ΟΗΕ: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκε επανειλημμένως και το θέμα έρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για την κατάταση στην οποία βρίσκεται.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters).
Βομβαρδίστηκε επανειλημμένα
Η Ρωσία ζήτησε χθες Τρίτη να τεθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΣΑ αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.
Δείτε ακόμα – Ζαπορίζια: Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας φοβάται πυρηνική καταστροφή
Το δεκαπενταμελές κορυφαίο όργανο του οργανισμού θα ενημερωθεί από τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), για την κατάσταση στον σταθμό.
Το εργοστάσιο – το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη – στην περιφέρεια Ενερχοντάρ βομβαρδίστηκε επανειλημμένα το σαββατοκύριακο και υπέστη ζημιές, αλλά οι κρίσιμης σημασίας υποδομές του πιστεύεται ότι είναι άθικτες.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις εναντίον του σταθμού, που βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων από τον Μάρτιο.
«Πολύ υψηλός» κίνδυνος
Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της περιφέρειας, είπε ότι οι αντιαεροπορικές άμυνες γύρω από το εργοστάσιο θα ενισχυθούν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά και καλώδια που υπέστησαν ζημιές αποκαταστάθηκαν.
Ο επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, ο Πέτρο Κότιν, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος στο εργοστάσιο, που το Κίεβο θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του πριν τον χειμώνα.
Ο κ. Κότιν υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι η Ρωσία θέλει να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας και να το συνδέσει στο δικό της.
Το εργοστάσιο, που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, συνεισέφερε το 20-21% του ουκρανικού ενεργειακού μείγματος πριν τον πόλεμο. Χρειάζεται επειγόντως επισκευές, σύμφωνα με τον κ. Κότιν. «Πρέπει επειγόντως να διώξουμε τους Ρώσους από εκεί», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας
Στην εγκατάσταση βρίσκονται περίπου 500 ρώσοι στρατιωτικοί με βαριά οχήματα, χρησιμοποιούν τον σταθμό ως βάση, είπε. Χαρακτήρισε ως καλύτερη λύση την απόσυρση των στρατιωτικών και των βαρέων όπλων και την παράδοση του σταθμού στον έλεγχο του Κιέβου.
Είπε ακόμη πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί κυανόκρανοι για να εγγυώνται την ασφάλεια του εργοστασίου.
Προειδοποίησε ωστόσο πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, αν επιθεωρητές του ΔΟΑΕ αποφασιστεί να πάνε στη Ζαπορίζια για να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις. Την ευθύνη για οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη πρέπει να την έχει ο ΟΗΕ, ανέφερε.
Κατά τον κ. Κότιν, οβίδες έπεσαν κοντά σε δεξαμενές αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου – υπάρχουν 174 τέτοιες, με εξαιρετικά ραδιενεργό υλικό.
Αν χτυπηθούν, απειλείται καταστροφή. «Θα έχουμε σύννεφο ραδιενέργειας και μετά θα αποφασίσει ο καιρός (…) πού θα πάει», δήλωσε. «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Συνάντηση Φάμελλου με Μυλόπουλο – «Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση θεμάτων Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό επίπεδο»
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Ο Κομπότης (!), τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)