Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα κάνει εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας – Εκτός ορίων η ρητορική της Άγκυρας
«Η Ελλάδα παίζει με το χρόνο» ανέφερε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις διερευνητικές
Συνεχίζονται οι επιθέσεις τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας, με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει σειρά για μία ακόμα φορά και να κατηγορεί την Ελλάδα για «εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας», όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών, όπου ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην αποστολή του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν και στην ενόχληση της Αθήνας. Με το τουρκικό γεωτρύπανο να κινείται πάντως – προς το παρόν – εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας στο κλείσιμο της 13ης Διάσκεψης των Πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις καταγγελίες ότι η Αθήνα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει ήδη απευθυνθεί στον ΟΗΕ για το θέμα. «Εξοπλίζουν τα νησιά, είναι ανοικτή παραβίαση και δεν θα δείξουμε επιείκεια», ανέφερε ο Τσαβούσογλου επιμένοντας στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Haberturk.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Ανησυχεί η Ελλάδα με το γεωτρύπανο. Εγώ τη δουλειά μου κάνω»
Η Ελλάδα φτιάχνει λόμπι εναντίον της Τουρκίας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα λόμπι απέναντι στην Τουρκία και κατηγόρησε για μία ακόμα φορά ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι αυτοί που αρνούνται το διάλογο με την Άγκυρα. «Στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ χαιρετηθήκαμε στο πόδι με τον Δένδια, το ίδιο και ο πρόεδρός μας. Το ίδιο κι ο υπουργός Άμυνας με τον Έλληνα ομόλογό του», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πέραν αυτών των σύντομων χαιρετισμών δεν υπήρξε καμία άλλη συνάντηση.
«Η Ελλάδα αποφεύγει τις συνομιλίες μαζί μας, το είπε και ο υπουργός Άμυνας μας, δεν έρχονται όταν τους καλούμε για να συζητήσουμε ΜΟΕ. Ο υπουργός Άμυνας και οι άνθρωποί του αποφεύγουν να συζητήσουν. Υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά η Ελλάδα παίζει με το χρόνο εδώ», ισχυρίστηκε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Έστω και αν είναι η σειρά της Τουρκίας να αποστείλει την πρόσκληση για την διεξαγωγή του 65ου γύρου των διερευνητικών επαφών…
Η στρατικοποίηση των νησιών
Αναφερόμενος στο ζήτημα της «στρατικοποίησης των νησιών» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο ότι τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές παραμένουν εξοπλισμένα γεγονός που χαρακτήρισε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα.
«Μεταφέραμε το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή φόρα. Πρόκειται για ανοικτή παραβίαση. Δεν πρόκειται να δείξουμε επιείκεια σε αυτή την καθαρή παραβίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ρητορική της Τουρκίας, έστω και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να δείξει «αυτοσυγκράτηση» να μην στείλει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» για μία εκστρατεία έντασης σε νερά που θα ενεργοποιούσαν τα σενάρια της έντασης, είτε με την Ελλάδα, είτε με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιμένει στην ένταση.
Ικανοποίηση για την ενόχληση
Και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου νωρίτερα την Πέμπτη, ο οποίος σχεδόν δήλωσε ικανοποιημένος από την ενόχληση που προκάλεσε η έξοδος του γεωτρύπανου στην Ελλάδα.
«Τι κάναμε χθες, προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. «Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;» είπε. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Ανατολού.
Ακόμα και αν ο Ερντογάν δέχεται επικρίσεις από τους σκληρούς της Άγκυρας, όπως ο Τζιχάτ Γιαϊτζί γιατί επέλεξε να περιοριστεί – για αρχή – στα όρια του «χάρτη της Σεβίλλης» δεν σημαίνει ότι τον αποδέχεται κιόλας. Άλλωστε ο τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η πρώτη αποστολή του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν δεν είναι και η τελευταία. Ενώ σχεδόν προανήγγειλε τις επόμενες προκλήσεις.
Η τουρκική διπλωματία άλλωστε έχει αποδείξει ότι λειτουργεί μεθοδικά και με συνέχεια, χωρίς να εγκαταλείπει τους στόχους της. Σε αυτή τη γραμμή το να θεωρήσει κανείς ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία κέρδισαν τον «πόλεμο των γεωτρύπανων», θα ήταν σαφώς λάθος.
Τα κέρδη και οι ζημιές
Ο τούρκος πρόεδρος επί της ουσίας με την προπαγάνδα που προηγήθηκε της εξόδου του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από το λιμάνι της Μερσίνας μετρούσε ποιες θα μπορούσε να είναι οι αντιδράσεις της Δύσης σε ενδεχόμενη αποστολή του γεωτρύπανου σε περιοχές της Ελλάδας ή της Κύπρου.
Και σε αυτή τη φάση που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απαιτεί ενότητα στο ΝΑΤΟ, μηδενικές προκλήσεις μεταξύ συμμάχων και αποχή από ενέργειες που μπορεί να φέρουν ρωγμές στη Συμμαχία, μία κίνηση τέτοιου τύπου θα είχε για τον ίδιο πολύ μεγαλύτερο κόστος παρά τα κέρδη που θα μετρούσε.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η «αυτοσυγκράτηση» Ερντογάν θα τελειώσει το επόμενο διάστημα. Το πρώτο ορόσημο για την κλιμάκωση θεωρούνται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο οπότε και εκτιμάται ότι ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει το επόμενο βήμα κλιμακώνοντας τη ένταση πιθανότατα μέσω της αποστολής του γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενώ όπως εκτιμάται το σενάριο της υψηλής έντασης υποστηρίζεται ότι θα εκδηλωθεί με ορίζοντα το 2023 και όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές.
Στόχος να μην αχρηστευθεί το χαρτί των ελληνοτουρκικών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θέλει εκτός από το να συγκρατήσει αντιδράσεις εναντίον από τη Δύση που θα αχρηστεύσουν το χαρτί των ελληνοτουρκικών να πετύχει και μία αλλαγή κλίματος. Στόχος κατ΄ αρχήν η απόκτηση των F-16 από την Ουάσιγκτον και δη μετά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν υπέρ της Ελλάδας στην Βουλή των ΗΠΑ, αλλά και για να δείξει ότι μέσω του πολέμου στην Ουκρανία είναι σε θέση να διατηρεί τόσο σχέσεις με τη Ρωσία όσο και να χτίζει ξανά τις ισορροπίες με την Ουάσιγκτον. Στο ραντάρ του Ερντογάν και το αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T για το οποίο πρέπει να συναινέσουν τόσο η Ιταλία, όσο και η Γαλλία.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής