Κοροναϊός: Η Moderna θα ανοίξει στην Αυστραλία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει εμβόλια με αγγελιοφόρο DNA
Τα εμβόλια αυτού του είδους, που μπορούν να αναπτυχθούν με ταχύτητα, αξιοποιούν ένα μόριο για να επιτρέπουν τον οργανισμό να εντοπίζει και να καταπολεμά παθογόνους παράγοντες.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η φαρμακευτική βιομηχανία Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει εργοστάσιο για την κατασκευή εμβολίων αγγελιοφόρου DNA στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στο νότιο ημισφαίριο.
Θα έχει την έδρα του σ’ ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας, το Μόνας, και θα παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, της γρίπης και άλλων ασθενειών σε ετήσια βάση.
Το Spikevax της Moderna εναντίον του νέου κοροναϊού και της λοίμωξης που προκαλεί ήταν ανάμεσα στα πρώτα που αξιοποίησαν την τεχνολογία του λεγόμενου αγγελιοφόρου DNA και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναπτύσσονται με ταχύτητα
Τα εμβόλια αυτού του είδους, που μπορούν να αναπτυχθούν με ταχύτητα, αξιοποιούν ένα μόριο για να επιτρέπουν τον οργανισμό να εντοπίζει και να καταπολεμά παθογόνους παράγοντες όπως ο SARS-CoV-2, αντίθετα με πιο παραδοσιακά εμβόλια, που περιέχουν πολύ μικρό τμήμα του βακτηρίου ή του ιού.
Η κατασκευή του εργοστασίου της Moderna θα αρχίσει φέτος κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024.
Για την Αυστραλία δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα δημόσιας υγείας και επιστήμης, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, αλλά και για ζήτημα «εθνικής ασφαλείας», μετά τις μεγάλες ελλείψεις εμβολίων που βίωσε η χώρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Μαθήματα πανδημίας
Η Μελβούρνη, που θα φιλοξενεί το εργοστάσιο, βίωσε ένα από τα πιο μακρά lockdowns σε παγκόσμια κλίμακα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Ένα από τα μαθήματα της πανδημίας που πρέπει να συγκρατηθούν, τόνισε ακόμη ο κ. Αλμπανέζι, είναι πως «πρέπει να κατασκευάζουμε περισσότερο πράγματα εδώ. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό να εξαρτώμεθα από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», εξήγησε.
«Σε αυτό το μέρος του κόσμου, στην περιοχή που γνωρίζει την πιο ταχεία ανάπτυξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουμε επίσης την πιθανότητα να προβάλλουμε αυτή τη δυνατότητα στον Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία βίωσε τους τελευταίους μήνες έξαρση των μολύνσεων από τον ιό, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η λοίμωξη που προκαλεί έχει μετατραπεί στην τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα το 2022. Ως σήμερα, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 12.860 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 9,8 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις