Σολωμός Σολωμού: 26 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του – Καμία σύλληψη μέχρι σήμερα
Ως «δεύτερη εισβολή του Αττίλα» έχει μείνει στην ιστορία η 14ή Αυγούστου, ημέρα που δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού, από τις κατοχικές δυνάμεις της Κύπρου.
Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου του 1996 ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός από τις σφαίρες Τούρκων ελεύθερων σκοπευτών.
Ήταν την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ που δολοφονήθηκε τρεις μέρες πριν κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης.
«Πηγαίνω να κατεβάσω το πανί»
Στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο.
«Εγώ πηγαίνω να κατεβάσω το πανί», λέει ο Σολωμού.
«Που πας ρε μαλάκα. Γύρνα πίσω. Θα σου ρίξουν….» του λένε οι υπόλοιποι. Δεν πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα και ο Σολωμού σκαρφαλώνει στον ιστό. Ακούγονται τρεις πυροβολισμοί και ο Σολωμός αγκαλιάζοντας τον ιστό γλιστράει στο έδαφος πνιγμένος στο αίμα.
Συνεχίσουν να ακούγονται πυροβολισμοί και το πλήθος πέφτει στο χώμα. Τραυματίστηκαν 11 άτομα μεταξύ των οποίων και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.
H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Δεν έχει λογοδοτήσει κανείς μέχρι και σήμερα
Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.
- Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Σε αναζήτηση νέου χώρου για το μνημείο Ισαάκ – Σολωμού η Πρωτοβουλία Μνήμης
Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.
Σήμερα, 26 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη!
Με το τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη…
Η αυτοθυσία του Σολωμού Σολωμού ενέπνευσε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τού αφιέρωσε ένα παλιότερο τραγούδι του, την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ο Στέλιος Ρόκκος έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού» σε στίχους Νίκου Γρίτση και ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το «Ήταν τρελός», σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσική Βασίλη Δήμα.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, οι στίχοι που έγραψε ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος για το τραγούδι «Πάντα γελαστοί», που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος:
Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι.
- MrBeast: Αρραβωνιάστηκε ο πιο ισχυρός YouTuber όλων
- Ύποπτο όχημα έπεσε στο πεζοδρόμιο κοντά στο Καπιτώλιο – Υπό κράτηση ο οδηγός
- Αποθέωση από το Cadena Ser: «Απίστευτο αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός»
- Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών για το 2025
- Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό
- Ο ηθοποιός του Χόλυγουντ Ρούντι Γιάνγκμπλαντ συνελήφθη και κρατείται στο ΑΤ Γαλατσίου – Τι συνέβη