Ουκρανία: Συσκευασίες μελιού με τον ναζιστή Μπαντέρα στέλνει στο μέτωπο ο Γιούστσενκο
Μέλι σε... ναζιστική συσκευασία αποφάσισε να στείλει στους ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο με τη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούστσενκο.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούστσενκο, θέλοντας να αυξήσει τη μαχητικότητα των ουκρανών στρατιωτών, συσκεύασε μέλι με εθνικιστικό και… ναζιστικό πνεύμα.
«Το μέλι που αγαπούν όλοι»
«Αυτό είναι το μέλι που αγαπούν όλοι, το οποίο προέρχεται από κυψέλες στις γενέτειρες μεγάλων Ουκρανών», έγραψε σε αναρτησή του στο Facebook ο 68χρονος Βίκτορ Γιούστσενκο.
Η πρώτη παρτίδα των 25.000 συσκευασιών μελιού που φέρει τις εικόνες του εθνικού ποιητή Τάρας Σεφτσένκο και του ουκρανού ναζιστή και αντισημίτη Στέπαν Μπαντέρα είναι έτοιμη να σταλεί στο μέτωπο.
«Αυτό είναι το αγαπημένο μας μέλι, το οποίο μαζεύτηκε στα μελισσοκομεία της χώρας των Μεγάλων Ουκρανών. Το μέλι Σεφτσένκο συλλέχτηκε στο Morintsy, το μέλι Μπαντέρα συλλέχτηκε στο γενέθλιο χωριό Στεπάν Αντρίγιοβιτς- Στάρι Ουχρίνοφ» γράφει ο Γιούστσενκο.
«Δόξα στην Ουκρανία!»
«Ολοι μαζί θα νικήσουμε. Η Ρωσία θα πληρώσει για όλα τα εγκλήματά της. Εχουμε πραγματικά τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. Γιατί η δύναμη και η ισχύς του στρατού δεν μετριέται μόνο από τον αριθμό των τανκς, αλλά από το μαχητικό του πνεύμα! Δόξα στην Ουκρανία!», προσθέτει.
Για τις επόμενες παρτίδες μελιού, οι Ουκρανοί θα πρέπει να προτείνουν οι ίδιοι τι πρέπει να απεικονίζεται στις συσκευασίες τους, είπε ο Γιούστσενκο.
«Δεν έχουμε κοινή γλώσσα με τους Μοσχοβίτες. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι», αναφέρεται επίσης στη συσκευασία του μελιού, διακοσμημένης με το πρόσωπο του Μπαντέρα.
Η εξουσία και η… δηλητηρίαση
Ο Γιούστσενκο ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας μεταξύ 2005 και 2010. Πήρε την εξουσία σ’ έναν ασυνήθιστο τρίτο γύρο εκλογών, ο οποίος επιτεύχθηκε μετά από διαδηλώσεις, το 2004, κατά την επονομαζόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση».
Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2010, ο Γιούστσενκο απένειμε στον Μπαντέρα τον τίτλο «Ηρωας της Ουκρανίας», παρόλο που δεν ήταν ποτέ ουκρανός πολίτης. Η απόφαση ακυρώθηκε από τον διάδοχό του, τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Τον Σεπτέμβριο του 2004, ο Γιούστσενκο διαγνώστηκε με οξεία παγκρεατίτιδα, με σοβαρές οιδηματώδεις μεταβολές, λόγω ιογενούς λοίμωξης. Ανιχνεύτηκαν επίσης στον οργανισμό του χημικές ουσίες οι οποίες δεν υπάρχουν στα συνηθισμένα τρόφιμα. Ο Γιούστσενκο ισχυρίστηκε ότι δηλητηριάστηκε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Το πρόσωπό του παραμορφώθηκε από τη δηλητηρίαση, ενώ ανακαλύφθηκε ότι τα επίπεδα διοξινών στο αίμα του ήταν κατά 6.000 υψηλότερα από το κανονικό όριο. Υποβλήθηκε σε θεραπείες για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης και μετά το 2005 το πρόσωπό του επανήλθε στο αρχικό του μέγεθος, αλλά τα σημάδια της δηλητηρίασης παραμένουν ευδιάκριτα ακόμη και σήμερα.
Ο Γιούστσενκο ανέφερε ότι η δηλητηρίαση προκλήθηκε μετά από γεύμα που είχε στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 με ανώτατα στελέχη των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ποιος ήταν ο Μπαντέρα
Ο Στέπαν Μπαντέρα είναι από τις εμβληματικές μορφές του εθνικιστικού κινήματος της Ουκρανίας, ιδεολογικός ηγέτης της ριζοσπαστικής πτέρυγας της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και του Ουκρανικού Στρατού Εξέγερσης (UPA).
Την περίοδο της γερμανικής φασιστικής κατοχής ήταν από τους πρώτους στη Δυτική Ουκρανία που συνεργάστηκε με τους ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος και με τη συμμορία του είναι υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους κομμουνιστών, Εβραίων και Πολωνών.
Μετά το τέλος του πολέμου, συνέχισε τη φασιστική δράση του με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA. Σήμερα, τιμάται στην Ουκρανία ως «εθνικός ήρωας» από το επίσημο κράτος και το γνωστό Τάγμα Αζόφ.
- Ζλάταν ο εμψυχωτής!
- Παρίσι: Χιλιάδες Γάλλοι πανηγύρισαν τον θάνατο του Ζαν Μαρί Λεπέν στην πλατεία Δημοκρατίας
- Νεϊμάρ: «Θα ήταν απίστευτο να παίξω ξανά με Μέσι και Σουάρες»
- Συναγερμός για την εξαφάνιση δύο κοριτσιών ηλικίας 14 και 15 ετών στη Νέα Σμύρνη
- Αντζελίνα Τζολί: Γάτα, μητέρα, πιλότος και 20 άνθρωποι μαζί
- Μάουρο Μοράντι: Πέθανε ο «Ροβινσώνας Κρούσος» της Ιταλίας – Ζούσε μόνος του στο Μπουντέλι επί τρεις δεκαετίες