Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Ταϊβάν
Παρατείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις {LF}σε αέρα και θάλασσα {LF}n Η αντίδραση του Μπάιντεν και ο πόλεμος προπαγάνδας του Πεκίνου
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Η Κίνα επεκτείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, πυροδοτώντας φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης έντασης που ασκεί πίεση στις ΗΠΑ να απαντήσουν. Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν αναμενόταν να τερματιστούν, αφού έληγαν χθες το πρωί οι προειδοποιήσεις πλοήγησης για επτά περιοχές σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοίνωσε ότι «συνεχίζει την κοινή εκπαίδευση υπό πραγματικές συνθήκες πολέμου, επικεντρωμένη στην οργάνωση κοινού ανθυποβρυχιακού πολέμου και ναυτικών επιδρομών».
Αυτό δείχνει ότι ενώ οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά ολοκληρώθηκαν, ο κινεζικός στρατός συνεχίζει την εκστρατεία πίεσης που έφερε τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία του πιο κοντά από ποτέ στο έδαφος της Ταϊβάν. Το υπουργείο Aμυνας της Ταϊβάν σχολίασε ότι οι κινεζικές ασκήσεις έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη διεθνή εναέρια κυκλοφορία. «Πρόθεσή τους είναι να πλήξουν το ηθικό μας και να απειλήσουν την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης – Ταϊβάν: «Η Κίνα ετοιμάζεται για εισβολή» – Τι καταγγέλλει ο ΥΠΕΞ της Ταϊπέι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν ανησυχεί για την Ταϊβάν, αλλά για τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. «Ανησυχώ που κινούνται τόσο πολύ», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά δεν νομίζω ότι θα κάνουν κάτι περισσότερο».
Διεθνής υποστήριξη
Την περασμένη εβδομάδα η Τσάι Ινγκ Oυέν, πρόεδρος της Ταϊβάν, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για υποστήριξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα καταδικάσει την επιθετικότητα της Κίνας. Η ομάδα των βιομηχανικών χωρών του G7 ζήτησε από το Πεκίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
Ομως η Ουάσιγκτον, η οποία εδώ και καιρό ενεργούσε ως ανεπίσημος προστάτης της Ταϊβάν, δεν αποκάλυψε εάν θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει την Κίνα.
Ο Ντουάν Ντανγκ, αναλυτής περιφερειακής ασφάλειας στο Βιετνάμ, έγραψε στο Twitter: «Αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν κάτι στρατιωτικά για να απωθήσουν την Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν και να αποκαταστήσουν μια αξιόπιστη κόκκινη γραμμή, θα είναι πολύ κακό. Ειλικρινά, κανείς στην περιοχή δεν πρόκειται να πιστεύει πλέον στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ».
Εκτός από τις στρατιωτικές ασκήσεις, το Πεκίνο έχει επίσης εντείνει μια προπαγανδιστική επίθεση με στόχο να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του νησιωτικού έθνους στην ασφάλειά του, ικανοποιώντας παράλληλα τα εθνικιστικά αισθήματα στην ηπειρωτική χώρα.
Αφού οι κινεζικές διαδικτυακές υπηρεσίες χαρτών άρχισαν να εμφανίζουν τα όσα συμβαίνουν στην Ταϊβάν με περισσότερες λεπτομέρειες την περασμένη εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι διπλωμάτες άρχισαν να δημοσιεύουν αναρτήσεις και άρθρα που τονίζουν σημάδια κινεζικού πολιτισμού σε πόλεις της Ταϊβάν, τα οποία, όπως είπαν, ενισχύουν τη διεκδίκηση κυριαρχίας του Πεκίνου.
Βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Weibo του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV έδειξε πινακίδες στην Ταϊπέι που έφεραν τα ονόματα κινεζικών πόλεων και επαρχιών όπως η Τιαντζίν, η Σαντόνγκ, η Γκουιγιάνγκ και η Τσονγκίνγκ.
Συνοδευόταν από ένα συναισθηματικό τραγούδι με τους στίχους: «Ενα σύννεφο από την πατρίδα παρασύρεται στην άκρη του ουρανού και συνεχίζει να με φωνάζει. Καθώς ένα ελαφρύ αεράκι υψώνεται δίπλα μου, μια φωνή συνεχίζει να φωνάζει: «Επιστροφή, επιστροφή!»». «Κάθε δρόμος οδηγεί σπίτι!» έγραφε μια λεζάντα κάτω από το βίντεο.
Αφού η κινεζική εθνικιστική κυβέρνηση κατέφυγε στο νησί μετά την ήττα της στον εμφύλιο πόλεμο το 1949, μετονόμασε τους περισσότερους δρόμους σε πόλεις της ηπειρωτικής χώρας και παραδοσιακές κινεζικές αρετές. Αυτό ήταν για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ως νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, καθώς και για να καταστρέψει την Ταϊβάν μετά από 50 χρόνια ιαπωνικής κυριαρχίας και αιώνες χαλαρής σχέσης με την ηπειρωτική χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαν τα πανεπιστήμια της Ταϊβάν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Κινέζους και δεν θέλουν να γίνουν μέρος της Κίνας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις