Κατεχόμενα: Τους τάζουν σπουδές και τις σπρώχνουν στην πορνεία – Πώς λειτουργεί το κύκλωμα
Οι κανονισμοί για έκδοση φοιτητικής βίζας δεν είναι αυστηροί στα Κατεχόμενα. Για να εκδοθεί βίζα αρκεί μια απόδειξη εγγραφής στο πανεπιστήμιο.
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Σωματεμπορία νεαρών γυναικών από τη Νιγηρία στα κατεχόμενα καταγγέλλει η Εθνική Υπηρεσία της Νιγηρίας για την Απαγόρευση της Εμπορίας Ανθρώπων και η τουρκική Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κάνουν λόγο για δίκτυα εμπορίας ανθρώπων που λειτουργούν μεταξύ Νιγηρίας και κατεχομένων. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η τουρκοκυπριακή «Χαλκίν Σεσί».
Σωματέμποροι υπόσχονται σε Νιγηριανούς νέους, κατά πλειοψηφία γυναίκες, πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ευκαιρίες εργασίας στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ωστόσο, μόλις φτάσουν στις κατεχόμενες περιοχές, οι υποσχέσεις καταρρέουν.
Κυκλώματα πορνείας
Μόλις οι φοιτήτριες φτάσουν στα κατεχόμενα, κλείνονται σε ιδιωτικά διαμερίσματα και εξαναγκάζονται σε πορνεία. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πλατφόρμας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Νιγηριανοί αποτελούν το 70% των περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων, από τον Νοέμβριο του 2021 έως σήμερα, και όλοι είναι θύματα σεξουαλικής εμπορίας.
Σύμφωνα με Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα την Τουρκία, το Μάρτιο του 2020 το ψευδοκράτος ποινικοποίησε την εμπορία ανθρώπων, αλλά οι κατοχικές «αρχές» είναι απρόθυμες να διερευνήσουν τέτοιες υποθέσεις.
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πλαίσιο που να προστατεύει και να βοηθά τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και δεν υπάρχει καταφύγιο για τα θύματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θύματα διασώζονται, όμως μένουν χωρίς βοήθεια και προστασία από τις «αρχές» του ψευδοκράτους.
Τα θύματα που έρχονται στα κατεχόμενα με φοιτητικές βίζες εξαπατώνται από πράκτορες που χρησιμοποιούνται ως προσωπίδα από διακινητές προσώπων και τους πείθουν να μεταβούν στην κατεχόμενη Κύπρο για σπουδές.
Οι κανονισμοί για έκδοση φοιτητικής βίζας δεν είναι αυστηροί, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η βίζα μπορεί να εκδοθεί, κυρίως, μόνο με μια απόδειξη εγγραφής στο πανεπιστήμιο. Οι σωματέμποροι κεφαλαιοποιούν τις χαλαρές διαδικασίες έκδοσης βίζας για να διακινήσουν στα κατεχόμενα νιγηριανούς, ιδιαίτερα νεαρές γυναίκες.
Γυναίκες θύματα εμπορίας στα κατεχόμενα ψάχνουν καταφύγιο στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κοπέλες διακινούνται σε όλη την Ευρώπη
Το sigmalive επικοινώνησε με την πρώην υπεύθυνη του τμήματος εμπορίας προσώπων της Αστυνομίας, βουλευτή Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν.
Όπως ανέφερε η κα Σούπερμαν, «κοπέλες από τη Νιγηρία σίγουρα διακινούνται σε όλη την Ευρώπη και ήταν ένα τρομερά μεγάλο φαινόμενο για πάρα πολλά χρόνια και θεωρώ ότι ακόμα ισχύει. Οπότε τα κατεχόμενα δε θα είναι εκτός της εξίσωσης είμαι σίγουρη, διότι είναι και πολύ εύκολη η εκμετάλλευση στα κατεχόμενα».
Συμπλήρωσε ότι «πολλές κοπέλες έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα και ακόμα θεωρώ καταφθάνουν. Όταν ήμουν υπεύθυνη του γραφείου είχαμε αναγνωρίσει αρκετές περιπτώσεις γυναικών οι οποίες έτυχαν εκμετάλλευσης από τα κατεχόμενα και μετά είτε με την βοήθεια κάποιων ΜΚΟ είτε από μόνες τους κατόρθωναν να φτάσουν στις ελεύθερες περιοχές».
Λόγω της έκτασης του ζητήματος, η Εθνική Υπηρεσία της Νιγηρίας για την Απαγόρευση της Εμπορίας Ανθρώπων προειδοποιεί Νιγηριανούς που προσεγγίζονται για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα κατεχόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις