Υποκλοπές: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαβολοβδομάδα
Οι σκέψεις του Μαξίμου για τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και για τις θεσμικές παρεμβάσεις στην ΕΥΠ - Στη Βουλή μετατοπίζεται η αντιπαράθεση
Αντίστροφα μετρούν η κυβέρνηση και όλα τα κομματικά επιτελεία για τη μετατόπιση πλέον στις αίθουσες του κοινοβουλίου (και στους διαδρόμους του) της σφοδρής αντιπαράθεσης η οποία εξελίσσεται προς το παρόν με ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, της επισύνδεσης στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ.
Στο διάστημα 22-29 Αυγούστου θα αποτυπωθεί ουσιαστικά η στρατηγική όλων των πλευρών και θα ξεδιπλωθούν διά της θεσμικής οδού οι επόμενες κινήσεις τους, καθώς το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται μια ανάσα τόσο από τον καθορισμό της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής όσο και από τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Διαβάστε επίσης: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την εξεταστική – «Όλα στο φως» αλλά σε βάθος δεκαετίας
Στο μεταξύ όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος, έχουν συμφωνήσει στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αλλά το πιθανότερο είναι να περιμένουν τις εξελίξεις των επόμενων ημερών προκειμένου να διατυπώσουν επίσημα τις προτάσεις τους.
Το βέβαιο είναι ότι αφετηρία της αυγουστιάτικης διαβολοβδομάδας είναι η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα δρομολογήσει όλα τα διαδικαστικά βήματα: Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας πιθανώς στις 24 Αυγούστου ή το αργότερο στις 25 του μήνα, όταν θα διαφανούν οι… διαθέσεις των κομμάτων, και τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για την οποία έχουν πιέσει τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη.
Μαξίμου: Καμία σκιά
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατηρούν το μότο «καμία σκιά» και επιμένουν να δεσμεύονται για διερεύνηση της υπόθεσης «με σοβαρότητα» και «με θεσμικότητα», δείχνοντας ότι εστιάζουν πρωτίστως – αν όχι αποκλειστικά – σε δύο σημεία, θέλοντας να συμπαρασύρουν προς τα εκεί και τον δημόσιο διάλογο.
Το ένα σημείο αφορά τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, με κυρίαρχη συζήτηση, κατά πληροφορίες, αυτός να ανοίξει σε έναν ορίζοντα δεκαετίας, δηλαδή να πιάσει την περίοδο από το 2012 (όχι πάντως νωρίτερα) έως σήμερα. Αυτό σημαίνει, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη σπεύδοντας να ξορκίσουν «οποιαδήποτε λογική συμψηφισμού», ότι υπάρχει η σκέψη να κληθούν τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρουμπάτης όσο και ο προκάτοχός του επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Δραβίλλας.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι κυβερνητικοί αφορά το περιεχόμενο των αλλαγών – θεσμικών παρεμβάσεων στην ΕΥΠ. «Η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν περιλαμβάνει τις αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες» λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές και διαμηνύουν ότι έχουν την πρόθεση για «διάλογο και ανταλλαγή προτάσεων», προτού το Μαξίμου οριστικοποιήσει και προωθήσει τις τελικές αποφάσεις.
Αυτές προφανώς θα επιδιώξουν από την κυβέρνηση να κινηθούν στην κατεύθυνση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες.
Το πολιτικό σύστημα αναμένει πάντως όξυνση στους τόνους της αντιπαράθεσης όσο θα πλησιάζει το χρονικό διάστημα των διαδικαστικών εξελίξεων, με το Μαξίμου να επιχειρεί ταυτόχρονα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ρίχνει το βάρος στο μήνυμα της «συνέχισης του κυβερνητικού έργου», καθώς και σε εκείνο της διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής» και της στήριξης «όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Στα δύο τελευταία άλλωστε επέλεξε να εστιάσει ο πρωθυπουργός από την Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο, επιχειρώντας ένα σινιάλο ενότητας προς τον δρόμο, όπως είπε, «της προόδου και της αυτοπεποίθησης».
- LIVE: Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)