Γερμανικά ΜΜΕ: Οι ελπίδες της Κύπρου στην «Αφροδίτη»
Οι δυνατότητες αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα πιθανά προβλήματα, αλλά και ο ακριβός τουρισμός στην Ελλάδα στις σελίδες του γερμανικού Τύπου
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
«Η Κύπρος έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην Αφροδίτη. Αυτό είναι το όνομα του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού της Μεσογείου», γράφει ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ. Όπως σημειώνει: «Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2011 (…) Από τότε έχουν περάσει 11 χρόνια και το φυσικό αέριο εξακολουθεί να βρίσκεται στα 6.000 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας (…)»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 510 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή «περισσότερο από πέντε φορές η κατανάλωση της Γερμανίας κατά το 2021. Η Κύπρος αποκτά έτσι τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Υπάρχουν όμως πολιτικά και οικονομικά εμπόδια, με μεγαλύτερο αυτών το Κυπριακό. Πέραν της πολιτικής διαμάχης, υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα», παρατηρεί ο αρθρογράφος σημειώνοντας: «Η υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Τον Ιανουάριο του 2020, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East-Med. (…) Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις κατά του αγωγού, διότι πρόκειται να διέλθει από θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα διεκδικεί ως δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η οικονομική απόδοση του έργου, που εκτιμάται σε 6 με 7 δις δολάρια, είναι επίσης αμφίβολη», υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την στήριξη προς τον αγωγό.
LNG ή εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας;
Στο ρεπορτάζ της ΗΒ διερευνάται επίσης η προοπτική εξαγωγής των κυπριακών κοιτασμάτων για παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. «Σχέδια για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNGστο Βασιλικό στη νότια Κύπρο υπήρχαν ήδη από το 2010, αλλά δεν εφαρμόστηκαν λόγω αμφιβολιών βιωσιμότητας. Δυνατή θα ήταν η μεταφορά κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον σταθμό LNG στο Ιντκού της Αιγύπτου, προκειμένου να υγροποιηθεί κι από εκεί να εξαχθεί με δεξαμενόπλοια». Βέβαια, όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος, «σε όλες τις αποφάσεις για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων και την επέκταση των υποδομών εξαγωγής, το ερώτημα για τους επενδυτές είναι για πόσο καιρό θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ακόμη το φυσικό αέριο».
Το ρεπορτάζ θέτει επίσης το ζήτημα της συμβατότητας των σχεδίων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ γεγονός που καθιστά δυνατές επενδύσεις στον τομέα από το 2027 και μετά. Κλείνοντας το ρεπορτάζ παραθέτει εκτιμήσεις του Μόριτζ Ράου, ειδικού σε θέματα ενεργειακής πολιτικής για την περιοχή της αν. Μεσογείου από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής, ο οποίος θεωρεί επίσης «χρονοβόρα και δαπανηρή την κατασκευή επαρκών υποδομών μεταφοράς». Σύμφωνα με τον ειδικό αντί αγωγών ίσως θα είχε περισσότερο νόημα «η εντατικοποίηση της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως τα Euro Asia Interconnector και Euro Africa Interconnector».
Πανάκριβη η Ελλάδα για τους Έλληνες τουρίστες
Παρά το ότι οι Έλληνες εργάζονται, τα χρήματα δεν επαρκούν για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, γράφει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ελβετικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, SRF. Σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου, αυτό επιβεβαιώνεται και από μελέτη του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ETUC: το 28% των Ευρωπαίων εργαζομένων δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών – η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 43% των εργαζομένων της.
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με λίγο πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους και οι Έλληνες τουρίστες αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα των τουριστών», επισημαίνει η SRF. «Έτσι, για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στις παραθεριστικές περιοχές, οι Έλληνες τουρίστες που απουσιάζουν δεν αποτελούν πρόβλημα. Παράλληλα, οι ξένοι τουρίστες συχνά επωφελούνται από τις καλές τιμές που διαπραγματεύονται οι διεθνείς ταξιδιωτικοί πράκτορες με τη βιομηχανία για να διατηρηθεί ο μαζικός τουρισμός.
Ζάκυνθος: «Βουλιάζει» το Ναυάγιο από τα σκουπίδια
Στα σκουπίδια που έχουν πλημμυρίσει την παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο αναφέρεται η εφημερίδα Berliner Morgenpost: «Πρόκειται για την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Ελλάδας (…) τώρα όμως ασφυκτιά από τα σκουπίδια. Και οι αρχές διαφωνούν για το ποιος πρέπει να τα μαζέψει». Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδέχεται να οφείλεται στο ότι «οι τουρίστες έχουν συνηθίσει να μαζεύουν και να πετάνε τα σκουπίδια τους άλλοι, όταν αυτοί αποχωρούν, κρατώντας μόνο τις πετσέτες τους – κάτι που συμβαίνει και σε άλλες παραλίες».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις