Κρανάη: Το άγνωστο πανέμορφο νησί της Ωραίας Ελένης, στην άκρη του Γυθείου
Το νησάκι Κρανάη, στην άκρη του λιμανιού του Γυθείου, ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης μετά την απαγωγή και προτού αναχωρήσουν για την Τροία.
H Κρανάη Γυθείου είναι ένα σχετικά άγνωστο νησί της Ελλάδας.
Στη γη του μικρού αυτού νησιού λέγεται ότι πέρασαν το πρώτο τους βράδυ ο Πάρης και η Ωραία Ελένη μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη.
Μάλιστα φεύγοντας, ο Πάρης άφησε πίσω του το κράνος του και έτσι το νησί πήρε το όνομα Κρανάη.
Διαβάστε επίσης: Αλθέα: Μια παραλία όνειρο με κρυστάλλινα νερά περίπου 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Ένα νησάκι στη δίπλα από το λιμάνι του Γυθείου, μια μοναδική ομορφιά σε ένα ήδη μαγικό τοπίο.
Το νησί Κρανάη ενώνεται με το Γύθειο μέσω μια γέφυρας. Πάνω του συναντά κανείς έναν από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας. Ο λευκός οκταγωνικός φάρος έχει ύψος 23 μέτρα και λειτούργησε για πρώτη φορά με πετρέλαιο στέλνοντας τη δέσμη φωτός του στα 15 ναυτικά μίλια.
Ο πετρόκτιστος φάρος
Συνδέεται με τη μεγάλη στεριά με έναν λιμενοβραχίονα και η θέα προς την αμφιθεατρικά κτισμένη πολιτεία με τα πάμπολλα νεοκλασικά σπίτια είναι πανοραμική.
Σε αυτή την πλευρά του νησιού βρίσκεται και ο πύργος Τζαννετάκη, στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Μάνης. Αν όμως ο επισκέπτης αποφασίσει να διασχίσει το πευκοδάσος και να βρεθεί στην άλλη γωνιά της Κρανάης, τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια αποκάλυψη.
Ενας από τους παλιούς φάρους, από τους λίγους που έχουν διασωθεί, στέκει εκεί από το 1873 για να μεταφέρει στις μέρες μας την αίσθηση άλλων εποχών. Ψηλός, πετρόκτιστος, τριγυρισμένος από τα βοηθητικά κτίσματα και τις συκιές, προβάλλεται στο γαλάζιο πέλαγος.
Η καλύτερη ώρα για τον περίπατο του επισκέπτη στον φάρο είναι η αυγή, όταν ο ήλιος ανατέλλει από τη θάλασσα ξεδιπλώνοντας την πιο πλούσια χρωματική παλέτα που διαθέτει.
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1873. Το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ν.μ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Γυθείου στην νησίδα Κρανάη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις