά είδη). Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια (χονδρόραγες ποικιλίες) σε πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές της βόρειας Κρήτης.

Επειδή είναι έντομο πολυφάγο (έχει περίπου 350 ξενιστές), συνήθως τα αμπέλια αυτά βρίσκονται κοντά σε άλλους ξενιστές του εντόμου (πορτοκαλιές, αχλαδιές, βερικοκιές, συκιές, κ.ά.).

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν απότομα τη δράση της ευδεμίδας

Οι ζημιές είναι χωροταξικά διάσπαρτες ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών  διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο.

Συμπτώματα – ζημιές

Εμφανίζεται κοντά στην ωρίμαση σε ζωηρά, σκιαζόμενα αμπέλια τύπου V ή κρεβατίνες  που διατηρούν αυξημένη υγρασία.

Τοποθετεί τα αυγά μέσα στις ράγες κάνοντας  ένα νύγμα. Η γονιμότητα των θηλυκών φτάνει  τα 300 αυγά περίπου και ο αριθμός των αυγών  που αφήνει σε κάθε ωοτοκία κυμαίνεται από  1-10.

Οι στοές που δημιουργούν τα σκουλήκια  ξεκινούν από το νύγμα ωοτοκίας, είναι  επιφανειακές (κάτω από την επιδερμίδα) και ευδιάκριτες.

Τα σταφύλια χάνουν την εμπορική τους αξία  κι είναι ευάλωτα σε σήψεις (όξινη σήψη,  βοτρύτης).

Επειδή σε κάποιες χώρες είναι έντομο καραντίνας, η παρουσία του στα σταφύλια  γίνεται αιτία απόρριψης των φορτίων που  προορίζονται για εξαγωγή.

Αντιμετώπιση

Προτείνεται στα σταφύλια για επιτραπέζια χρήση:

Τοποθέτηση παγίδων Mc Phail ή δελτοειδείς τύπου Jackson ή αυτοσχέδιες  (μπουκάλια πλαστικά) για να διαπιστωθεί η εμφάνιση του εντόμου και η  δυναμική των πληθυσμών του.

Μαζική παγίδευση και θανάτωση (ετοιμόχρηστες παγίδες).

Συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα κοντά στην ωρίμαση.