Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σερένα Γουίλιαμς: Eδωσε άλλη οντότητα στο τένις

Σερένα Γουίλιαμς: Eδωσε άλλη οντότητα στο τένις

Η Σερένα Γουίλιαμς ανακοινώνει την αποχώρησή της από το άθλημα στο οποίο έχει αφήσει ένα ασύγκριτο αποτύπωμα

«Δεν είμαι καλή στους αποχαιρετισμούς» είναι η δήλωσή της στο εντυπωσιακό εξώφυλλο της Vogue, όπου ποζάρει με ένα υπέροχο φόρεμα τονίζοντας και τη θηλυκότητά της. Γιατί πρώτα και πάνω από όλα η Σερένα Γουίλιαμς είναι μια εντυπωσιακή γυναίκα και φυσικά η κορυφαία τενίστρια που εμφανίστηκε ποτέ.

Ναι, στους αριθμούς χάνει από την περίφημη Αυστραλέζα Μάργκαρετ Κoρτ (με 24-23 στα ατομικά γκραν σλαμ) εκτός αν την ισοφαρίσει στο τελευταίο της τουρνουά που θα είναι το USA Open όπως προανήγγειλε στη συνέντευξή της την αποχώρησή της στα 41 της χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μέσα στην πολυτελή έπαυλη της Σερένα Γουίλιαμς στη Φλόριντα

Ομως στο σύνολο η Σερένα είναι το ίδιο το (γυναικείο) τένις και έχει αφήσει το αποτύπωμά της όπως καμία άλλη στην ιστορία και μάλιστα στην – σαφώς πιο απαιτητική – Open Era, δηλαδή το επαγγελματικό τένις που άρχισε από το 1968 και μετά.

Η Σερένα δεν είχε μόνο αντιπάλους στο κoρτ, είχε και στην εξέδρα και στην καθημερινότητά της, δίνοντας και αυτή τον αγώνα της για τα ίσα δικαιώματα των μαύρων στην πατρίδα της την Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Όταν ο μπαμπάς Γουίλιαμς αποφάσισε να μετακομίσουν

Καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο πατέρας της και πρώτος προπονητής της (όπως και της αδελφής της Βένους) Ρίτσαρντ Γουίλιαμς πήρε την απόφαση να μη στείλει τις κόρες του στο εθνικό πρωτάθλημα καθώς δέχονταν ήδη πολλά ρατσιτσικά σχόλια στην καθημερινότητά τους και δεν ήθελε αφενός να καταρρακωθεί η ψυχολογία τους και αφετέρου ήθελε να είναι πιο τυπικές στα μαθήματα του σχολείου που έπρεπε να τελειώσουν παίζοντας παράλληλα και τένις.

Ηταν την εποχή που ο μπαμπάς Γουίλιαμς αποφάσισε να μετακομίσουν από το Κόμπτον της Καλιφόρνια στο πιο δημοφιλές – και ξεχωριστό θέρετρο – Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Οχι φυσικά για τις παραλίες,  αλλά προκειμένου τα κορίτσια του να θητεύσουν στην ακαδημία  του κορυφαίου – τότε – προπονητή τένις, Ρικ Μάκι.

Η Σερένα δεν έγραψε μόνο ατομικά ιστορία σαρώνοντας τους τίτλους και τις διακρίσεις. Δημιούργησε ένα αχτύπητο δίδυμο με την αδελφή της Βένους κατακτώντας παρέα – στο διπλό – 22 τίτλους εκ των οποίων οι 14 ήταν σε γκράν σλαμ ενώ είχαν και τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο Σίδνεϊ (2000), στο Πεκίνο (2008) και στο Λονδίνο (2012). Ομως όταν έπαιζαν αντίπαλες (31 φορές συνολικά) η Σερένα είχε τη μερίδα του λέοντος στις νίκες (19).

«Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»

Οι δύο αδελφές έκλεψαν την παράσταση και πριν από λίγους μήνες σε ένα διαφορετικό… κορτ. Καθώς ήταν αυτές που εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους όταν κήρυξαν την έναρξη της τελετής των βραβείων Οσκαρ, με τη ζωντανή ερμηνεία της τραγουδίστριας Μπιγιονσέ σε γήπεδο αντισφαίρισης σε προάστιο του Λος Αντζελες.

Το έργο «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς» (King Ricard) που είχε 6 υποψηφιότητες για Οσκαρ, αφορούσε τη ζωή τους με τον Γουίλ Σμιθ να ερμηνεύει τον πατέρα τους Ρίτσαρντ δείχνοντας πως τις προετοίμασε για να γίνουν οι καλύτερες στον κόσμο.

Μάλιστα ο Γουίλ Σμιθ πήρε το Οσκαρ, αν και είχε κλέψει αρνητικά την παράσταση για το χαστούκι που είχε δώσει στον παρουσιαστή Κρις Ροκ για ένα σχόλιο που έκανε για τη γυναίκα του.

Η Σερένα ήταν για 186 συνεχόμενες εβδομάδες το Νο 1 του αθλήματος και συνολικά είχε βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης 319 φορές μένοντας πίσω μόνο από δύο επίσης τεράστιες τενίστριες, τη Στέφι Γκραφ (377) και τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (332).

Έπιασε ρακέτα από τα 3 της χρόνια

Γεννημένη στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 26 Σεπτεμβρίου του 1981 έπιασε ρακέτα από τα 3 της χρόνια μετά από παρότρυνση του πατέρα της και δεν την άφησε ξανά. Ενώ στα 18 της ήρθε ο πρώτος τίτλος γκραν σλαμ με το USA Open (1999) και τη νίκη της με 6-3, 7-6 επί της Μαρτίνα Χίγκινς. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Κεμπέκ είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο επαγγελματικό τουρ.

Η Σερένα για χρόνια έδινε και έναν άλλο αγώνα για να ξεπεράσει τα αρνητικά (και ρατσιστικά) σχόλια για το σώμα της, το χρώμα της, την ηλικία της. Αλλωστε το 2013, σε ηλικία 32 ετών, έγινε η μεγαλύτερη ηλικιακά τενίστρια που ήταν στο Νο.1 του κόσμου.

Η καριέρα της απογειώθηκε όταν γνώρισε τον Πατρίκ Μουράτογλου και με αυτόν προπονητή κατέκτησε άλλους 10 τίτλους γκραν σλαμ, κάνοντας παράλληλα ακόμα πιο κυριαρχικό το παιχνίδι της.

Στη μέρα της δεν μπορούσε να την κοντράρει αντίπαλος και η πίεση που τους ασκούσε στο κορτ με τη δύναμή της στο παιχνίδι ήταν τρομερή.

Το 2015 σημείωσε το περίφημο  «Serena Slam» όπως έμεινε στην ιστορία κατακτώντας και τα τέσσερα γκραν σλαμ στη σειρά, έστω και αν δεν ήταν μέσα στην ίδια χρονιά (καθώς είχε ξεκινήσει με την κατάκτηση του USA Open το 2014 και πήρε τα υπόλοιπα τρία στη σειρά το 2015).

Σερβίς με… 200 χλμ/ώρα

Το σερβίς της ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, επιδόσεις που έβλεπες περισσότερο σε άνδρες και για αυτό όταν ήταν καλά από τραυματισμούς ήταν ανίκητη.

Οταν κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο μέχρι σήμερα, το Αυστραλιανό Οπεν το 2017, ήταν ήδη έγκυος 8 εβδομάδων κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Η κόρη της, καρπός του έρωτά της με τον Αλέξ Οχάνιαν ιδρυτή του reddit, ήρθε λίγο αργότερα μέσα στη χρονιά την 1η Σεπτεμβρίου.

«Μικρή μου, δεν με ενδιαφέρει εάν δεν παίξεις καλά τένις και δεν θα θυμώσω εάν επιλέξεις να μην αγγίξεις ποτέ ρακέτα. Ομως σε παρακαλώ, σε αυτό το παιχνίδι της ζωής, μη σταματήσεις ποτέ να αγωνίζεσαι» ήταν το μήνυμά της για την κόρη της.

Εχει δική της εταιρεία με ρούχα (πάντα ξεχώριζε για τις στυλιστικές της επιλογές) αλλά το πιο σημαντικό ότι το 2008 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που φέρει το όνομά της για να βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά που έχουν υποστεί βία σε όλο τον κόσμο. Είχε εισηγηθεί και βοηθήσει για τη δημιουργία σχολείων στην Ουγκάντα, στην Κένυα και στην Τζαμάικα, ενώ από το 2011 είναι πρέσβειρα καλής θέλησης της Unicef.

Μετράει (ατομικά) 7 Γουίμπλεντον, 7 Αυστραλιανά Οπεν, 6 USA Open και 3 Ρολάν Γκαρός καθώς και το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου του 2012.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Must in

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης με Λαμέλα (vid)

Το γκολ του Έρικ Λαμέλα ήταν εκείνο που χώρισε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με την Ένωση να επικρατεί 1-0 και να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο