Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ενισχυμένο εμβόλιο
Την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης του προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech ανακοίνωσε η ΕΜΑ
- «Δεν είναι η πρώτη φορά» - Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη στα Εξάρχεια
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Σημαντικές αλλαγές στα εμβολιαστικά προγράμματα του επερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα σηματοδοτεί η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η επίσημη έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης του προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech, ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της εμβολιαστικής «φαρέτρας» εφόσον τα υπό μελέτη στοιχεία αποδείξουν ισχυρή αποτελεσματικότητα.
Μάλιστα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο EMA θα εξετάζει εφεξής τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα, ενώ η προβλεπόμενη διαδικασία θα συνεχιστεί έως την συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη κυκλοφορία του εμβολίου.
Διαβάστε επίσης: Πιο κοντά στο «υπερ-εμβόλιο»
Υπενθυμίζεται πως το διδύναμο (ή δισθενές) εμβόλιο στοχεύει αφενός το αρχικό στέλεχος που εντοπίσθηκε στην Κίνα και αφετέρου τα υποστελέχη της Ομικρον BA.4 και ΒΑ.5, τα οποία πλέον «πρωταγωνιστούν» εντός και εκτός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου.
Είναι σημαντικό, εντούτοις, να υπογραμμιστεί πως παρότι ο Οργανισμός αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, είναι παράλληλα ανοικτός και στη χρήση των εμβολίων που προορίζονται για την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 κατά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά των νεότερων παραλλαγών BA.4 και BA.5 βρίσκονται πίσω στην κλινική τους ανάπτυξη.
Συμφωνία με Moderna
Παράλληλα, όμως, και καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του φθινοπώρου, οπότε αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες των χωρών σε εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπροσάρμοσε τη συμφωνία της με τη Moderna, τροποποιώντας τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.
Ετσι, οι δόσεις των οποίων η παράδοση είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, τελικά θα περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο του 2022, όταν τα κράτη-μέλη θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετα αποθέματα εμβολίων για τις εθνικές εκστρατείες τους και για την εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων τους για αλληλεγγύη.
Μια σημαντική λεπτομέρεια, όμως, της ανανεωμένης συμφωνίας είναι πως διασφαλίζει ότι εάν ένα ή περισσότερα προσαρμοσμένα εμβόλια λάβουνάδεια κυκλοφορίας, τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν να λάβουν τα εν λόγω προσαρμοσμένα σκευάσματα στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης. Πρόκειται για 15 εκατ. δόσεις του αναμνηστικού εμβολίου της εταιρείας που, όμως, προς το παρόν δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας.
Συρρίκνωση 6ου κύματος
Εν τω μεταξύ, η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει τη σταδιακή συρρίκνωση του έκτου κύματος στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, πτωτική τάση παρουσιάζουν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου όλοι οι «σκληροί» δείκτες, γεγονός που υποδηλώνει πως τα νέα υποστελέχη της Ομικρον χάνουν τη δυναμική τους έπειτα από εβδομάδες σαρωτικής μεταδοτικότητας.
Είναι ενδεικτικό πως τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα δεν ξεπέρασαν το περασμένο εφταήμερο τα 100.421 – αριθμός μειωμένος κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το 21% των περιστατικών αφορούσε σε επαναλοιμώξεις.
Επιπρόσθετα την ίδια εβδομάδα καταγράφτηκαν συνολικά 314 θάνατοι (από 364 το περασμένο επταήμερο), δηλαδή καθημερινά έχαναν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Το 95,9% από τους ασθενείς που κατέληξαν από την αρχή της πανδημίας έως και τις αρχές Αυγούστου έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία 70 ετών και άνω.
Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει κανείς από την εξέταση των δεδομένων πως η μέση ηλικία τους είναι τα 80 έτη. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθούν, αυτοί ανήλθαν σε 120, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών σε νοσοκομεία του επταημέρου ήταν 335 ασθενείς την ημέρα (συνεπώς καταγράφεται μείωση της τάξεως του 8%).
Τέλος, από την ίδια έκθεση προκύπτει, πάντως, αύξηση 224% στο ιικό φορτίο στηνΠάτρακαι οριακή αύξηση στηνΑττική(28%). Παράλληλα, όμως, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα θετικό πως στις υπόλοιπες 10 από τις 12 περιοχές που ελέγχθησαν σημειώθηκε πτώση του ιικού φορτίου. Αναλυτικότερα, στηΘεσσαλονίκη σημειώθηκε πτώση 15%, στη Λάρισα πτώση 50%, στον Βόλο πτώση 18%, στην Ξάνθη πτώση 44%, στην Αλεξανδρούπολη πτώση 29%, στο Ηράκλειο πτώση 37%, στα Χανιά πτώση 57%, στον Αγιο Νικόλαο πτώση 12%, στα Ιωάννινα πτώση 10% και στην Κέρκυρα πτώση 16%.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις