«Ksou Ksou»: App… απωθητικό για κουνούπια
Μια εφαρμογή στο κινητό που ανέπτυξε ο 25χρονος Χρήστος Αποστόλου διώχνει τα ενοχλητικά έντομα
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών και ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά έκτακτους ψεκασμούς σε συγκεκριμένες περιοχές, μια εφαρμογή έρχεται για να διώξει μακριά τα κουνούπια και τον ενοχλητικό τους ήχο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκε στον «αέρα» μια εφαρμογή για κινητά που… διώχνει τα κουνούπια με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ονομασία της, μάλιστα, υποδηλώνει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα έχει κανείς με τη χρήση της «Ksou Ksou».
Ο… κυνηγός των ενοχλητικών εντόμων είναι ένας 25χρονος από τη Λάρισα, ο οποίος ανέπτυξε την εφαρμογή για να μην υποφέρει, όπως λέει, ο κόσμος από τους «απρόσκλητους επισκέπτες».
Διαβάστε επίσης: Ένα ελληνικό app βάζει τέλος στο φαγητό που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται
«Ο καλύτερος αμυντικός μηχανισμός όλων των έμβιων όντων είναι η προσαρμοστικότητα. Ετσι και τα κουνούπια όσο εμείς βάζουμε αντικουνουπικά και φιδάκια για να τα απωθήσουμε τόσο αυτά συνηθίζουν τη μυρωδιά και άρα είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθούμε» λέει στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Αποστόλου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού ενεργοποιείται από το ηχείο του κινητού ένα αρχείο ήχου που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο αφτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων. Ωστόσο, αυτές οι συχνότητες – από 12Hz έως 200Hz – μπορούν να εκνευρίσουν τα κουνούπια. Αξίζει να σημειωθεί πως το ανθρώπινο αφτί ίσως αντιληφθεί από τα 22Hz και πάνω.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη κουνουπιών κι όπως λέει ο Χρήστος, ο τρόπος που ο ήχος θα τα επηρεάσει εξαρτάται από την… όρεξή τους – άλλωστε τα θηλυκά είναι αυτά που τσιμπάνε -, από την περίοδο αναπαραγωγής αλλά και από την περιοχή που αυτά δρουν. «Ολοι μπορούμε να διαθέτουμε ένα ηλεκτρονικό αντικουνουπικό και χωρίς να είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Μέσω της δωρεάν εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από πέντε διαφορετικά είδη συχνοτήτων» τονίζει ο 25χρονος δημιουργός. Προσθέτει, δε, πως παρόμοιες εφαρμογές είχαν βγει και στο παρελθόν με συχνότητες ήχου, χωρίς ωστόσο να τις αναβαθμίζουν.
Η 7η εφαρμογή
Το «Ksou Ksou» δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Χρήστου στον κόσμο των εφαρμογών για κινητά. Για την ακρίβεια είναι η έβδομη και το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο 25χρονος είναι αυτοδίδακτος στον κόσμο της ανάπτυξης εφαρμογών. Οπως εξηγεί, από τα 12 του χρόνια είχε ξεκινήσει η αγάπη του για τα τεχνολογικά συστήματα. «Μου αρέσει να μου δίνουν κοινωνικά προβλήματα κι εγώ να ψάχνω να βρω την τεχνολογική τους επίλυση και οι εφαρμογές πλέον μου δίνουν αυτή τη δυνατότητα, αφού όλοι πλέον έχουμε κινητό».
Η είσοδός του στη Γεωπονική Σχολή τού έδωσε «τροφή» για τις τρεις πρώτες εφαρμογές που έφτιαξε. «Η πρώτη ήταν μια εφαρμογή για την πλήρη φυτοπροστασία και τη χρήση λιπασμάτων, ένα δωρεάν εργαλείο για αγρότες, παραγωγούς και γεωπόνους. Τη δεύτερη θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν ένα βιβλίο για την άγρια φύση της Ελλάδας, που περιλαμβάνει περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες με είδη ζώων και φυτών. Η τρίτη εφαρμογή δημιουργήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια πέρυσι. Ουσιαστικά αποτελεί ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπου ο χρήστης έρχεται σε επαφή με ορισμούς και προσπαθεί μέσω ενός αναγραμματισμού να βρει τις λέξεις για να περάσει στο επόμενο επίπεδο».
Στο παρελθόν, μάλιστα, ο Χρήστος δημιούργησε εφαρμογή και η αφορμή ήταν η αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονιών.
«Το PANICosGR αποτελεί έναν «συναγερμό» που επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο το οποίο βρίσκεται υπό πίεση και χρειάζεται βοήθεια να στείλει γρήγορα και σιωπηλά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στην ουσία συλλέγει πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται το άτομο που κινδυνεύει και τις στέλνει σε χρήστη τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή έχει ορίσει από πριν».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις