Τροχαία στην Κρήτη – Κατά 50% αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ
«Φέτος η κατάσταση είναι δραματική»
Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία στην Κρήτη από θύματα τροχαίων ατυχημάτων, με τους γιατρούς να κάνουν έκκληση στους οδηγούς για πιο συνετή οδήγηση. Ο Στέλιος Κτενιαδάκης, αναπληρωτής διοικητής στο «ΠΑΓΝΗ» και ο Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α, μίλησαν στην ΕΡΤ για την θλιβερή κατάσταση στο νησί.
«Φέτος η κατάσταση είναι δραματική. Μέχρι στιγμής 15 νεκροί καταγράφονται επισήμως ως θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ενώ υπάρχουν και πολλοί άλλοι που έχουν καταλήξει, τα οποία περιστατικά δεν καταγράφονται γιατί οι ασθενείς πεθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Κτενιαδάκης.
- Διαβάστε επίσης: Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος τα ξημερώματα: Τρία θανατηφόρα τροχαία με θύματα νέους άνδρες κάτω των 30
Υγειονομικός κίνδυνος για την Κρήτη τα τροχαία
«Αυτή την στιγμή η μονάδα εντατικής θεραπείας έχει αύξηση 50% των εισαγωγών σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα τη Δευτέρα (8/8) είχαμε 6 περιστατικά από τροχαία και μόλις 4 περιστατικά από Covid, στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και ο τεράστιος υγειονομικός κίνδυνος για την Κρήτη είναι τα τροχαία» δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του «Παγνή».
Και όπως αποκάλυψε ο κ. Κτενιαδάκης, οι οδηγοί που εμπλέκονται στα τροχαία δεν είναι στην πλειονότητά τους τουρίστες αλλά Κρητικοί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων, Γιάννης Λιονάκης, δήλωσε ότι «το θέμα των τροχαίων και η πρόληψη είναι κάτι που δεν έχουμε δει διαχρονικά με τη σοβαρότητα που πρέπει».
Μιλώντας για την Κρήτη τόνισε ότι η μέση ημερήσια κίνηση το καλοκαιρι συγκρίνεται μόνο με τις παρυφές της Αθήνας ή στην έξοδο της θεσσαλονίκης προς Μάλγαρα.
Όπως είπε ο κ. Λιονάκης «πέρα από τους Έλληνες που επισκέπτονται το νησί έχουμε επιπλέον γύρω στις 135.000 ενοικιαζόμενα οχήματα με ένα ετερογενές πλήθος οδηγικά. «Μετά την τρίτη ημέρα αρχίζουν και συμπεριφέρονται όπως εμείς αν και έρχονται με άλλη κουλτούρα» επισήμανε ο κ. Λιονάκης.
- Διαβάστε επίσης: Ποια ηλικιακή ομάδα εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε τροχαία – Ποια μέρα γίνονται τα περισσότερα
Ζώνη και κράνος σώζουν ζωές
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α είναι απαραίτητη η ζώνη σε όλες τις θέσεις. Το κράνος είναι απαραίτητο», προσθέτοντας ότι δεν πιάνουμε τιμόνι όταν πίνουμε και χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Λιονάκης συμβούλευσε τους οδηγούς να φεύγουν μισή ώρα νωρίτερα για να μη βγάζουν την επιθετικότητά τους στον δρόμο.
«Δυστυχώς το αλκόολ είναι παγκοσμίως μια από τις βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων. Στην Κρήτη έχουμε τα γλέντια αυτή την περίοδο τα οποία γεμίζουν τους δρόμους με οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ» συμπλήρωσε ο κ. Κτενιαδιάκης.
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν νάρκες κατά προσωπικού
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με τις κελτικές γλώσσες (Μέρος Α’)
- Ελευσίνα: Ναυτικός βρέθηκε νεκρός στον προβλήτα του λιμανιού
- Διαγραφή Σαμαρά: Ο Καραμανλής ανοίγει τα χαρτιά του για ΝΔ και Μαξίμου την Παρασκευή
- Συνταγή: Φιογκάκια με κόκκινη σάλτσα και τόνο
- Άνοιξε η αυλαία για τoυς ATACMS στη Ρωσία – Πυρηνικό Casus belli από Κρεμλίνο!