Μέλισσες: Το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης «τρώει» το μέλι
Όταν η προσβολή από το σκαθάρι είναι πολύ υψηλή και ανεξέλεγκτη, τότε καταστρέφεται η αποικία ή το μελισσοσμήνος εγκαταλείπει την κυψέλη.
Κάθε ύποπτο εύρημα που να μαρτυρά ότι οι αποικίες μελισσών έχουν μολυνθεί από το Μικρό Σκαθάρι της Κυψέλης (ΜΣΚ), είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν οι μελισσοκόμοι στις αρμόδιες αρχές, μιας και το παρασιτικό νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όταν η προσβολή από το σκαθάρι είναι πολύ υψηλή και ανεξέλεγκτη, τότε καταστρέφεται η αποικία ή το μελισσοσμήνος εγκαταλείπει την κυψέλη.
Το σκαθάρι μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλους αριθμούς στις προσβεβλημένες αποικίες όπου τρώει γόνο, μέλι και γύρη. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, το ΜΣΚ καταστρέφει κηρήθρες και αλλοιώνει το μέλι από το οποίο τρέφεται.
Διαβάστε επίσης: Μέλισσες: Πώς να ελέγξετε τις κυψέλες για Ευρωπαϊκή Σηψιγονία – Ζημιές στις αποικίες
Η αποστολή μελισσών, βομβίνων, μη επεξεργασμένων μελισσοκομικών υποπροϊόντων, μελισσοκομικού εξοπλισμού και κηρηθρών με μέλι που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση απαγορεύεται από τις μολυσμένες περιοχές. Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει πλέον (με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία) τις εισαγωγές μελισσοδεμάτων ή αποικιών από Τρίτες Χώρες.
Επιτρέπεται η εισαγωγή βασιλισσών μελισσών από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χωρών εκτός της ΕΕ. Οι κανονισμοί που αφορούν τις εισαγωγές και τα μέτρα προστασίας είναι η κύρια άμυνα ενάντια στην εισαγωγή και εξάπλωση του ΜΣΚ στην ΕΕ.
Είναι συνεπώς ζωτικό ο κάθε μελισσοκόμος να σέβεται τη νομοθεσία της ΕΕ και να επιθεωρεί τακτικά τις αποικίες του για την παρουσία του ΜΣΚ.
Εθνικά Συστήματα Καταγραφής Μελισσοκόμων
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταγραφούν όλοι οι μελισσοκόμοι στο εθνικό μελισσοκομικό μητρώο. Όταν είναι άγνωστες οι θέσεις των μελισσοκομείων και των αποικιών που κινδυνεύουν να προσβληθούν από το ΜΣΚ, τότε σε περίπτωση εισαγωγής του σκαθαριού διακυβεύεται η πιθανή έγκαιρη ανίχνευση και εξάλειψή του ή ακόμα και η μακροπρόθεσμη διαχείρισή του.
Κριτήρια που θέτουν υποψία / Συνέπειες προσβολής για την αποικία
Οι προνύμφες σκάβουν στοές μέσα στα πλαίσια και καταστρέφουν το γόνο. Οι απεκκρίσεις στο μέλι τροποποιούν το χρώμα του και προκαλούν τη ζύμωσή του.
Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και στο αποθηκευμένο μέλι πριν την εξαγωγή του.
Κλινικά συμπτώματα προσβολής από το ΜΣΚ
– Παρατήρηση των σκαθαριών, ασυνήθιστων προνυμφών ή αβγών
– Στοές μέσα στα πλαίσια (προνύμφες που σκάβουν στοές)
– Καταστροφή του γόνου
– Τροποποίηση του χρώματος του μελιού και ζύμωσή του
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση υποψίας
Το συντομότερο δυνατό ειδοποιείτε την αρμόδια αρχή που θα εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα.
- Πολάκης: Πώς σχολιάζει την ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη και Πούλου
- Βρετανία: Ιστορική απόφαση – Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Αλλαγές στον πολιτικό χάρτη μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Το δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η αντίδραση της Κουμουνδούρου
- Βρήκε τον «νέο» Έντεγκααρντ η Άρσεναλ: Στόχος των «κανονιέρηδων» ο Γκιουλέρ
- Οι «παραμορφωμένες» πόζες της Νικόλ Κίντμαν – Ποζάρει αλά 80s για το περιοδικό W
- Οχάιο: Iσχυρή έκρηξη σε σπίτι στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα