Σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον του EuroPride, το οποίο φέτος διεξάγεται στο Βελιγράδι, παρακίνησε τους πιστούς επίσκοπος κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικάνωρ Μπογκούνοβιτς του Μπανάτ -μια περιοχή που καλύπτει τμήματα της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας- έχει ορκιστεί να «καταραστεί» όλους όσοι παραβρεθούν στο φεστιβάλ που θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η σερβική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει το EuroPride, το οποίο γιορτάζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε όλη την ήπειρο, τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο σε χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Θα καταραστώ όλους όσοι οργανώνουν και συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο» είπε ο Νικάνωρ σε δηλώσεις που έκανε στις 11 Αυγούστου. «Μπορώ να κάνω τόσα πολλά. Αν είχα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα, θα χρησιμοποιούσα αυτή τη δύναμη αν το είχα, αλλά δεν το έχω» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Balkan Insight.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχοντες στο EuroPride «θα έρθουν και θα βεβηλώσουν την πόλη του Βελιγραδίου, την ιερή σερβική πόλη».

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι το κήρυγμα του επισκόπου είχε έναν άλλο σαφή στόχο, την ομοφυλόφιλη πρωθυπουργό της χώρας, Ana Brnabić, η οποία εξελέγη το 2017.

«Ο επίσκοπος Νικάνωρ πρόσβαλε τον εαυτό του και την εκκλησία μας, ταπείνωσε την εκκλησία μας, πολύ περισσότερο από ό,τι η Ana Brnabić ή οποιοσδήποτε άλλος» είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva TV.

Μόλις τρεις μέρες μετά τα σχόλια του επισκόπου, οι φωνές «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «Σταματήστε την παρέλαση της ντροπής» αυξήθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου ως μέρος διαμαρτυρίας κατά του EuroPride.

Τι συμβαίνει στη Σερβία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pinknews.co.uk, η Σερβία -μια βαθιά συντηρητική χώρα- έχει μια ιδιόρρυθμη ιστορία σχετικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Γεγονός που φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με το ότι είναι ένα από τα λίγα κράτη που έχουν ανοιχτά γκέι ηγέτη.

Οι queer Σέρβοι απολαμβάνουν κάποια προστασία ενώπιον του νόμου, αλλά τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζονται νομικά και η ισότητα του γάμου παραμένει αυστηρά απαγορευμένη από το Σύνταγμα.

Αν και οι εποχές που σχεδόν οι μισοί Σέρβοι θεωρούσαν ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια έχουν περάσει, οι αξιωματούχοι παραμένουν νωθροί στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας, ενώ οι θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εκφυλισμένη δυτική επιρροή.

Σχεδόν το 60% των Σέρβων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν καταγγείλει σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Research and Development of Society IDEAS.

Έτσι, για μια υψηλά ιστάμενη θρησκευτική προσωπικότητα, όπως ο επίσκοπος Νικάνωρ, το να καλεί τους πιστούς σε ένοπλη επίθεση δεν ήταν ακριβώς απροσδόκητο για ορισμένους ακτιβιστές. «Είναι βαθιά ανησυχητικό να βλέπεις έναν επίσκοπο να υποκινεί ένοπλη βία κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη» δήλωσε ο Nik Jovčić-Sas, Βρετανο-Σέρβος ακτιβιστής.

«Η απάντηση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην queer και τρανς κοινότητα τα τελευταία 20 χρόνια ήταν μια σιωπηρή και ρητή βία».