Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε. Και οι εντολές που έδωσε για το πρώτο ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ήταν άκρως «συντηρητικές» σε σχέση με το όργιο προπαγάνδας και απειλών που προηγήθηκαν.

Τόσο συντηρητικές που προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας των θεωρητικών της «Γαλάζιας Πατρίδας», με πρώτο να επιτίθεται στον Ερντογάν τον αντιναύαρχο ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί. Γιατί ο Ερντογάν τελικά δεν βγήκε από τα όρια των περιοχών τουρκικής δικαιοδοσίας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ένα παιχνίδι για «γερά νεύρα», ο τούρκος πρόεδρος προτίμησε να συντηρήσει την απειλή μεν στις δηλώσεις του, να μην έρθει δε αντιμέτωπος με τη Δύση σε αυτή τη συγκυρία, που θα μπορούσε να τον φέρει σε θέση απολογουμένου.

Διαβάστε επίσης: Γιαϊτζί εναντίον Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου: Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα

Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από τις 9 Αυγούστου 2022 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2022 θα βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζί Πασά, στην περιοχή του κόλπου της Αττάλειας.

Μακριά από τις περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας όπου κινήθηκε το «Ορούτς Ρέις» το 2020, μακριά και από τις περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, δύο σενάρια που θα προκαλούσαν τις εντονότερες αντιδράσεις.

Δοκιμάζει τις αντοχές

Η επιλογή του Ερντογάν στον χάρτη δεν μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί ως το τέλος των τουρκικών προκλήσεων. Περισσότερο μία αναδίπλωση είναι, δεδομένου του μομέντουμ που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε, ο Ερντογάν δεν ήθελε να πάει σε σενάριο έντασης – μεγάλης ή μεσαίας κλίμακας – αλλά να δείξει, κυρίως στη Δύση, ότι μπορεί να δημιουργεί αναταραχή, να δοκιμάζει τις αντοχές των «αντιπάλων» του, αλλά και να συντηρεί την ένταση στα επίπεδα που ο ίδιος θέλει.

Κρατώντας ζωντανό τον εκβιασμό για το μέλλον. Για όποτε και αν αυτός χρειαστεί. Ενώ τυπικά παραμένει εντός των ορίων της «ανεκτικότητας», αφού για να είναι νόμιμες οι γεωτρήσεις πρέπει να υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης με άλλο κράτος ή δικαστική απόφαση.

Επικρίσεις

Στον Ερντογάν επιτέθηκε άμα τη ανακοινώσει του προορισμού του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, σημειώνοντας μέσω ενός tweet που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του think tank του οποίου είναι επικεφαλής πως «οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα!». Για τον αντιναύαρχο ε.α. είναι ήττα το γεγονός ότι το γεωτρύπανο αποφασίστηκε να πραγματοποιήσει έρευνες σε μία περιοχή εντός των ορίων που επιβάλλει στην Τουρκία ο χάρτης της Σεβίλλης, που την «εγκλωβίζει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας».

Τουρκικές διπλωματικές πηγές πάντως επέμεναν εδώ και καιρό ότι βαδίζουμε σε ένα «ήρεμο καλοκαίρι» εκτός και αν γίνουν κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας ή της Λευκωσίας που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «πρόκληση» απέναντι στην Τουρκία.

Ενδεικτική η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα στους τούρκους πρέσβεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης διπλωματών στην Αγκυρα, ότι «χαλάσαμε τα σχέδιά τους που έγιναν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με την αντίληψη «ό,τι και να κάνω, θα είναι κέρδος»».

Ακόμα και οι επικρίσεις τύπου Γιαϊτζί στη διεθνή κοινότητα μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του Ερντογάν. Ενώ η ανησυχία που εμφανίστηκε να προκαλείται στην Ελλάδα επίσης λειτουργεί στο επικοινωνιακό πεδίο υπέρ του τούρκου προέδρου.

Φιέστα

Ο Ερντογάν ξεπροβόδισε το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε μία φιέστα ανάλογη της προπαγάνδας που προηγήθηκε. Ο ίδιος επιθεώρησε το σκάφος από αέρος, ενώ έδωσε την εντολή στον καπετάνιο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Μερσίνα σε πανηγυρικό τόνο.

«Οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Και φρόντισε να αφήσει ανοιχτά τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι «θα στείλουμε το πλοίο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο Οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από το Γκαζί Πασά.

Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανανεώνοντας το ραντεβού του με την ένταση για το επόμενο στάδιο των αποφάσεών του, ίσως σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ