Κοροναϊός: Σύνδρομο post-covid στα παιδιά – Ποια είναι τα συμπτώματα
Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 2-4 ετών που νόσησαν από COVID-19, το 2,39% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια
- Η οργή για το «ξήλωμα» των «58 καρφιών» συνεχίζεται - Η αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού
- Ανατριχιαστικά ακριβείς οι προβλέψεις που έκανε το 1925 ένας επιστήμονας, για την ζωή σήμερα
- Ποιο γλυκαντικό ευρείας χρήσης μπορεί να τροφοδοτεί τον καρκίνο
- Vybz Kartel: Το αστέρι της dancehall επιστρέφει στη σκηνή μετά από χρόνια στη φυλακή
Στοιχεία για τη συμπτωματολογία του συνδρόμου post-COVID σε παιδιά και εφήβους, από νεογνά έως 17 ετών, παρουσίασαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC).
Τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των CDC συνοψίζουν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά (Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων Π. και Α. Κυριακού) και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
- Διαβάστε επίσης: Πιο κοντά στο «υπερ-εμβόλιο»
Συνολικά συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από 781.419 παιδιά και εφήβους με θετικό μοριακό τεστ έναντι του SARS-CoV-2, τα οποία συγκρίθηκαν με 2.344.257 παιδιά και εφήβους χωρίς νόσο covid-19 που αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την αντίστοιχη ημερομηνία από τον Μάρτιο του 2020 έως και 31 Ιανουάριο 2022.
Συγκρίθηκαν οι προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου (AHRs) και συσχετίστηκαν με δυνητικά σοβαρές καταστάσεις όπως η οξεία πνευμονική εμβολή, η μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 60 ημέρες μετά την νόσηση, με μέγιστο τις 365 μέρες από την νόσηση ή την 31η Ιανουαρίου 2022. Η μέση ηλικία των ατόμων που συμμετείχαν με ή χωρίς νόσο COVID-19 ήταν τα 12 έτη και το 50% ήταν θηλυκού γένους.
Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19, είχαν μεγαλύτερο επιπολασμό προηγούμενης νοσηλείας (4,5%) και σύνθετης χρόνιας νόσου (15,6%), από τους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 (3,6% και 11,7% αντιστοίχως). Επίσης, ότι οι ασθενείς με νόσο COVID-19, έναντι των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό νόσησης, παρουσίασαν τις παρακάτω post-covid καταστάσεις: πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, φλεβική θρομβοεμβολική εκδήλωση, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, διαταραχές πήξης και πηκτικότητας – αιμορραγικά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιακές αρρυθμίες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ασθενείς με COVID-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν εκδηλώσεις του συνδρόμου post-covid όπως διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση, σημεία διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος, αδυναμία- καταβολή και μυοσκελετικά άλγη.
Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 2-4 ετών που νόσησαν από COVID-19, το 2,39% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια και διαταραχές πήξης και αιμορραγική διάθεση. Παράλληλα, εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βρογχικό άσθμα καθώς και συμπτώματα του αναπνευστικού.
Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5-11, το 2,84% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, το 2,69% επεισόδιο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και το 1,38% οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια.
Τέλος, μεταξύ των ηλικιών 12-17, το 2,03% εμφάνισε επεισόδιο πνευμονικής εμβολής, το 1,66% μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια και το 1,52% επεισόδιο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις