Θάσος: Βρέθηκε νεκρός σπάνιος Ασπροπάρης που είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό
Ο Ασπροπάρης είχε απελευθερωθεί στη φύση στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του φυσικού πληθυσμού του απειλούμενου είδους.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Το τελευταίo του αποδημητικό ταξίδι έκανε φέτος σπάνιος Ασπροπάρης που εντοπίστηκε και περισυλλέχθηκε από τους Νίκο και Δημήτρη Λούτσιγκα (φωτογραφία, επάνω) επτά ναυτικά μίλια νότια της Θάσου, στο πλαίσιο αναζήτησής του με το σκάφος τους «Ο Μικρός Βοριάς», ύστερα από κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Με δορυφορικό πομπό
Ο Ασπροπάρης που είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2019 από την ομάδα της BSPB/BirdLife Bulgaria, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή για τον Ασπροπάρη», είχε απελευθερωθεί στη φύση στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του φυσικού πληθυσμού του απειλούμενου είδους.
Δείτε ακόμα -Λήμνος – Εκανε bachelor στο Φιλοζωικό Σωματείο και γέμισε με λιχουδιές αδέσποτα ζωάκια
Είχε μεταναστεύσει ήδη δύο φορές με επιτυχία στην Αφρική και επιστρέψει και πάλι στα Βαλκάνια.
«Δυστυχώς το φετινό του μεταναστευτικό ταξίδι έμελλε να είναι το τελευταίο», ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
«Να διερευνήσουμε τι συνέβη»
«Ο άτυχος γύπας δεν τα κατάφερε, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τι συνέβη, μιας και ενώ για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες ο πνιγμός στη θάλασσα – λόγω εξάντλησης – αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας, για τα ενήλικα πουλιά δεν είναι εξίσου αναμενόμενη, ειδικά για την περίπτωση του συγκεκριμένου πουλιού που βρισκόταν ακόμα τόσο κοντά στις ακτές», πρόσθεσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Προάγγελος της άνοιξης
Ο «Γύπας των Φαραώ» όπως αλλιώς ονομάζεται ο Ασπροπάρης ή «Κουκάλογο» (Αλογο του Κούκου) όπως είναι γνωστό ειδικά στην Ηπειρο και στην Αλβανία, θεωρείται προάγγελος της άνοιξης και είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει στην Αφρική, διανύοντας κάθε χρόνο περισσότερα από 5.000χλμ για να επιστρέψει την άνοιξη στην ελληνική ύπαιθρο.
Αν και μόλις λίγες δεκαετίες πριν ήταν το πιο κοινό είδος γύπα στα βουνά της Ηπείρου, της Θράκης και στην περιοχή των Μετεώρων, σήμερα απομένουν μόνο 5 αναπαραγωγικά ζευγάρια στην Ελλάδα, σημειώνει στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις