Κοροναϊός: Πώς εξελίσσεται η πανδημία – Σταθεροποίηση στα αστικά κέντρα, ραγδαία εξάπλωση σε νησιά και χωριά
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν οι νέες υποπαραλλαγές του κοροναϊού εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας.
Ο φόβος για ένα νέο κύμα με την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά είναι υπαρκτός ενώ ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις περιοχές που εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά.
Όπως τόνισε ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία.
- Διαβάστε επίσης: Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας αν εμφανιστεί η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» στην Ελλάδα
«Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά», τόνισε .
Η πανδημία δεν βρίσκεται σε ύφεση
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση: «Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Όμικρον».
Ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με τον ειδικό «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο» λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.
Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. θωμαϊδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».
Ποιοι πρέπει να τρέξουν για την 4η δόση
Σε ότι αφορά την πανδημία του κοροναϊού και το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει και πάλι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από το φθινόπωρο, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Αντ1, απάντησε ότι αυτό που καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.
Παρά ταύτα, όπως είπε, το εμβόλιο μας προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στην βαριά νόσηση και κατά συνέπεια ειδικά οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις