Αρχαιολόγοι αναφέρουν πιθανή ανακάλυψη του τόπου γέννησης του Αγίου Πέτρου
Το σημαντικό εύρημα της αρχαιολογικής σκαπάνης έγινε από μία ομάδα αρχαιολόγων στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Ομάδα αρχαιολόγων, από το ισραηλινό κολέγιο Kinneret, το κολέγιο Nyack της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Μελέτης του Αρχαίου Ιουδαϊσμού και των Αρχών του Χριστιανισμού, έκανε την σπουδαία ανακάλυψη μίας αρχαίας επιγραφής σε εκκλησία που φαίνεται να ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Πέτρο.
Ο απόστολος Πέτρος είχε γεννηθεί στην «Βηθσαϊδά», κατά το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Το τοπωνύμιο «Βηθσαϊδά» δηλώνει ότι πρόκειται για « το σπίτι των ψαράδων», έτσι μελετητές της Βίβλου και πλήθος αρχαιολόγων ερευνούσαν επί μακρόν το αρχαίο χωριό που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο.
Οι έρευνες αυτές είχαν καταλήξει και είχαν περιορίσει «το χωριό των ψαράδων» σε τρία πιθανά μέρη.
Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων
Η αποστολή Ελ-Αράτζ από το 2016 έκανε ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, συγκεκριμένα στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας.
Η τελευταία ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με φλοράλ μοτίβο εντός μίας εκκλησία, που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 και φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.
Πρόκειται για την «Εκκλησία των Αποστόλων», η οποία χρονολογείται από την βυζαντινή περίοδο και εντοπίζεται στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού, στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας.
«Η ανακάλυψη του φλοράλ μοτίβου είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Αφού η βυζαντινή χριστιανική παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, καθηγητής του Nyack College και ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής.
Σχετικά με την «Εκκλησία των Αποστόλων» ο υπεύθυνος της ανασκαφής σημείωσε στο προσωπικό του blog ότι κι αυτή είναι μία σημαντική ανακάλυψη :«Η εκκλησία των Αποστόλων (έχουμε ξεκινήσει να τη λέμε έτσι) είναι χτισμένη πάνω στο σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα. Πρέπει να ήταν ένα εκπληκτικό χτίσμα».
«Θα χρειαστεί ακόμη μία σεζόν για να αποκαλυφθεί πλήρως», ενημέρωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι το μωσαϊκό στο δάπεδο είναι «ξεκάθαρη απόδειξη πως η εκκλησία υπήρχε στην βυζαντινή περίοδο».
Η φράση – κλειδί στο ψηφιδωτό
Το μωσαϊκό με το φλοράλ μοτίβο φέρει την εξής επιγραφή: «Πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους»
Αυτό σημαίνει πως οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, εις μνήμη του τόπου γεννήσεως των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, ώστε να μην λησμονηθούν ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η σκαπάνη έχει φέρει στο φως μόνο μέρος ενός μοναστηριακού συγκροτήματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις