Αγγλία: Πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κρέατος για να αποφύγει την κλιματική καταστροφή
Η απόφαση μπορεί να είναι πολιτικά τοξική αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί βιώσιμη χρήση γης και να αποφευχθεί η οικολογική κατάρρευση
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βιώσιμη χρήση της γης στην Αγγλία και να αποφευχθεί η οικολογική κατάρρευση είναι να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τροφίμων της βρετανικής κυβέρνησης, Henry Dimbleby.
Ο ίδιος δήλωσε στον Guardian ότι το να ζητηθεί από το κοινό να τρώει λιγότερο κρέας – με την ύπαρξη κινήτρων και κυρώσεων – θα είναι πολιτικά τοξικό. Όμως, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
- Διαβάστε επίσης: Πρωτοφανής ξηρασία στην Αγγλία – Το νερό με μέτρο
«Γίνεται μια απίστευτα αναποτελεσματική χρήση της γης. Ασχολούμαστε με καλλιέργειες για να ταΐσουμε μηρυκαστικά, γουρούνια ή κοτόπουλα, τα οποία κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους τα μετατρέπουν σε μια πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης για να φάμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επί του παρόντος, το 85% της γεωργικής γης στην Αγγλία χρησιμοποιείται για βοσκότοπους για τη βοσκή των ζώων, όπως οι αγελάδες, ή για την καλλιέργεια τροφής που στη συνέχεια τρέφονται στα ζώα.
Ο Dimbleby, συνιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων Leon και αξιοσέβαστη φωνή στους κύκλους των Συντηρητικών, πιστεύει ότι απαιτείται μείωση του κρέατος κατά 30% σε διάστημα 10 ετών για να χρησιμοποιηθεί η γη στην Αγγλία με βιώσιμο τρόπο.
Άλλοι το πάνε πολύ πιο μακριά. Η Greenpeace, για παράδειγμα, λέει ότι πρέπει να μειωθεί η πρόσληψη κρέατος κατά 70%.
«Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα αποτύχουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη βιοποικιλότητα ή το κλίμα σε αυτή τη χώρα. Έχουμε επίσης μια τεράστια ευκαιρία να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο παγκοσμίως και να δείξουμε σε όλους ότι αυτό μπορεί να γίνει, ότι μπορούμε να καλλιεργούμε με βιώσιμο τρόπο και να ταΐζουμε τους ανθρώπους», τόνισε ο Dimbleby.
Ο ίδιος έχει συντάξει δύο εκθέσεις που του ανέθεσε η κυβέρνηση για το επισιτιστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Λευκή Βίβλος που ακολούθησε, η οποία δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τον Ιούνιο, επικρίθηκε ευρέως για την αποδυνάμωση των βασικών συστάσεών του.
Επίσης, περιείχε λίγα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του κόστους των τροφίμων, της παιδικής πείνας, της παχυσαρκίας ή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
Προτάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος
«Δεν εξεπλάγην καθόλου. Είναι ένας τόσο πολιτικοποιημένος τομέας, είναι ένας τομέας που όλοι παγκοσμίως αποφεύγουν. Έχεις τεράστια λόμπι που κάνουν εκστρατείες υπέρ της κατανάλωσης και στο κοινό δεν αρέσει η ιδέα της μείωσης του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», απάντησε σε ερώτηση για την παράλειψη των πολιτικών μείωσης του κρέατος στη Λευκή Βίβλο.
«Η κυβέρνηση θα έπεφτε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο αν εφάρμοζε φόρο στο κρέας. Χρειάζεται μια τεράστια πολιτισμική αλλαγή για να πάψουν οι άνθρωποι στην Αγγλία να αισθάνονται ότι πρέπει να τρώνε κρέας τόσο τακτικά», πρόσθεσε.
Η παραγωγή μετά το Brexit
Ο τρόπος με τον οποίο η Αγγλία παράγει τρόφιμα και χρησιμοποιεί τη γη μετά το Brexit πρόκειται να αλλάξει. Πώς; Με μια στρατηγική χρήσης της γης που θα δημοσιευθεί προσεχώς από την κυβέρνηση.
Οι αγρότες όλο αυτό το διάστημα έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Η γραφειοκρατία για την αποστολή προϊόντων στην ΕΕ έχει περιορίσει τις εξαγωγές, και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες επιδοτήσεις. Επίσης, τα lockdowns λόγω του κοροναϊού διατάραξαν περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η άνοδος των τιμών των καυσίμων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων, οι ολοένα και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών με χώρες όπως η Αυστραλία.
Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να ζητούν σαφέστερη κατεύθυνση, σε μια εποχή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση.
«Αυτήν την πολιτική αναταραχή είναι δύσκολο να την παρακολουθήσουν οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τόσες πολλές αβεβαιότητες. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι μια σταθερή πολιτική για να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και ότι υπάρχουν σαφείς κανονισμοί. Οι αγρότες χρειάζονται σταθερότητα, ώστε να μπορούν να έχουν μια βιώσιμη επιχείρηση και να ενεργούν με βάση το κλίμα και τη φύση», σημειώνει από την πλευρά της η Vicki Hird, επικεφαλής του τομέα γεωργίας της Sustain.
Σύμφωνα με την Minette Batters, την πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Αγγλίας, «πρέπει να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση για τα βοσκοτόπια και τον άνθρακα που αποθηκεύουν».
«Μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιος νέος τρόπος βόσκησης με τον οποίο μπορούμε να δεσμεύσουμε άνθρακα μακροπρόθεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι μορφές παραγωγής κρέατος είναι σημαντικά θετικές ως προς τον άνθρακα», δηλώνει επί του θέματος ο Dimbleby.
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις