ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει τακτική «στρίβειν διά των εκλογών»
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από τις πρόωρες κάλπες – Η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα για να πιέσει την κυβέρνηση
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αποκλείουν και τις εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει» είναι η μόνιμη επωδός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως βρισκόμαστε μπροστά στην απαρχή σημαντικών πολιτικών γεγονότων που θα αλλάξουν τόσο το πολιτικό τοπίο όσο και τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίαρχη είναι η άποψη ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί συντριπτικό πολιτικό χτύπημα με τη συγκεκριμένη υπόθεση και δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του. Γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι η πολιτική κίνηση που έχει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η προκήρυξη των εκλογών, για τις οποίες και ετοιμάζονται στην Κουμουνδούρου.
Μονοδρομος
Μάλιστα, δεν παραλείπουν να βάλουν στην πολιτική τους εξίσωση και τις πληροφορίες για τις παρασκηνιακές κινήσεις στο κυβερνών κόμμα και κυρίως την έντονη ενόχληση, οργή και προβληματισμό πολλών βουλευτών, κυρίως καραμανλικών, για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προφανώς δεν αναμένουν κινήσεις ανατροπής εκ των έσω του κ. Μητσοτάκη, αλλά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της αδυναμίας διαχείρισής της αποτελεσματικά δεν έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη των εκλογών.
Και δεν αποκλείουν αυτό να γίνει, στην προσπάθειά του να ελέγξει, όσο αυτό είναι εφικτό, τις εσωκομματικές διεργασίες για να μην τον ξεπεράσουν τα γεγονότα, είτε αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο είτε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.
Στην επικείμενη «μονομαχία» στο Κοινοβούλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε συνεχή επικοινωνία με όλα τα κεντρικά στελέχη, όπως π.χ. τον Μιχάλη Καλογήρου, την Ολγα Γεροβασίλη, τον Νίκο Βούτση, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κ.ά., δίνει πολύ μεγάλο βάρος, καθώς ήταν και αυτός που κατέθεσε αίτημα στην αρχή της περασμένης εβδομάδας για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων και επ’ αυτού είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στον χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή, και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».
Σκληρό ροκ
Ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κατηγορήσει ότι με την άνοδό της στην εξουσία επέβαλε ένα καθεστώς με κάθε τρόπο αναπαραγωγής και διατήρησης της ισχύος της.
«Δεν δίστασε για τον σκοπό αυτόν να προβεί σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις ημετέρων, σε σκανδαλώδη κατασπατάληση δημόσιων πόρων, σε φίμωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ, ακόμη και σε προσπάθειες διωγμού των πολιτικών της αντιπάλων με ειδικά δικαστήρια και με εξοβελισμό των απόψεών τους από τη δημόσια σφαίρα» αναμένεται να πει ο πρώην πρωθυπουργός και θα σημειώσει πως εσχάτως, όμως, αποκαλύφθηκε ότι δεν δίστασε ούτε να συγκροτήσει και να διατηρεί σε λειτουργία έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό παρακρατικό θύλακα παρακολουθήσεων μέσα στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.
Επιχειρήματα
Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς θα ακολουθήσουν αρκετές συσκέψεις την προσεχή εβδομάδα, ένα από τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, αμέσως μετά την εκλογή του, έχοντας προφανώς υπολογίσει τα επόμενα βήματά του, υπήγαγε στον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
«Στη θέση του επικεφαλής διόρισε έναν προσωπικό φίλο του, που για χάρη του χαμήλωσε τις προϋποθέσεις γνωστικής επάρκειας για τη θέση του διοικητή της υπηρεσίας, αλλάζοντας τον σχετικό νόμο. Ακόλουθα, επέτρεψε στους άμεσα υφισταμένους του, στον διοικητή της ΕΥΠ και στον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, να αξιοποιήσουν την ευαίσθητη αυτή υπηρεσία για άλλους σκοπούς. Ενας δημοσιογράφος καθώς και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ είναι δύο από εκείνους που έχει αποδειχθεί ήδη με βεβαιότητα ότι υπέστησαν παρακολούθηση πότε από την ΕΥΠ με άρση του απορρήτου τους και πότε μέσω του κατασκοπευτικού μηχανισμού Predator – που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει, αλλά οι συμπτώσεις στόχων και χρόνων παρακολούθησης άλλα δείχνουν» θα ειπωθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σαφή κατηγορία ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα.
Θρυαλλίδα εξελίξεων
Από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έριξαν μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη υπόθεση, θεωρώντας ότι θα είναι θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.
Μία από τις κινήσεις που έγιναν ήταν η κατάθεση αιτήματος για έκτακτη σύγκληση και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθεί ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο κ. Δημητριάδης και η εισαγγελέας που είναι αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.
«Υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι κατεπείγοντος για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, τόσο λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψης του από την κυβέρνηση. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη θεσμικής αντίδρασης για την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» σημείωναν τα μέλη-βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.
Η παρέμβαση Βούτση
Βαρύνουσα πολιτική αξία έχει η παρέμβαση του τ. προέδρου της Βουλής, βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Νίκου Βούτση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Αμείλικτο το ερώτημα: Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν «νόμιμης παρακολούθησης»; Η δήλωση Μητσοτάκη, σε ύφος και σε ουσία, δεν ήταν μόνο αλαζονική και καθεστωτική αλλά και προδήλως ενοχική. Ευθέως υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ενώ παραπέμπει σε «σκοτεινές δυνάμεις» και στη διχαστική επίκληση του «εσωτερικού εχθρού». Πέραν των προφανών αποσιωπήσεων και της προσπάθειας να δοθεί νομικός μανδύας σε σαφώς παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες από την ΕΥΠ, υπηρεσία της οποίας ο ίδιος φρόντισε να έχει την απόλυτη ευθύνη σε θεσμικό επίπεδο και στην επιλογή προσώπων, ανακύπτει ευθέως το ερώτημα που βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει για να απαντηθεί μετά τις 22 Αυγούστου: Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν «νόμιμης παρακολούθησης»;» σημειώνει ο κ. Βούτσης.
Και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι το προσεκτικά επιλεγμένο αφήγημα περί «τυπικής νομιμότητας, αλλά πολιτικού σφάλματος», έχει ως στόχο να καλύψει, προκαταβολικά, αντίστοιχες πρακτικές με αυτές που ακολουθήθηκαν για τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη. Το ερώτημα είναι αμείλικτο και η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα».
«Συνειδητό σχέδιο παρακολουθήσεων»
Σύμφωνα με ανώτερα κομματικά στελέχη, «ότι υπήρχε συνειδητό σχέδιο παρακολουθήσεων χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό αποδεικνύει και η έκτακτη νομοθέτηση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, ώστε κανείς να μην μπορούσε – και μάλιστα αναδρομικά -να ενημερωθεί για την παρακολούθηση που είχε υποστεί».
Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ακόμη και μετά τις καταγγελίες, παρότι είχε όλα τα αναγκαία στοιχεία και τον χρόνο για να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί, παραπλανούσε την κοινή γνώμη και διέρρεε ψέματα σε κάθε θεσμική ή μη διαδικασία.
«Και δεν διέρρεε μόνο ψέματα, αλλά εξευτέλιζε τη χώρα και τις σχέσεις της με τρίτες χώρες που τις εμφάνιζε ότι εκείνες είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ ή, ακόμη χειρότερα, εξαπέλυε τα «τρολ» της στο Διαδίκτυο να διασπείρουν εκβιασμούς σε σχέση με τα θύματα των παρακολουθήσεών της» λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει – θα το πει και στο Κοινοβούλιο – «για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει» και όπως είναι προφανές θα αναφερθεί και στις δύο ηχηρές παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Παράλληλα θα κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι λέει συνειδητά ψέματα, καθώς είπε ότι «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε τον νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε, κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία. Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;» λέει και σε συνομιλητές του.
«Καμία υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος» υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».
Η στήριξη Τσίπρα σε Ανδρουλάκη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου και το πολεμικό κλίμα μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Μεγάρου Μαξίμου, ενώ εκτιμούν ότι εάν υπήρχαν σενάρια μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ αυτά κάηκαν. Σε αυτό το περιβάλλον, αξιοσημείωτη ήταν η στάση του κ. Τσίπρα να υποστηρίξει δημόσια το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, καθώς όπως αναφέρει αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.
«Οπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο. Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Ολα στο φως, εδώ και τώρα» είναι η άποψη του κ. Τσίπρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις