Πυροσβεστική: Χρωστούν σε κάθε πυροσβέστη 200 ρεπό και 150 μέρες άδεια
Πολυνομοσχέδιο με αλλαγές στις αμοιβές των πυροσβεστών κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή.
Διακόσια ρεπό και 150 μέρες άδεια χρωστά κατά μέσο όρο σε κάθε πυροσβέστη η Πολιτεία καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού αυτοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνολικά το Σώμα διαθέτει 15.000 πυροσβέστες και το Αρχηγείο έχει ζητήσει από την Πολιτεία να προχωρήσει στην σταδιακή πρόσληψη ακόμη 3.500 ατόμων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιοχή που καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών μετά την Αττική.
Το πολυνομοσχέδιο για αμοιβές και επιδόματα
Την ίδια ώρα πολυνομοσχέδιο με αλλαγές στις αμοιβές των πυροσβεστών κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή.
Χαρακτηριστικά με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους πυροσβέστες, εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν περιπολίες ή υπηρετούν σε πεζοπόρα τμήματα σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%.
Η αποζημίωση για τις υπερωρίες ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την εργασία πέραν του πενθημέρου, προσαυξημένη κατά 20%.
Έτσι, οι πυροσβέστες που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Συγκεκριμένα για τις υπερωρίες, στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «μετά από έγκριση του οικείου Διοικητή, θα μπορεί να εθελοντικά να απασχοληθούν μέχρι τέσσερα οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης».
«Η αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».
Επίδομα επικινδυνότητας
Παράλληλα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο θα δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.
Παράλληλα ειδική διάταξη ορίζει ότι συγγενείς πολιτών που μετείχαν οικειοθελώς σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και έχασαν την ζωή τους μπορούν να προσληφθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως πολιτικό προσωπικό.
- Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο – Υπουργός πιάστηκε στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης
- Λίβανος: Ξεσπά η μητέρα της ποδοσφαιρίστριας που έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ
- Παραιτήθηκε η ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο – Ποιος αναλαμβάνει στη θέση της;
- Η προπόνηση της Εθνικής πριν το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία (pics)
- Σοφιανός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Κάλεσμα συμπόρευσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ
- Ισπανία: Νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών ως εργατικό δυναμικό