Μελισσανίδης: «Είχα φλερτ και με κορίτσια, αλλά συνειδητοποίησα ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου»
Το πάλαι ποτέ παιδί - θαύμα της ενόργανης γυμναστικής σε μία ειλικρινή και αφοπλιστική συνέντευξη.
Ήταν το 1996 στην Ατλάντα, όταν ένας 18χρονος λεπτοκαμωμένος νεαρός, κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, στις ασκήσεις εδάφους της ενόργανης γυμναστικής.
Το όνομα του Ιωάννη Μελισσανίδη γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας μας, καθώς έγινε ο νεότερος αθλητής που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Οικογένεια ομοφυλόφιλων εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά τις απειλές που δέχθηκε
Είναι, επίσης, ο μοναδικός Έλληνας αθλητής της γυμναστικής που φέρει δύο Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς τίτλους σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα, με δύο ασκήσεις να έχουν πάρει επίσημα το όνομά του και με την υπογεγραμμένη του μπλούζα να εκτίθεται στο μουσείο της Λωζάνης, ανάμεσα στους μεγαλύτερους αθλητές του κόσμου.
Ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης που μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του
Εκτός όλων των παραπάνω εντυπωσιακών, ο Ιωάννης Μελισσανίδης είναι και ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης ο οποίος μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά σου, σε μία συνέντευξη στο avmagazine και τον Βασίλη Θανόπουλο.
«Εμένα, εκεί γύρω στα 7, να βλέπω στην τηλεόραση αθλητές και αθλήτριες με τα υπέροχα κορμιά τους να κάνουν τις ασκήσεις τους. Ήταν λες και πετούσαν… σαν τον Ίκαρο. Τότε ήταν που κατάλαβα πως θέλω και εγώ να πετάξω.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου γι’ αυτό που λέγεται ενόργανη γυμναστική», ήταν μία από τις αναμνήσεις του στην παιδική ηλικία, ενώ στην ερώτηση για το πότε άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητά του: «Από πολύ μικρός. Τα πρώτα μου φλερτ όμως ξεκίνησαν, όταν ήμουν 12-13 ετών.
Είχα φλερτ και με κορίτσια
Είχα φλερτ και με κάποια κορίτσια, πέρασα κι από αυτό το στάδιο, αλλά συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου».
«Από πολύ μικρός. Τα πρώτα μου φλερτ όμως ξεκίνησαν, όταν ήμουν 12-13 ετών. Είχα φλερτ και με κάποια κορίτσια, πέρασα κι από αυτό το στάδιο, αλλά συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου».
Όσον αφορά στην αντίδραση των γονιών του σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ανέφερε ότι ήταν πολύ υποστηρικτικοί και ότι ο πατέρας του το μόνο που ήθελε ήταν να είναι ευτυχισμένος.
«Να σου πω πάντως, πως θεωρώ το coming out ένα αναγκαίο κακό. Καταλαβαίνω ότι είναι απαραίτητο στην εποχή μας, αλλά αν σκεφτείς πως κανένας straight δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνει κάποιο statement για τη σεξουαλικότητά του, αντιλαμβάνεσαι ότι εισαγάγει μια διάκριση.
Νιώθω, δηλαδή, πως το format της κοινωνίας αναγκάζει εμάς τους ΛΟΑΤ+ να κάνουμε ένα statement για την ταυτότητά μας, κάτι που αν το σκεφτείς είναι αρκετά στιγματιστικό και «αντισυνταγματικό».
Όπως σου είπα, όμως, καταλαβαίνω ότι είναι αναγκαίο, γιατί όταν βλέπεις να το κάνει ένα γνωστό πρόσωπο, όπως ένας αθλητής, ένας καλλιτέχνης, ένας επιστήμονας ή ένας σύμβουλος από το γραφείο του Πρωθυπουργού, μπορεί να επηρεάσει και να προσφέρει περισσότερη ορατότητα στα νέα παιδιά και όχι μόνο», ανέφερε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία τα μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.
Ρατσιστικές συμπεριφορές που έχει δεχτεί
«Θυμάμαι, μια φορά, τρία άτομα να με πλησιάζουν κάνοντας μου ομοφοβικά σχόλια. Γενικά δε δίνω σημασία, γιατί πιστεύω πως σ’ ενοχλεί αυτό που τελικά αφήνεις να σε ενοχλήσει.
Όταν όμως αυτό ξεπερνά τα όρια, όταν δηλαδή ο άλλος αρχίζει να σε σπρώχνει και να χειροδικεί, τότε πρέπει να αντιδράσεις», ενώ για τον χώρο του αθλητισμού είπε: «Ναι το έχω ζήσει.
Όχι, όμως, από υψηλού επιπέδου αθλητές και κυρίως από το εξωτερικό. Εγώ από πιτσιρίκι έκανα μπαλέτο. Αυτό οι μεγάλες σχολές, όπως της Κίνας και της Ρωσίας, το θαύμαζαν και το εκτιμούσαν. Υπήρχαν όμως και κάποιες άλλες χώρες, που έκαναν -ξέρεις- αστειάκια και φοβικά σχόλια.
Φυσικά και δεν μπήκα στη διαδικασία να αλλάξω το τεχνικό και καλλιτεχνικό μέρος της προπόνησής μου. Και για να είμαι ειλικρινής αυτό ήταν τελικά που ξεχώρισε και εκτιμήθηκε, όπως για παράδειγμα από το ολοσέλιδο των Νew York Times και της Corriere della Sera, αλλά και από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Βruno Grandi, που επίσημα είπε «ο Ιωάννης ξανάφερε την τέχνη στο άθλημά του».
Πηγή: avmagazine
- Η αστυνομία έκαψε πάνω από έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες (βίντεο)
- Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Π. Μαρινάκη: Διεκδικεί το «βραβείο διαστρέβλωσης» – Λαϊκιστής ο Μητσοτάκης, όχι εμείς
- Φωτιά τώρα στην Αλίαρτο -Στη μάχη και εναέρια μέσα
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 7-20: Περίπατος για τους «ερυθρόλευκους»
- Ζιζέλ Πελικό: «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» – Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει