Υποκλοπές: Tρίωρη κατάθεση Τέλλογλου – Το πρόβλημα ξεκινά πολύ παλαιότερα
Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε σε στοιχεία του παρελθόντος, ενώ δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. «Οι καταγγελίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021» σημείωσε.
Για περισσότερες επί τρεις ώρες κατέθετε σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενέργεια αυτοπροσώπως για τη διαρροή απορρήτων στοιχείων που αφορούν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Αφορμή για την κλήτευσή του αποτέλεσε μια ανάρτηση του πριν από λίγες ημέρες στο Twitter ότι το 2018 από ιδιώτη γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε στοιχεία του παρελθόντος, ενώ δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
«Πρέπει να πάμε πολύ παλιότερα»
Κατά την αποχώρησή του από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Τέλλογλου σε δηλώσεις του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κος Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πως γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
» Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του predator, δηλαδή του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.
» Ο κύριος Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον Πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερα από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το 2020.»
Η μόνη λύση είναι να αλλάξει ο νόμος
«Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα» συνέχισε ο κ. Τέλλογλου, «τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».
Και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για την νόμιμη επίσύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθηση του.»
» Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιρειών. Είναι γνωστό για εταιρεία Ιντελεξα οτι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας Υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας την Τρίτη 16 Αυγούστου έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκακης για τις καταγγελίες του οποίου διενεργείται ήδη εισαγγελική έρευνα από τον περασμένο Απρίλιο.
- Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέχρι τα Χριστούγεννα
- Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας
- Eίναι δύσκολο, είμαι αρκετή; Η Τζένιφερ Λόπεζ για τη μονογονεϊκότητα και το διαζύγιο από τον Άφλεκ
- Πού θα δείτε τα ματς της Super League και την Μπενφίκα του Παυλίδη
- Σήμερα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης – Τα ποσά
- Νέα Υόρκη: Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό