Ασούρα: Σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στον Πειραιά
Τι είναι η Ασούρα.
- Οι απίθανες επενδύσεις των κροίσων
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας, ελπίζει μια μέρα να δει ξανά τον γιο της
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά η θρησκευτική γιορτή της Ασούρα. Σε μια ανατριχιαστική τελετή, οι Σιϊτες μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα μας αυτομαστιγώνονται και πληγώνουν το σώμα τους σε μια προσπάθεια αιματηρής εξιλέωσης.
Γιορτή και θρήνος, η Ασούρα των σιιτών, τιμήθηκε για μια ακόμη χρονιά σε αυτοσχέδιο χώρο λατρείας, στον Πειραιά, από μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα μας.
- Διαβάστε επίσης: Οργή στην Αλβανία για την Die Presse: Οι πολίτες της ΕΕ δεν θέλουν μουσουλμανική χώρα
Γεροδεμένοι σιίτες αυτομαστιγώνονται, σε μια αιματηρή αναπαράσταση του μαρτυρικού θανάτου του Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα τον 7ο αιώνα.
«Είναι η δέκατη ημέρα που λέγεται Ασούρα, η μεγαλύτερη σιιτική γιορτή. Οι τελετές έχουν ξεκινήσει από χθες, που ήταν η παραμονή της Ασούρας», δήλωσε ο Χάιντερ Ασίρ, εκπρόσωπος των σιιτών μουσουλμάνων.
Η θρησκευτική γιορτή της Ασούρα ξεκινά με τον επιτάφιο. Οι σιίτες μουσουλμάνοι συνοδεύουν τον Χουσεΐν στην τελευταία του κατοικία, αναπαριστώντας σε όλη τη διαδρομή το μαρτύριο του μαχητή της Καρμπάλα. Με μαστίγια και κοφτερά λεπίδια, πληγώνουν τα κορμιά τους σε μια προσπάθεια αιματηρής εξιλέωσης.
Ίδια εικόνα και στην ιερή πολή της Καρμπάλα στο Ιράκ, όπου σιίτες μουσουλμάνοι μπήκαν στο τζαμί του ιμάμη Χουσεϊν και επιδόθηκαν στην ιερή για αυτούς, ανατριχιαστική αυτοτιμωρία.
Στη Βαγδάτη εκατοντάδες σιίτες τήρησαν κι εκείνοι το αιματηρό έθιμο, όπως και στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, όπου για πρώτη φορά η Ασούρα εορτάστηκε χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς.
Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς, η Ασούρα να είναι μια ακατανόητα βασανιστική τελετή, για τους Σιίτες μουσουλμάνους όμως δεν είναι τίποτα άλλο από τον αιώνιο συμβολισμό της πάλης των αδυνάμων εναντίον των αδίκων και των ισχυρών.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις