Πετρέλαιο: Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας το δεύτερο τρίμηνο χάρη στο ράλι των τιμών
Η εκτόξευση των διεθνών τιμών, τους προηγούμενους μήνες, επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ξεχειλίζουν τα κρατικά ταμεία της Σαουδικής Αραβίας χάρη στην ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού. Μάλιστα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους το εισόδημα του Ριάντ από το πετρέλαιο σχεδόν διπλασιάστηκε, παρά και το γεγονός ότι ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Saudi Aramco αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέρισμα που θα προσφέρει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα πετρελαϊκά έσοδα της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασαν τα 65 δισ. δολάρια για την περίοδο, από τα σχεδόν 35 δισ. δολάρια πέρυσι. Θυμίζουμε πως χθες η Aramco, που ελέγχεται σε ποσοστό 94% από το σαουδαραβικό δημόσιο, ανακοίνωσε εκρηκτική αύξηση κερδών κατά 90%, στα 48,39 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Ξεχείλισαν τα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών
Παρά τις προσπάθειες που κάνει το Ριάντ για να ανοίξει την οικονομίας της σε νέους κλάδους και να έχει τη δυνατότητα να διασφαλίζει έσοδα κι από άλλες πηγές, πλην του πετρελαϊκού κλάδου, ο μαύρος χρυσός παραμένει μακράν η νούμερο ένα πηγή εσόδων του. Έτσι, η εκτόξευση των διεθνών τιμών, τους προηγούμενους μήνες, επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Οι καταβολές της Aramco
Σύμφωνα με το σύστημα που έχει δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2020, η Aramco πληρώνει στις αρχές ένα τέλος ύψους 80% επί της τιμής του Brent, όταν το αργό ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι και 45% όταν το αργό κινείται ανάμεσα στα 70 και στα 100 δολάρια. Η τιμή του μαύρου χρυσού βρέθηκε πάνω από το όριο των 100 δολαρίων τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μέχρι τα τέλη του Ιουλίου παρέμενε κοντά στα επίπεδα αυτά. Πλέον έχει υποχωρήσει και μάλιστα σήμερα το Brent καταγράφει σημαντική πτώση ύψους 5% στα 93,22 δολάρια το βαρέλι.
Τόσο κατά το κραχ της πετρελαϊκής αγοράς το 2020, λόγω της πανδημίας, όσο και κατά την ανάκαμψη που ακολούθησε η Aramco, παρά την ανάρρωση των οικονομικών της, διατήρησε σταθερά την καταβολή των μερισμάτων στα 75 δισ. δολάρια ετησίως, σε αντίθεση με τις δυτικές Big Oil που έχουν προχωρήσει σε σημαντική ροή χρημάτων προς τους μετόχους τους. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η εταιρεία πιέζεται να αυξήσει τις καταβολές για την φετινή χρονιά.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός σε συμφωνία με τις αρχές χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος των κερδών του για την χρηματοδότηση ενός μεγάλου project ενίσχυσης της παραγωγής του. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι η παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας να αυξηθεί πάνω από τα 13 εκατ. βαρέλια αργό την ημέρα από το 2027, από τα περίπου 12 εκατ. σήμερα. Η επένδυση αυτή έλαβε το πράσινο φως με βάση τις εκτιμήσεις πως η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμη.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων