Υποκλοπές: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την εξεταστική – «Όλα στο φως» αλλά σε βάθος δεκαετίας
Στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι η περίοδος με την οποία θα ασχοληθεί η εξεταστική να είναι να φτάνει μέχρι το 2012 και την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Η Βουλή ανοίγει στις 22 Αυγούστου με θέμα την υπόθεση των υποκλοπών. Και τα επιτελεία τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται πυρετωδώς. Καθώς το στοίχημα είναι μεγάλο και μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη εξελίξεων, ακόμα και επίσπευσης των εκλογών.
Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλες αποκαλύψεις, με νέα πρόσωπα να προστίθενται στον κατάλογο αυτών που είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων και όπως λένε πηγές της Κουμουνδούρου, φτάνουν τα έξι ή επτά νέα πρόσωπα.
«Βουτιά» σε βάθος δεκαετίας
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι συσκέψεις αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη από την Τετάρτη και θα επικεντρωθούν στο καυτό θέμα των παρακολουθήσεων, με στόχο η ατζέντα να περιοριστεί σε αυτό και να μην ανοίξει περαιτέρω όπως δείχνει να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι η περίοδος με την οποία θα ασχοληθεί η εξεταστική να είναι ευρύτερη από αυτή που αφορά την παρούσα κυβέρνηση. Και να φτάνει σύμφωνα με όσα ακούγονται όχι μέχρι το 2015, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά να απλωθεί μέχρι το 2012, στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Στους στόχους της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι άλλωστε να μπει στο κάδρο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει ασκήσει έντονη κριτική για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Η κυβέρνηση στο ίδιο πλαίσιο φροντίζει να υπενθυμίζει την «απειλή» του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου «των αρμών της εξουσίας» και τις υποσχέσεις ότι η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς.
Αυτή τη γραμμή επιβεβαίωσε σχεδόν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να βγει όλη η αλήθεια στο φως αλλά σε βάθος χρόνου. «Να δούμε αν υπήρχαν συγκεκριμένες ή διαφορετικές πρακτικές στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της θητείας διαφορετικών κυβερνήσεων και να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό και να δούμε οποίες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα διευκολύνει τη διαδικασία με κάθε τρόπο».
Στους στόχους της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι άλλωστε να μπει στο κάδρο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει ασκήσει έντονη κριτική για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Κόβει γέφυρες με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση
Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να έρθουν για κατάθεση στη Βουλή, εκτός από τον Παναγιώτη Κοντολέων, τόσο ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και ο Θεόδωρος Δραβίλλας, διοικητής επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνει να «κόβει» τις γέφυρες με την Χαριλάου Τρικούπη, ακόμα και αν μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν η «πολύφερνη νύφη» στο σενάριο για ανάγκη μίας κυβέρνησης συνεργασίας.
«Κλειδί» τα νέα πρόσωπα των παρακολουθήσεων
Στα κομματικά επιτελεία πάντως – και δη στον ΣΥΡΙΖΑ – αναγνωρίζουν ότι κρίσιμο στοιχείο για τις εξελίξεις είναι οι ενδεχόμενες αποκαλύψεις για αυτά τα έξι ή επτά νέα πρόσωπα που ίσως παρακολουθούνται είτε με «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ είτε μέσω Predator.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε επιμένει στο εν λόγω ερώτημα «πόσοι ακόμα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες» παρακολουθούνται.
Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αντιδράσει στο γεγονός ότι η Βουλή θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου και ο πρόεδρος του Σώματος, κ. Τασούλας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας ένα περιθώριο χρόνου για «ανασύνταξη» και χάραξη «στρατηγικής» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κατήγγειλε δε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «παίζει με τις καθυστερήσεις» και ο φόβος για τον έλεγχο δεν κρύβεται με τίποτα.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου που αφορά την υπόθεση παρακολούθησής του από την ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ένα αίτημα το οποίο θέλησε να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση».
Όλα στο τραπέζι
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ήδη από την Τρίτη με την ανάρτηση Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προθέσεις του για να βάλει στο «τραπέζι» της σύγκρουσης και το ζήτημα του προσφυγικού, πλέον – και όχι μόνο – σημειώνοντας ότι «Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του. Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν»».
Οι μάχες
Οι πρώτες «μάχες» στη Βουλή αναμένεται να δοθούν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πεδίο για σύγκρουση αναμένεται να αποτελέσει και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Στις 22 Αυγούστου η Βουλή θα ανοίξει με τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να προσδιοριστεί χρονικά τόσο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και κυρίως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, και αναμένεται να είναι η πιο σκληρή σύγκρουση της παρούσας Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να έχει χαρακτήρα εμπιστευτικότητας, γεγονός που αποκλείει τόσο τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων όσο και την παρακολούθηση τους από τους δημοσιογράφους που δεν θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων. Και θα πρέπει να περιοριστούν στις διαρροές – που συνήθως είναι αντικρουόμενες – που θα κάνει το κάθε κόμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο το πολιτικό πόκερ με άξονα την υπόθεση των υποκλοπών σκληραίνει μέρα με τη μέρα, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς ανάσα ενώ οι προεκτάσεις που θα έχουν οι πολιτικές και θεσμικές αναταράξεις που ήδη εξελίσσονται να χαρακτηρίζονται «απρόβλεπτες».
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία