Κογκρέσο: Ο Μπάιντεν συγκρούστηκε με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών
Στράφι πήγαν τα 142 εκατ. δολάρια που ξόδεψε ο κλάδος για lobbying, καθώς μετά τη Γερουσία το νομοσχέδιο επικυρώνεται και από τη Βουλή
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Βαριά όσο και σπάνια ήττα υπέστησαν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ, καθώς το κείμενο του νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν που αναμένεται να επικυρωθεί απόψε και από τη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις που διαταράσσουν σοβαρά τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι Big Pharma είχαν δαπανήσει τουλάχιστον 142 εκατ. δολάρια για lobbying προς μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να αποφύγουν να δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα.
Πραγματικά, αν και το 755 σελίδων Inflation Reduction Act έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως για τα μέτρα που περιλαμβάνει για την ενέργεια και το κλίμα, η κυβέρνηση και ο Τζο Μπάιντεν προσωπικά θέλησε να δρομολογήσει και κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις στο μέτωπο της υγειονομικής κάλυψης, που ο ίδιος είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πέρασε κουτσουρεμένο το πακέτο για το κλίμα από τη Γερουσία
Η μεγάλη αλλαγή
Αιχμή του δόρατος στα μέτρα για την Υγεία είναι πως το ομοσπονδιακό σύστημα υγείας Medicare, που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους, θα έχει πλέον το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τις τιμές μιας σειράς επιλεγμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να επιτυγχάνονται χαμηλότερες τιμές.
Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά μόνο τεράστια νομοθετική ήττα για τον φαρμακευτικό κλάδο που θα χάσει το δικαίωμα να ορίζει μόνος του τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων του Medicare, αλλά ουσιαστικά δημιουργεί ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο, πάνω στο οποίο οι νομοθέτες θα μπορούσαν να «πατήσουν» για να επεκτείνουν τον παρεμβατικό τους ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι φαρμακευτικές καθορίζουν τις τιμές τους.
«Είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κάνουμε ένα τέτοιο βήμα για να μειώσουμε τις τιμές των φαρμάκων από τις φαρμακευτικές… κάτι που θα δημιουργήσει τη βάση για μας να κάνουμε ακόμη περισσότερα» τόνισε χαρακτηριστικά η Δημοκρατική Γερουσιαστής και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Υγείας του Σώματος, Πάτυ Μούρει.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους νομοθέτες, οι αυξημένες τιμές των φαρμάκων συμβάλλουν και στην αύξηση του πληθωρισμού που το διάστημα αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας, αν και οι εταιρείες από την πλευρά τους ισχυρίζονται πως οι υψηλές τιμές τους προσφέρουν τα κονδύλια για επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Θυμίζουμε πως το πολυνομοσχέδιο πέρασε τον σκόπελο της Γερουσίας, την περασμένη Κυριακή, που ήταν και το πιο δύσκολο και απόψε αναμένεται να εγκριθεί χωρίς δυσκολίες από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Θετικό το κοινό
Δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation έδειξε πως το 83% των Αμερικανών, μεταξύ των οποίων το 95% των Δημοκρατικών και το 71% των Ρεπουμπλικάνων, συμφωνούσαν με την πρόταση που αφορούσε το δικαίωμα του Medicare να διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές για τις τιμές των φαρμάκων.
Ειδικοί του κλάδου σχολιάζουν πως το νομοσχέδιο αντανακλά την μειωμένη επιρροή του φαρμακευτικού κλάδου στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος αναμένεται τώρα να δώσει την απάντηση του αυξάνοντας περαιτέρω τις προεκλογικές εισφορές προς τους Ρεπουμπλικάνους ενόψει των ενδιάμεσων κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό προσβλέπει να μπλοκάρει έστω τα σχέδια των Δημοκρατικών να διευρύνει τον έλεγχο του κράτους προς τις τιμές των φαρμάκων.
Παχυλές επιταγές για lobbying
Στοιχεία της πλατφόρμας OpenSecrets, που ειδικεύεται στην καταγραφή του πολιτικού χρήματος ανά εκλογικό κύκλο, έδειξαν πως ο φαρμακευτικός κλάδος ξόδεψε ήδη, κατά το πρώτο μισό του έτους, πάνω από 142,6 δισ. δολάρια για lobbying προς μέλη του Κογκρέσου και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Επίσης έχει προσφέρει τουλάχιστον 16,1 εκατ. δολάρια σε εισφορές προς προεκλογικές εκστρατείες βουλευτών ενόψει της κάλπης του Νοεμβρίου.
Στους πιο κερδισμένους της… γενναιοδωρίας του φαρμακευτικού κλάδου περιλαμβάνονται ονόματα της Βουλής και της Γερουσίας που διόλου… τυχαία ήταν και ανάμεσα στους σκληρούς επικριτές των συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, που πάλεψαν για την τροποποίηση τους. Για παράδειγμα η Γερουσιαστής Κίρστεν Σινέμα και ο βουλευτής Σκοτ Πίτερς έλαβαν δωρεές ύψους 201.000 δολαρίων και 320.000 δολαρίων αντιστοίχως από το φαρμακευτικό κλάδο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις