Κλιματική κρίση: Τα εύπορα κράτη να καταβάλουν αποζημιώσεις στα ευάλωτα κράτη
Στη διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από 200 κράτη.
Πριν καν αρχίσει η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27), που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ των κρατών που θα συμμετάσχουν.
Οι πιο ευάλωτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες χώρες ζητούν από τα εύπορα κράτη να καταβάλουν αποζημιώσεις για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στη διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από 200 κράτη.
Ανάγκη για άμεσα μέτρα
Βασικά θέματα των συνομιλιών θα είναι οι τρόποι μείωσης της εκπομπής των αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και η διαχείριση των σημερινών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι φονικοί καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης του επιπέδου των ωκεάνιων υδάτων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες είναι οι ζημίες και οι απώλειες που αφήνει πίσω της η κλιματική κρίση, όπως η καταστροφή των κατοικιών, της υποδομής και των περιουσιών στα φτωχότερα κράτη, τα οποία μάλιστα έχουν συμβάλει λιγότερο στην κλιματική αλλαγή.
Οι 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπου κατοικεί το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγουν λιγότερο από το 1% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από καύση ορυκτών καυσίμων, αναφέρει το πόρισμα του ΟΗΕ.
«Το χέρι στην τσέπη»
Την ίδια στιγμή, οι ζημίες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνονται τόσο στα φτωχά όσο και στα πλούσια κράτη. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες αποτεφρώθηκαν από δασικές πυρκαγιές τεράστιες εκτάσεις σε Μαρόκο, Ελλάδα και Καναδά, η ξηρασία κατέστρεψε τους ιταλικούς αμπελώνες, ενώ πολύνεκρες πλημμύρες σημειώθηκαν σε Γκάμπια και Κίνα.
Ο Σαλεεμούλ Χουκ, σύμβουλος της ομάδας των 55 πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή κρατών, τονίζει: «Οι συνέπειες που επί χρόνια υφίστανται τα φτωχά κράτη, τώρα γίνονται πραγματικότητα για τις πλούσιες χώρες. Ομως, αυτές δεν εκταμίευσαν τα 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020, όπως είχαν δεσμευθεί, για να βοηθήσουν τους πιο φτωχούς να περιορίσουν την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και να προετοιμαστούν για την κλιματική αλλαγή. Είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη και να τοποθετήσει πάνω στο τραπέζι δολάρια, ευρώ, γεν, για τα θύματα της κλιματικής αλλαγής».
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις