Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρέμβαση Γκουτέρες – Συναντά Ζελένσκι και Ερντογάν
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον τούρκο και τον ουκρανό πρόεδρο στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας στις 18 Αυγούστου
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει συμπληρώσει 5,5 μήνες διάρκειας, οι προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών –Κιέβου και Μόσχας– συνεχίζονται με φόντο ωστόσο την ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λβιβ τις επόμενες ημέρες, ενώ θα επισκεφθεί το κέντρο συντονισμού σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη.
- Διαβάστε επίσης: Γκάφα ολκής για τους Ρώσους – Πώς «μαρτύρησαν» το αρχηγείο της Wagner στην Ουκρανία
Πιο συγκεκριμένα, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον τούρκο και τον ουκρανό πρόεδρο στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας στις 18 Αυγούστου.
Ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί, επίσης, στις 20 Αυγούστου το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιουργήθηκε για την εποπτεία της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Ιουλίου, η Τουρκική Δημοκρατία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την επαναλειτουργία τριών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που έχουν κολλήσει λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος διανύει τον έκτο μήνα.
Από την πρώτη αναχώρηση την 1η Αυγούστου, συνολικά 21 πλοία που μετέφεραν σιτηρά έχουν μέχρι στιγμής αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Το φάντασμα της πυρηνικής καταστροφής πάνω από την Ευρώπη
Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο των πυρηνικών, σημειώνεται πως ο σταθμός στη Ζαπορίζια έχει γίνει πεδίο μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Εδώ και μέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί ότι μια πυρηνική καταστροφή δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ένα απίθανο γεγονός.
Οι δημοσιογράφοι του Guardian Λουκ Χάρντινγκ και Κρίστοφερ Τσέρι βρίσκονται στην περιοχή και περιγράφουν την κατάσταση ως «τρέλα».
Στη μία πλευρά του ποταμού Δνείπερου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ορατός μέσα στην ομίχλη, σημειώνουν στο κείμενό τους στον Guardian. Έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες και ένας πύργος ψύξης δεσπόζουν πάνω από μια σοβιετικής κατασκευής δεξαμενή. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η Νικόπολη, μια πόλη στη νότια Ουκρανία γνωστή για το κοζάκικο παρελθόν της και τα σύγχρονα εργοστάσια σωλήνων και μεταλλουργίας.
Η απόσταση μεταξύ τους είναι επτά χιλιόμετρα. Ή αλλιώς περίπου 15 δευτερόλεπτα: ο χρόνος που χρειάζεται ένας πύραυλος Grad που εκτοξεύεται από Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό για να πέσει στις λεωφόρους της Νικόπολης που είναι γεμάτες καστανιές. Είναι ένα μικρό και τρομακτικό διάστημα μεταξύ ζωής και θανάτου, τονίζουν οι δύο δημοσιογράφοι.
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Τον Μάρτιο, οι ρωσικές δυνάμεις τον κατέλαβαν, στο πλαίσιο του αιφνιδιαστικού πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας. Εισέβαλαν στην κοντινή πόλη Ενεργκόνταρ και πήραν ομήρους το τοπικό προσωπικό του σταθμού. Ο σταθμός βρίσκεται ακριβώς μεταξύ του κατεχόμενου από τη Ρωσία και του ελεγχόμενου από την Ουκρανία εδάφους.
Στην πρώτη φάση του πολέμου η Νικόπολη ήταν ειρηνική, ένας τόπος ασφάλειας για τους πρόσφυγες από το ανατολικό Ντονμπάς και άλλες ταραγμένες περιοχές. Και τότε, στις 12 Ιουλίου, η Μόσχα άρχισε να ρίχνει εμπρηστικούς μηχανισμούς πέρα από τον ποταμό. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον πυρηνικό σταθμό ως κάλυψη, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι του Guardian. Έχουν ναρκοθετήσει το συγκρότημα. Πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών και τανκς υπάρχουν ανάμεσα στους αντιδραστήρες.
Ακόμη και για τα πρότυπα ηθικής του Πούτιν, γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι, πρόκειται για μια εκπληκτική πράξη απερισκεψίας. Στην τελευταία του ομιλία την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για «απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό». Ως «κράτος-τρομοκράτης», απειλούσε «ολόκληρο τον κόσμο» με πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να κάνουν κάτι, θυμίζει ο Guardian.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις